Klasická Jižní Georgia

Loď:    Ushuaia

Délka:   20 denní plavba

Přístav :    Odpoledne nalodění v Ushuaia...

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 338 000 Kč
Plavba nemá žádné termíny

Cena zahrnuje

  • plavbu ve zvolené kabině na lodi Ushuaia
  • cena zahrnuje osobu ve dvoulůžkové kabině
  • celodenní stravování během plavby na lodi Ushuaia
  • káva a čaj dostupné během celé plavby
  • exkurze na pevninu a další aktivity na zodiacích
  • odborné přednášky lektory
  • přístavní taxy a servisní poplatky
  • rozsáhlý předodjezdový informační materiál
  • podrobný lodní deník po plavbě

Cena nezahrnuje

  • doprava do místa nalodění, ubytování před/po plavbě
  • transfery do přístavu
  • komplexní cestovní pojištění
  • osobní výdaje na palubě (nápoje, telekomunikační poplatky)
  • spropitné pro posádku

Slevy

  • dítě do 16 let ZDARMA (s 2 dospělými v třílůžkové kabině Superior nebo Suite)
Expediční plavba na trase Ushuaia - Falklandské ostrovy - Jižní Orkneje - Jižní Georgia - Antarktický poloostrov - Jižní Shetlandské ostrovy.

Program je pouze orientační, může se lišit v závislosti na místních ledových podmínkách, počasí a možnostech míst na vylodění. O konečné podobě itineráře bude rozhodovat vedoucí expedice a kapitán lodi.

Stravování: plná penze

snídaně, obědy, večeře

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění, případně doprovodný program v destinaci před/po plavbě.

Ubytování: loď

Třída: INSb Ice Class C
Délka: 84 metrů
Šířka: 15.5 metrů
Ponor: 5,5 metrů
Počet palub. 5
Tonáž: 2923 GRT
Postavena: 1970, kompletní přestavba
Kapacita: 84 osob max. (41 kabin)
Motory: 2 ALCO 1600hp každý motor
Rychlost: 14 uzlů max.; 12 uzlů plavba
Vlajka/Domovský přístav: Komorské strovy/ Toledo,Ohio, USA
Napětí v zásuvkách. 110 V, 60Hz

Plavidlo má 41 kabin s příslušenstvím, z toho 5 čtyřlůžkové apartmány, 39 dvoulůžkových kabin a 10 superior kabin. Dále na palubě najdete restauraci/přednáškovou místnost, knihovnu, obchod, pozorovací místnost s barem a mnoho míst na palubě vhodných pro pozorování. Ve výbavě je také 7 zodiaků.

Více informací o lodi Ushuaia

Program zájezdu

1. den: Odpoledne nalodění v Ushuaia, následuje uvítání, seznámení s expedičním a lektorským týmem a dalšími účastníky výpravy. Loď vypluje směrem k západním Falklandám, známých drsnou přírodou a bohatstvím nejrůznějších druhů vodních ptáků.
2. den: Během plavby máte možnost navštívit kapitánský můstek a sledovat důstojníky při navigaci, dozvědět se něco o navigaci, pozorovat mořský život a užívat si pohled na otevřený oceán. Zdejší vody jsou domovem zajímavé skupiny mořských ptáků, například albatrosů a buřňáků. Vidět můžete i delfíny či kosatky. Určitě se zúčastněte i některé ze zajímavých přednášek, které vám pomohou připravit se na první výlety na Falklandech.
3. den: Ráno byste měli doplout k ostrovu West Point, kde navštívíte obrovskou kolonii albatrose černobrvého, který hnízdí společně s velmi činorodým tučňákem skalním na útesové straně ostrova. Tento ostrov leží na nejseverozápadnějším bodě Západních Falklandských ostrovů. Atraktivní osada se nachází na okraji malebného přístavu na východní straně ostrova, mezi Balck Bog Hill a Michael´s Mount. Údolí mezi těmito dvěma vrcholy se táhne středem ostrova až k dramatickému Devil´s Nose - jedné ze zdejších hlavních památek. Odtud mohou návštěvníci vidět nejvyšší horu ostrova Cliff Mountain (381 m) a nejvyšší útesy na Falklandech. Je to místo, kde se můžete setkat s tučňáky skalními a albatrosy, kteří hnízdí v bezprostřední blízkosti. Carcass Island se nachází severozápadně od Falklandských ostrovů. Husté chomáče trávy pokrývají většinu nížin pod Jason Hill směrem k východu. Hnízdí zde tučňáci oslí a magellanští. V osadě s nádhernými zahradami si budete moci vychutnat čaj a sušenky s místními.Přes noc loď popluje podél severních ostrovů souostroví až ke Stanley.
4. den: V dopoledních hodinách si budete moci prohlédnout malebné městečko Stanley včetně zdejšího nádherného muzea, obchodů se suvenýry či místní hospody. Město bylo založeno na počátku r. 1840. Izolace a povětrnostní podmínky vždy činily zdejší život drsným. Pro ty, kteří se více než o památky zajímají spíše o živočichy, nemusí kvůli jejich vidění opustit město. Blízko od pobřeží často krouží buřňáci obrovští držící krok s místními obyvateli jedoucími po silnici na nábřeží. Endemická kachyně krátkokřídlá se hojně vyskytuje na pobřeží, zatímco ve vzduchu jsou často vidět racci jižní, jak shazují škeble na silnici, aby rozbili skořápku a mohli tak sníst obsah. K vidění jsou také menší ptáci včetně drozda falklandského, vlhovce červenoprsého a dlouhoocasého a čížka vousatého. V odpoledních hodinách se loď vydá vstříc Jižní Georgii.
5. den: Během plavby vám bude nabídnuta široká nabídka přednášek. O své znalosti ohledně volně žijících živočichů a jedinečných ekosystémů, které uvidíte během plavby, se s vámi podělí přírodovědci. Jižní Georgie je považována za jedno z nejkrásnějších a nejvíce inspirujících míst na Zemi.
6. den: viz 5.den
7. den: Jižní Gerogia je již na dohled! Země s nádhernými scenériemi vysokých hor, mohutných ledovců až po hluboké fjordy a nízko položené pastviny.
8. den: Následující itinerář bude záviset na místních podmínkách na moři a na pevnině. Následující destinace patří mezi ty, které byste mohli navštívit: Grytviken - bývalá prosperující velrybí stanice. V Grytvikenu se nachází skvělé přírodní historické muzeum, ale také nabízí možnosti vycházek a túr do okolních hor. Krátká projížďka v zodiacích kolem zátoky King Edward vás zavede k hrobu Sira Ernesta Shackletona. Připojte se k posádce a vzdejte přípitkem hold tomuto nezapomenutelnému objeviteli a uctívanému námořníkovi. Salisbury Plain - místo někdy nazývané „Serengeti Jihu“. Několik velkých ledovců nabízí dramatické pozadí pro desetitisíce tučňáků královských hnízdících v chuchvalcích trávy v tomto pozoruhodném ekosystému. Široká pláž vybízí k procházce, na které budeme doslova obklopeni zvědavými a krotkými tučňáky. V listopadu jsou pláže útočištěm pro lachtany, kteří v tomto období vyvádějí mladé. Buřňáci obrovští a příležitostně i zbloudilý tučňák oslí se zde mohou objevit. Prion Island je krásný malý travnatý ostrůvek. S trochou štěstí budete mít příležitost si prohlédnout hnízdící kolonii albatrosů stěhovaných, ke které se dostanete po dřevěném chodníku. Godthul se nachází 9 km východně od Cumberland ve východním zálivu na východním pobřeží poloostrova Barff. Je to 3 km dlouhá zátoka nacházející se mezi Cape George a Long Point. Na náhorní plošině můžete vidět tučňáky oslí nebo albatrosy na skalách.V létě v letech 1908 - 1929 zde kotvila tovární loď na zpracování ulovených velrybi. Na podporu velrybářské operace zde bylo vytvořeno malé depo, ze kterého jsou dnes vidět pozůstatky. Na pobřeží zálivu St. Andrews Bay je 3 km dlouhá pláž s jemným tmavým pískem, který je pokryt tučňáky a tuleni u ledovců Cook, Buxton a Heaney. V této zátoce najdete největší kolonii tučňáků královských na Jižní Georgii. Takovéto množství volně žijících živočichů přitahuje velké dravce - tuleně leopardní a také albatrosy a racky. Cooper Bay se nachází na jihovýchodním výběžku Jižní Georgie. Na tomto místě je k dispozici velké množství divoké zvěře. Uvidíte zde několik druhů tučňáků a tuleně na pláži. Fascinující jsou vulkanické horniny tyčící se nad malými fjordy. Fjord Drygalski se nachází na jihovýchodě ostrova. Ledovce tohoto dramatického fjordu v posledních desetiletích výrazně ustoupily, ale stále zůstávají jedním z nejvýraznějších rysů tohoto pobřeží. S trochou štěstí můžete spatřit odlamující se kusy ledovce.
9. den: viz 8.den
10. den: viz 8.den
11. den: Následující dva dny poplujete přes Skotské moře směrem k Antarktidě, což vám nabízí skvělé příležitosti k pobytu na venkovní palubě, čtení, prohlížení fotek nebo si prostě jen užívat kouzlo tohoto místa. Můžete se zúčastnit nejrůznějších aktivit a přednášek.
12. den: viz 11.den
13. den: S trochou štěstí budete mít možnost navštívit Sloní ostrov. Sir Ernest Shackleton byl nucen v roce 1916 opustit 22 svých mužů, kteří uvízli na pobřeží, zatímco on a pět dalších se pustili do zoufalého záchranného pokusu. Tento příběh se poté stal jedním z největších záchranných příběhů všech dob. Každý z vás ze z toho místa bude vracet se znalostí tohoto příběhu a zážitkem z této pozoruhodné části světa.
14. den: Během plavby po moři si budete moci vyslechnout od expedičního týmu vlastní zážitky z Antarktidy a Jižních Shetlandských ostrovů.
15. den: Dalšími body programu budou tato místa. Argentinská stanice Esperanza na Antarktidě – pokusíte se proplout průlivem na východní stranu Antarktidy, který se táhne ze severozápadu k jihovýchodu. Argentinská stanice Esperanza a Hope Bay se nachází na západní straně zálivu. Mys Brown Bluff se nachází na poloostrově Tabarin, jižně od Hope Bay. Obě místa je možné během výpravy navštívit. Wedellovo moře je místo hlavního výskytu tučňáků kroužkovaných. Paulet Island je další populární místo pro pozorování tučňáků. Tento region má bohatou historii historii spojovanou s prvními objeviteli. Nejpodivnější příběh se týká švédské antarktické expedice v letech 1901 -1903, kterou vedl geolog Otto Nordenskjold. Jako první lidé přezimovali na Antarktickém poloostrově. Jeho loď, pod vedením slavného velrybářského kapitána Carla Antona Larsena, byla uvězněna v ledu a potopila se. Muži, kteří přežili na různých místech, dokonce prováděli významný vědecký výzkum v této oblasti. Na tento příběh odkazují čtyři místa výpravy – Hope Bay, Paulet Island, Snow Hill Island a Cape Well–Met na Vega Island. Dalším bodem výpravy je plavba přes Gerlachovskou úžinu do oblasti Jižní Antarktidy. Tato oblast širokého průlivu, hornatých ostrovů, chráněných zátok a úzkých kanálů nabízí moment absolutní samoty. Vysoké vrcholky, na které nikdo z lidí nikdy nevylezl, a obrovské ledovce plující po moři jsou zde typické. Navštívit můžete i Hydrurga Rocks – malé skupinky ostrůvků ležící východně od Two Hummock Island v souostroví Plamer, na severním vchodu Gerlachovské úžiny. Vidět zde můžete tučňáky uzdičkové, racky jižní a kormorány modrooké. Za návštěvu stojí i ostrov Cuverville, který leží v Errera kanálu uprostřed Gerlachovské úžiny. Je to proslulé hnízdiště tučňáků oslích. Deception Island je největší ze tří nedávných sopečných center v oblasti Jižních Shetland. Plavba úzkým průchodem do zatopené kaldery tohoto ostrova je opravdu úžasná. Velkolepý výhled se nabízí z vrcholu tohoto ostrova. Half Moon Island je ostrov ve tvaru půlměsíce ležící u Moon Bay mezi Greenwich a Livingston Island. Tento ostrov je domovem tučňáků uzdičkových.
16. den: viz 15.den
17. den: viz 15.den
18. den: Vyrazíte z Antarktidy a zamíříte na sever Drakeovým průlivem. Během cesty budete moci pozorovat velryb a mořské ptáky. Připojit se budete moci i k posledním přednáškám.
19. den: viz 18.den
20. den: Příjezd do Ushuaia v ranních hodinách a po snídani vylodění.