Weddell Sea - In search of the Emperor Penguin, incl. helicopters (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   11 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 247 753 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Zažijte pohled na Antarktidu z ptačí perspektivy

Zažijte pohled na Antarktidu z ptačí perspektivy! Náš vrtulník na m/v Ortelius vám poskytne vzácnou příležitost vidět proslulé hnízdiště tučňáků císařských jižně od ostrova Snow Hill, které čítá přibližně 4 000 hnízdících párů. Silný led může zabránit vstupu do této oblasti z Weddellova moře a led v samotném hnízdišti se může rozpadnout a začít tát dříve, než se očekávalo. S ohledem na tuto skutečnost je cílem zastavit plavidlo mezi Antarktickým zálivem a ostrovem Jamese Clarka Rosse, blízko okraje ledu, a najít tučňáky císařské na jejich cestě na otevřené moře. Toto pátrání umožňují vzrušující lety vrtulníkem, které umožňují přistát v místech, která jsou jinak na začátku sezóny nepřístupná.

Pokud jsou příznivé ledové podmínky a trasa na ostrov Snow Hill je bez víceletého ledu, máte možnost přeletu vrtulníkem z lodi na břeh ostrova Snow Hill (zhruba 45 minut chůze od hnízdiště tučňáků císařských). Pokud se to podaří, jedná se o zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Nezapomeňte však, že konečný itinerář zde píše příroda: Pokusy o dosažení ostrova Snow Hill během plaveb v letech 2012-19 nebyly vždy úspěšné. V roce 2013 a tři roky po sobě (2017 - 2019) však byly podmínky příznivé pro přistání vrtulníkem na ostrově Snow Hill a návštěvu hnízdiště tučňáků císařských.

Den 1 - Ushuaia
Vaše plavba začíná tam, kde svět opouští. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - 3 - Drakeův průliv
Během následujících dvou dnů v Drakeově průlivu si užijete některé ze stejných zážitků, s jakými se setkali velcí polárníci, kteří tyto oblasti mapovali jako první: chladný slaný vánek, vlnící se moře a možná i plejtváka obrovského, který chrlí mořskou vodu. Po průjezdu antarktickou konvergencí - přirozenou hranicí Antarktidy, která vzniká střetem severně proudících studených vod s teplejšími subantarktickými moři - se ocitnete v cirkumantarktické zóně vzdouvání. Mění se nejen mořský, ale i ptačí život. Mezi ptáky, které můžete spatřit, patří albatrosi potulní, albatrosi šedohlaví, albatrosi černohlaví, albatrosi světlí, holubi hřivnáči, buřňáci jižní, buřňáci Wilsonovi, buřňáci modří a buřňáci antarktičtí.

Den 4 - 7 - Antarktida
Můžete vplout do Weddellova moře přes Antarktický záliv. Zde obrovské tabulové ledovce ohlašují váš příjezd na východní stranu Antarktického poloostrova. Během této části plavby budete pátrat po tučňácích císařských. Pomocí lodi i vrtulníků je velká šance, že je najdete. Můžete si také užít vyhlídkové lety, a pokud to podmínky dovolí, i přistání vrtulníku v místech, která jsou jinak v tomto ročním období nedostupná.

Lety vrtulníkem jsou skutečným zpestřením výletu a mohou zahrnovat:

Západní svahy Antarctic Sound - západní strana této oblasti je ze vzduchu vidět jen zřídka, přestože krajina opravdu stojí za let: kam až oko dohlédne, se táhnou vrstevnaté pískovce, lávové proudy, ledovce, ledové hory a ledové kry. Na ledových krách se často objevují jednotliví tučňáci císařští a tučňáci Adélie, ale také rackové chaluhoví, chaluhy a různá plemena buřňáků. Skrz sníh se zabodávají rozeklané vrcholky hor a na svazích pod nimi leží roztříštěné obrovské ledové stěny.

Zátoka Duse - stoupavý let vrtulníkem vás může vysadit na skalnatém pahorku poblíž staré útočištné chaty s výhledem na tuto zátoku. V tomto ročním období je zde stále hodně sněhu a ledu, ale většina procházky v této lokalitě vede po mrazem rozbité skále pokryté lišejníky všech tvarů a barev.

Ostrov Seymour - Na tomto ostrově přezimovala švédská antarktická expedice z let 1901 - 4 v trýznivých polárních podmínkách. Tuto lokalitu charakterizují sedimentární horniny, zkameněliny a rozsáhlé výhledy.

Pokud podmínky dovolí hlubší výpravy do Weddellova moře, mohou se zde konat výlety se zodiakem:

Ďáblův ostrov - tento ostrov je domovem velké kolonie tučňáků Adélie a nabízí nádherný výhled pro turisty, kteří jsou ochotni dojít až na vrchol kopce. Tající led občas vytváří vodopád padající z útesů poblíž mysu Well-met.

Brown Bluff - možná nejmalebnější místo celého severního cípu antarktického kontinentu: strmé stěny kaňonu, spadlé balvany, nádherné sopečné výtvory zavalené ledem. Žije zde velké hnízdiště tučňáků Adélie, k vidění jsou i tučňáci gentoo a hnízdící sněžní petržele.

Ostrov Gourdin - tento ostrov, který je další možností přistání pro vaše pokračující antarktické dobrodružství, milují tučňáci krakatice, tučňák gentoo a tučňák Adélie.

Základna Esperanza - Tato argentinská výzkumná stanice, která funguje celoročně a je jedním ze dvou civilních sídel v Antarktidě, by mohla sloužit jako alternativní místo přistání.

Den 8 - Antarktida
Ráno vyplujete na ostrov Deception Island, kde se uskuteční poslední přistání této plavby, a to buď v zátoce Pendulum Cove, nebo v zátoce Whalers Bay. Přesný čas vyplutí určují podmínky na Drakeově průlivu.

Den 9 - 10 - Drakeův průliv
Vaše zpáteční plavba zdaleka není osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih. Nyní se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 11 - Ushuaia
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vystoupit v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Den 5 - 6
Helikoptéry poskytují výhodu při dosažení kolonie tučňáků císařských, ale v Antarktidě určuje pravidla příroda. Pokud budou příznivé podmínky, strávíte první dva dny v hnízdišti tučňáků. Provoz vrtulníku trvá celý den a doba letu je přibližně 15 minut. Každý vrtulník pojme 4 až 6 cestujících na jeden let a místo přistání je pečlivě vybráno tak, aby tučňáci nebyli rušeni. Po příletu na místo je to k hnízdišti asi 45 minut chůze. Mějte prosím na paměti, že se nacházíte v nejodlehlejší oblasti na světě: Neexistují žádné záruky. Podmínky se mohou rychle změnit, což může mít zásadní vliv na provoz našeho vrtulníku. Je důležité to pochopit a respektovat. Bezpečnost je naším největším zájmem a nelze dělat žádné kompromisy.



Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius