Northeast Greenland Solar Eclipse Explorer Voyage (m/v Hondius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Hondius

Délka:   14 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 203 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Hondius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Zatmění Slunce
Zeměpisná šířka 70,878 severní šířky, 27,286 západní délky
(Øfjord ve Scoresby Sund)

Doba trvání zatmění: 2 hodiny, 1 minuta
Doba trvání totality: 2 minuty, 17 sekund

Čas (GMT minus 1 hodina)
Začátek zatmění 14.33 hod.
Začátek úplnosti 15.33 hod.
Max. Zatmění 15.35 hodin (nadmořská výška 25,0)
Konec úplnosti 15.36 hod.
Konec zatmění 16.34 hod.

Pokud nám ledové podmínky zabrání dostat se do Scoresby Sund, poplujeme na jih podél okraje ledu a najdeme další zónu totality podél pobřeží Blosseville, například na 68,630 severní šířky a 26,509 západní délky.

Dlouhé túry
Dlouhé túry jsou určeny pro skupiny maximálně 24 cestujících, které doprovází dva ozbrojení pracovníci expedice a zodiak, který popluje vpředu a bude sledovat lední medvědy podél pobřeží. Cestující, kteří se k této aktivitě připojí, by měli být ochotni a schopni ujít alespoň 15 km (9 mil) v polodrsném terénu, který zahrnuje pobřeží, tundru, nízké kopce a přechody řek. Pěší túry budou trvat od začátku do konce přibližně šest hodin, včetně doby odpočinku. Budeme chodit mírným tempem a nebudeme překračovat žádný vysokohorský terén. Hosté, kteří se nechtějí zúčastnit, budou mít ráno přistání v místě startu túry a odpoledne poplují do místa cíle na druhé přistání.

Den 1 - Longyearbyen
Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Špicberky. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a Špicberské muzeum jsou fascinujícími atrakcemi. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříme první plejtváka obrovského během vaší plavby.

Den 2 - Plavba podél Špicberk
V roce 1823 měl irský vědec, voják a objevitel Edward Sabine observatoř na ostrově Indre Norskøya na severozápadě Špicberk. Pomocí kyvadla zkoumal gravitaci a navrhl projekt měření poledníků (čar zeměpisné délky procházejících póly) na Špicberkách, jehož cílem bylo určit zakřivení Země. Pokusíme se dostat na Sabinehaugen, kde svá pozorování prováděl. Dále poplujeme do Raudfjordenu na severním pobřeží Špicberk, kde uvidíme v rozlehlém fjordu rozlitý ledovec - a možná nás navštíví i tuleni kroužkovaní, tuleni vousatí a lední medvědi. Na útesech a pobřeží tohoto fjordu žijí také prosperující kolonie mořských ptáků.

Den 3-4 - Plavba do Grónska
V závislosti na podmínkách možná nakonec před sebou uvidíme zubatý okraj východogrónského mořského ledu. Zde sledujte velryby a migrující mořské ptáky.

Den 5 - Plavba podél Grónska
Když se přiblížíme ke Grónsku, můžeme proplout mořským ledem do Fosterova zálivu a přistát v Myggebugtenu. Za starou loveckou chatou (kde norští trapeři v první polovině 20. století lovili lední medvědy a polární lišky) se rozprostírá rozlehlá tundra obývaná pižmoni, na malých jezerech plavou husy. Odtud poplujeme fjordem Kaiser Franz Josef, obklopeným vysokými horami a světlými vnitřními ledovci.

Pro ty, kteří se rozhodnou zúčastnit, nás dnes čeká první dlouhá túra (6-7 hodin). Začneme na stanici Myggbukta a zamíříme do Badlanddalu, pak se stočíme na jih do Fangsthytte u Kap Bennetu. Zodiak popluje před pěší skupinou a souběžně s pobřežím, abychom si dali pozor na medvědy. Poté poplujeme fjordem Kaiser Franz Josef, obklopeným vysokými horami a světlými vnitřními ledovci.

Den 6 - Plavba podél Grónska
Připlujeme k Teufelschloss (Ďáblův hrad), hoře s vrstevnatou geologií. Na druhé straně fjordu se nachází Blomsterbugt a zamýšlené místo přistání. Odpoledne se vydáme do Antarktického zálivu, abychom našli ostrovy Ruth, Maria a Ella. Maria je nejpravděpodobnějším místem pro přistání.

Den 7 - Plavba podél Grónska
Ráno vplouváme do fjordu Segelsällskapets, jehož severní stranu lemují pruhované svahy pohoří Berzelius. Přistáváme na jižním břehu, kde nám přímo u nohou leží prastaré sedimentární útvary. Výlet nás zavede k malému jezeru, kde je dobrá šance spatřit pižmoně, polární zajíce a ptakopysky. Odpoledne se loď vydá do Alpefjordu, příhodně pojmenovaného podle jehlovitých vrcholů, které se tyčí kolem něj. Poté se můžeme vydat na plavbu se zodiakem kolem ledovce Gully, který kdysi bránil přístupu do nitra těchto vod. Když budeme pokračovat hluboko do fjordu, zažijeme definitivní grónské dobrodružství.

Den 8 - Plavba podél Grónska
První polovinu dne strávíme v Antarctic Havn, rozsáhlém údolí, kde můžete spatřit skupiny pižmoňů. V tomto ročním období se řídká vegetace odívá do ohnivých barev podzimu.

Den 9 - Plavba podél Grónska
Dnes dorazíme do Scoresby Sund a poplujeme podél zaledněného Volquart Boons Kyst. Můžeme si také užít plavbu na zodiaku kolem jednoho z čel ledovce spolu s návštěvou čedičových sloupů a ledových útvarů Vikingebugt.

Odpoledne máme v plánu proplout podél východního pobřeží Milne Landu mezi množstvím obřích ledovců. Pokud se nám podaří přistát i v Charcot Havn, uděláme si procházku k ledovci Charcot a pak budeme pokračovat do Bjørneøeru.

Den 10 - Plavba podél Grónska
Ráno se setkáme s kolosálními ledovci, z nichž některé jsou vysoké přes 100 metrů a dlouhé více než kilometr (,6 míle). Poté přistaneme poblíž Sydkapu, kde se nám naskytne krásný výhled na Hall Bredning a arktické zajíce. Dnešní dlouhá túra povede ze Sydkapu do Satakajiku, kde nám ukáží zbytky zimních domů Thule postavených z velrybích obratlů. Večer vplujeme do Øfjordu.

Den 11 - Plavba podél Grónska
Dopoledne nás čeká plavba se zodiakem poblíž Sorte Ø, obklopeni ledovými horami. Jejich strohá modrobílá barva ostře kontrastuje s nedalekými svahy sedimentů. V poledne umístíme loď do středu měsíčního stínu v Øfjordu. Odpoledne budeme pozorovat zatmění Slunce buď z lodi, nebo z některého z blízkých břehů.

Den 12 - Plavba podél Grónska
Dnes přistáváme v tundře na Liverpoolské zemi, v zátoce Hurry Inlet. Odpolední zastávkou je Ittoqqortoormiit, největší osada ve Scoresby Sund s asi čtyřmi sty obyvateli. Na poště si můžete koupit známky na pohlednice nebo se jen tak projít a prohlédnout si sáně psů a sušící se kůže tuleňů a pižmoňů. Odpoledne poplujeme na jih a proplujeme malebnou krajinou Blossevillského pobřeží.

Den 13 - Plavba na Island
Den na moři nám poskytne příležitost pozorovat velryby a mořské ptáky - a v noci magickou polární záři.

Den 14 - Akureyri
I ta největší dobrodružství nakonec skončí. Vylodíme se v Akureyri, odkud se na požádání můžete přesunout pronajatým autobusem (šestihodinová jízda, kterou je třeba předem rezervovat) na zastávku u koncertní síně Harpa v Austurbakki v Reykjavíku.

Hlavním cílem našich cest za zatměním Slunce je umístit naše lodě do centra totality 12. srpna 2026. Tato trasa nám umožňuje dosáhnout tohoto cíle při průměrné situaci s mořským ledem, jaká byla v posledních čtrnácti letech. Pokud tomu tak nebude, upravíme itinerář a vynecháme přistávací oblasti při plavbě z Longyearbyenu do Øfjordu. Pokud se do Scoresby Sund nedostaneme, poplujeme k pobřeží Blosseville, jižně od Søkongens Bugt.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Hondius je první registrované polární plavidlo třídy 6. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Hondius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby. K dispozici jsou nafukovací čluny k vylodění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Hondius