Spitsbergen - Northeast Greenland Fly & Sail (s/v Rembrandt van Rijn)

Oceanwide Expeditions

Loď:    s/v Rembrandt van Rijn

Délka:   19 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 185 763 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • ubytování na palubě lodě Rembrant ve vybrané kabině

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Longyearbyen
Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Špicberky. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a Špicberské muzeum jsou fascinujícími atrakcemi. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříte první plejtváka obrovského během své plavby. Večer vyplujete do Trygghamny, kde uvidíte pozůstatky anglické velrybářské stanice ze 17. století a lovecké stanice Pomor z 18. století, které můžete následující ráno navštívit.

Den 2 - Trygghamna
Z Trygghamny se vydáte k Alkhornetu, velkému útesu pro mořské ptáky, kde si ptáci vyhlížejí místa k hnízdění. Pod útesy lze běžně spatřit polární lišky, a pokud není příliš mnoho sněhu, můžete spatřit i soby pasoucí se na bujné vegetaci.

Den 3 - Raudfjorden
Vplujete do Fuglefjordenu uprostřed výhledů na Svitjodbreen a Birgerbukta, což jsou místa hnízdění huňáčů velkých a také pravděpodobná místa, kde můžete zahlédnout ledního medvěda. Raudfjorden na severním pobřeží Špicberk je krásnou oblastí pro pozorování ledovců. Je to také oblíbené místo, kde se zdržují tuleni kroužkovaní a vousatí, kolonie mořských ptáků a příležitostně i lední medvědi a velryby běluhy.

Den 4 - 7 - Plavba
V závislosti na podmínkách můžete nakonec před sebou spatřit rozeklaný okraj východogrónského mořského ledu, který se mihne na dohled. Dávejte zde pozor na velryby a migrující mořské ptáky.

Den 8 - Fosterova zátoka
Cílem je vplout do zátoky Foster Bay a v pozdním odpoledni nebo večer poprvé přistát v Myggbukta. Za starou loveckou chatou (kde v první polovině 20. století norští trapeři lovili lední medvědy a polární lišky) se rozprostírá rozlehlá tundra obývaná pižmoni, po malých jezerech plavou husy.

Den 9 - Plavba
Proplujete fjordem Kaiser Franz Josef a budete se kochat jeho vznešenými horami a světlými vnitřními ledovci. Večer dorazíte k Teufelsschloss, výrazné hoře, která tvoří část nadskupiny Eleonorského zálivu: sedimentární horniny vzniklé před 950 - 610 miliony let do hloubky 16 km. Tato rezavě červená mnohovrstevná unikátní geologie určuje scenérii nadcházejících dnů.

Den 10 - Plavba
Po přistání v Blomsterbugtenu máte velkou šanci spatřit zajíce polního a pižmoně. Jezero Noah je domovem velkých potápek severních i jejich mláďat a možnosti pěší turistiky jsou zde četné. Odpoledne se vydáte hlouběji do fjordu Kaiser Franz Joseph a úkryt najdete v Renbugtenu. Při průjezdu tímto úzkým fjordovým systémem vás budou provázet kolosální ledovce a typické arktické scenérie.

Den 11 - Plavba
Dnešním cílem je vylodění v Renbugtenu při hledání pižmoňů a arktických zajíců. Kolem oběda se vydáte na východ do inverzně pojmenovaného Antarktického zálivu a budete se kochat pohledy na starobylé sedimentární horniny. Na ostrov Maria byste měli dorazit před setměním.

Den 12 - Menander Øer
Vstoupíte do fjordu Kong Oscars a pokusíte se přistát u Menander Øer, místa s živými možnostmi procházek.

Den 13 - Antarktický Havn
Pokračujete na východ a přistáváte v Antarctic Havn. Odpoledne strávíte v tomto rozlehlém údolí, kde můžete pozorovat skupiny pižmoňů. V tomto ročním období je řídká vegetace zbarvena zlatavým ohněm. Váš průvodce vám možná bude moci vyprávět o zajímavé geopolitice, která se zde odehrávala na počátku 30. let 20. století mezi Norskem a Dánskem.

Den 14 - Plavba
Den strávíte na moři a vydáte se k největšímu systému fjordů na světě: Scoresbysund.

Den 15 - Scoresbysund
Dnes dorazíte do Scoresbysundu a poplujete podél zaledněného Volquart Boons Kyst. Můžete si také užít plavbu na zodiaku kolem jednoho z čel ledovců spolu s návštěvou čedičových sloupů a ledových útvarů Vikingebugt. Odpoledním cílem je návštěva ostrova Danmark, kde najdete pozůstatky inuitské osady opuštěné přibližně před 200 lety. Kruhové kamenné stanové kruhy označují letní obydlí, zatímco zimní domy lze spatřit blíže k malému mysu. Místa jsou dobře zachovalá, se snadno identifikovatelnými vchody, skrýšemi na maso chráněnými před medvědy a hrobovými místy. Během odpoledne se plavíte podél východní strany Milne Landu mezi řadou roztroušených ledovců.

Den 16 - Plavba
Přistanete u Sydkapu, kde jsou často k vidění arktičtí zajíci, a během oběda se vám naskytne pohled na vjezd do Nordvestfjordu ve Scoresby Landu. Zde se setkáte s kolosálními ledovými horami, z nichž některé jsou vysoké přes 100 metrů (328 stop) a dlouhé více než kilometr (,6 míle). Většina těchto bergů je na zemi, protože fjord je hluboký jen asi 400 metrů (1 312 stop).

Den 17 - Plavba
Dnes přistaneš v tundře na Liverpoolské zemi v zátoce Hurry Inlet. Odpolední zastávka je v Ittoqqortoormiitu, největší osadě Scoresbysundu, kde žije asi pět set obyvatel. Na poště si můžete koupit známky na pohlednice nebo se jen tak projít a prohlédnout si sáňkařské psy a sušící se kůže tuleňů a pižmoňů. Odpoledne poplujete na jih a budete míjet malebnou krajinu Blossevillského pobřeží.

Den 18 - Hurry Inlet
Ráno se zastavíte na jižním pobřeží Jameson Landu, u laguny poblíž Kap Stewartu. Brodiví ptáci a husy se zde shromažďují na podzimní migraci a pižmovky a lumíci obojkoví přežívají na skromné vegetaci. Dále uvnitř zálivu Hurry Inlet se můžete projít v blízkosti čela fjordu i jedné z řek, které zde ústí. Nabízí se také možnost výstupu na horu J. P. Koch Fjeld nedaleko Hareelvu. V této pozoruhodné oblasti našli vědci zkameněliny, které spojují ryby a obojživelníky z období spodní křídy. Noc strávíte na kotvišti u Constable Pynt.

Den 19 - Constable Pynt
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Na letišti na ostrově Constable Pynt přistaneš naposledy a pronajatým letadlem odletíš do Keflavíku, odkud si odvezeš vzpomínky, které tě budou provázet všude, kde tě čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď s/v Rembrant van Rijn byla původně postavena v roce 1947 jako vlečná loď pro přepravu sleďů. Poté byla v roce 1994 v Nizozemsku přestavěna na třístěžňový osobní škuner, který se plavil na Špicberkách (1994-1996) a Galapágách (1998-2001). Později loď prošla kompletní přestavbou a renovací v roce 2011. Komunikační a navigační vybavení bylo kompletně obnoveno podle nejnovějších předpisů SOLAS.

Více informací o lodi s/v Rembrandt van Rijn