South Georgia Explorer (m/v Plancius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Plancius

Délka:   15 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 226 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Plancius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Ushuaia
Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastavil. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - 3 - Plavba
Cestou k Jižní Georgii překonáte antarktickou konvergenci. Během několika hodin se výrazně ochladí a díky srážejícím se vodním sloupcům vystoupí na hladinu moře výživná voda. Tento jev přiláká do blízkosti lodi množství mořských ptáků, včetně několika druhů albatrosů, střihavek, buřňáků, prion a chaluh.

Den 4 - Plavba
Malá skupina 6 ostrovů na hřebeni Jižní Georgie v mělčích vodách. Vody bohaté na živiny v této oblasti nabízejí spoustu potravy pro ptáky a velryby. Ostrovy jsou pojmenovány podle piskořů jihogruzínských, kteří jsou známí svýma jasně modrýma očima a žlutou skvrnou na zobáku.

Den 5 - 10 - Jižní Georgie
Dnes dorazíte na první místo aktivit na Jižní Georgii. Mějte prosím na paměti, že povětrnostní podmínky v této oblasti mohou být náročné a do značné míry diktují program. Mezi místa, která můžete navštívit, patří např:

Ostrov Prion - domov albatrosů velkých. Mláďata albatrosů potulných z předchozího léta jsou téměř připravena k vylíhnutí a dospělí jedinci po roce a půl stráveném na moři vyhledávají své staré partnery.

Salisbury Plain, St Andrews Bay, Gold Harbour - Na těchto místech se nacházejí nejen tři největší kolonie tučňáků královských v Jižní Georgii, ale také tři největší světové pláže pro rozmnožování rypoušů jižních. Pouze v tomto ročním období vrcholí jejich rozmnožovací cyklus. Sledujte čtyřtunové býky, kteří neustále bdí (a občas se perou) nad teritorii, kde desítky samic právě porodily nebo se chystají porodit. Můžete zde také spatřit značné množství lachtanů antarktických.

Fortuna Bay - Nádherná výplavová rovina z ledovce Fortuna je domovem velkého počtu tučňáků královských a tuleňů. Možná budete mít možnost sledovat poslední úsek Shackletonovy cesty do opuštěné velrybářské vesnice Stromness. Tato cesta protíná horský průsmyk za Shackletonovým vodopádem, a protože je terén částečně bažinatý, připravte se na překonání několika malých potoků.

Leith Harbour, Stromness, Husvik - tato místa nám připomínají rozsah velrybářského průmyslu na počátku 20. století. Hnízdí a pelichají zde tuleni sloní a kožešinoví. Místa přistání obývají také tučňáci gentoo. Zejména v oblasti Husviku lze pozorovat priony antarktické a potápivé buřňáky jihogeorgijské.

Grytviken - V této opuštěné velrybářské stanici se po ulicích procházejí tučňáci královští a tuleni sloní se povalují, jako by jim to tu patřilo - protože jim to tu v podstatě patří. Možná zde uvidíte Muzeum Jižní Georgie a také Shackletonův hrob.

Cobblers Cove, Godthul - V Cobblers Cove se vydáme na Rookery Point, abychom viděli tučňáky makarónské. Podél pobřeží hnízdí albatrosi světloplaší a pozorovat lze i buřňáky obrovské. Godthul (norsky "dobrá zátoka") byl pojmenován norskými velrybáři a lovci tuleňů a jeho pozůstatky, například kosti, lze dodnes nalézt podél pobřeží. Pláže jsou domovem tučňáků gentoo a tuleňů.

Royal Bay (Moltke Harbour, Will Point a Brisbane Point) - přístav Moltke v Royal Bay pojmenovala německá expedice Mezinárodní polární rok 1882 a některé pozůstatky jejich obydlí jsou stále patrné. Scenérie Royal Bay je nádherná, tmavé písečné pláže, následují zelené barvy chomáčů a nakonec dominuje sněhem a ledem pokrytý Rossův ledovec. Royal Bay je jednou z největrnějších zátok na ostrově, plavba se zodiakem je velkolepá. Žije zde přibližně 30 000 párů tučňáků královských.

Cooperova zátoka - nabízí největší populaci tučňáků kýlnatých a vyskytují se zde i tučňáci gentoo a také tučňáci makarónští. Spatřit lze také rybáky antarktické, buřňáky běločelé, modrooké a albatrosy světloprsté.
Drygalský fjord - nabízí úchvatné scenérie, když lodě proplouvají úzkým fjordem, s cca 2 km vysokými horskými vrcholy v těsné blízkosti.

Zátoka krále Haakona - britský badatel Ernest Shackleton se do zátoky krále Haakona dostal během své 800 mil dlouhé cesty po moři na otevřené lodi "James Caird" ze Sloního ostrova. Odtud přeplul do Stromness, aby požádal o pomoc při záchraně své výpravy na Sloním ostrově poté, co opustili Weddellovo moře, kde jejich loď rozdrtil led. Na plážích převládají tuleni sloní. Pozorovatelé ptáků budou vyhlížet dudky jihogeorgijské, priony antarktické a také potápky a modré buřňáky.

Den 11 - 14 - Plavba
Na této trase se může vyskytovat mořský led, k ostatním mořským ptákům, jako jsou albatrosi a buřňáci, se mohou připojit i chaluhy jižní a sněžní. Nakonec dorazíme do Drakeova průlivu a opět vás přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih.

Den 15 - Ushuaia
Připlujete a vylodíte se v Ushuaie, která je obecně považována za nejjižnější město na světě. Nachází se na souostroví Ohňová země, kterému se přezdívá "konec světa". Ale i přes tuto zastávku s vámi bohatství vzpomínek, které jste si na antarktické expedici vytvořili, bude cestovat všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Plancius byla postavena v roce 1976 jako oceánografická loď pro holandské královské loďstvo a sloužila až do roku 2004. Poté byla zakoupena společností Oceanwide Expeditions. V roce 2009 byla kompletně přestavena na kapacitu 108 pasažérů a plně odpovídá bezpečnostním pravidlům SOLAS. Poslední modernizace byla v roce 2019. Interiéry jsou pohodlně a vkusně zařízeny, nicméně plavidlo nelze považovat za luxusní. A protože primárním cílem jsou expediční plavby se vzdělávacími programy a výstupy na pevninu, pasažéři tráví při výstupech na pevninu co nejvíce času. Plavidlo bylo postaveno do ledových oblastí se zesílenou přídí a zádí. Zesílený trup má navíc menší odstupy vzpěr (30 cm místo běžných 65 cm). Díky původnímu zaměření plavidla na výzkum má 6 speciálních bronzových lodních šroubů, které výrazně snižují hlučnost plavidla.

Více informací o lodi m/v Plancius