Sever Špicberk - za ledními medvědy na lodi Hondius

Loď:   

Délka:   8 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 72 000 Kč

Cena zahrnuje

  • Plavba na plavidle dle itineráře
  • Všechna jídla podávaná na palubě včetně svačin, kávy a čaje
  • Všechny výlety a aktivity po celou dobu, plavby na zodiacu
  • Přednášky přírodovědci a zkušeným vedením expedice.
  • Používání gumových holínek na lodi Plaucius i Ortelius, sněžnic na Plaucius
  • Přístavní taxy a poplatky po celou dobu programu
  • AECO a vládní poplatky

Cena nezahrnuje

  • Letenky
  • program před a po plavbě nezahrnutý v itineráři
  • Transfery na loď v Ushuaia a Ascension a z lodi v Ascension a Praia
  • Cestovní pasy a víza
  • Vládní poplatky a příjezdové taxy
  • Stravování na pevnině
  • Nutné pojištění storna a cestovní pojištění
  • Osobní náklady během plavby (prádelna, poštovné, oděvy, bar)
  • Komunikační náklady
  • spropitné pro posádku
  • Palivový příplatek 18 EUR/osoba/den pokud cena ropy více než 90 dnů před odjezdem překročí hranici 120 USD/Brent barel

Slevy

  • Děti do 16 let s doprovodem rodičů: 40 % sleva v Superior, třílůžkové kabině (při obsazení dvěmi dospělými osobami) a čtyřlůžkové kabině (při obsazení třemi dospělými osobami).
  • Single příplatek 1.7x ceny plavby. Pokud single cestující preferuje sdílení kabiny, lze rezervovat kabinu bez příplatku. Cena je garantována i v případě, že kabina nebude doobsazena.
Expediční plavba na trase Longyearbyen - Raudfjord - Moffen - Liefdefjorden, Andøya, Monaco Glacier - Hinlopen Strait - Phippsøya - Prins Karlse Forland - Longyearbyen.

Program je pouze orientační, může se lišit v závislosti na místních ledových podmínkách, počasí a možnostech míst na vylodění. O konečné podobě itineráře bude rozhodovat vedoucí expedice a kapitán lodi.

Podrobnější harmonogram plavby vám rádi zašleme.

Stravování: plná penze

strava (snídaně, oběd, večeře, svačiny), káva a čaj

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění, případně doprovodný program v destinaci před/po plavbě.

Ubytování: loď

M/V Hondius

Třída: Polar Class 6 (1A-Super)
Délka: 107,6 metrů
Šířka: 17,6 metrů
Ponor: 5,3 metrů
Tonáž: 4575 t
Kapacita: 116 pasažérů
Kabiny: 82
Rychlost: 15 uzlů
Posádka: 72

Posádka: 17 námořníků, 19 osob hotelová posádky, 8 osob expediční posádky

Loď M/V Plancius byla postavena v roce 1976 jako oceánografická loď pro holandské královské loďstvo a sloužila až do roku 2004. Poté byla zakoupena společností Oceanwide Expeditions. V roce 2009 byla kompletně přestavena na kapacitu 114 pasažérů a plně odpovídá bezpečnostním pravidlům SOLAS.

Interiéry jsou pohodlně a vkusně zařízeny, nicméně plavidlo nelze považovat za luxusní. A protože primárním cílem jsou expediční plavby se vzdělávacími programy a výstupy na pevninu, pasažéři tráví při výstupech na pevninu co nejvíce času.

Plavidlo bylo postaveno do ledových podmínek se zesílenou přídí a zádí. Zesílený trup má navíc menší odstupy vzpěr (30 cm místo běžných 65 cm). Díky původnímu zaměření plavidla na výzkum má 6 speciálních bronzových lodních šroubů, které výrazně snižují hlučnost plavidla.

Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby.

Více informací o lodi

Program zájezdu

1. den: Příjezd do Longyearbyen, správního hlavního města souostroví Svalbard, které se nachází na největším ostrově Špicberky. Před naloděním budete mít možnost prohlídky tohoto města, jehož farní kostel a polární muzeum stojí jistě zato navštívit. V okolí Longyearbyen bylo zaznamenáno více než 100 druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjorden.
2. den: Raudfjord - krásný fjord s nádhernými ledovci, který se nachází na severním pobřeží Západních Špicberk. Je domovem tuleňů kroužkovaných a vousatých, mořských ptáků a překvapivě i bohaté vegetace. Dobrá šance vidět medvěda se naskytne v blízkosti ledovce Hamilton. Odtud budete pokračovat na ostrov Moffen, na kterém se loví velryby.
3. den: Liefdefjorden, Andøya, Monaco Glacier. Blízko ústí Liefdefjorden vystoupíte na břeh a projdete se tundrou ostrova Andøya. Hnízdí zde mnoho kajek mořských a hus krátkozobých, a také zde možná spatříte vzácnější kajku královskou. Během plavby do Liefdefjorden poplujete blízko impozantního ledovce Monaco glacier. Ledovcové vody jsou oblíbeným místem pro tisíce racků tříprstých a příležitostně jsou na ledovci k zahlédnutí lední medvědi.
4. den: Dnes se poplavíme průlivem Hinlopen Strait, který je domovem tuleňů vousatých, tuleňů kroužkovaných, ledních medvědů a sněžných racků. Na začátku průlivu můžeme spatřit dokonce plejtváka obrovského. Při našich výpravách za zvířaty poplujeme mezi ledovými kry na Lomfjordshalvøya za prozkoumáním alkounů tlustozubých sedícím na útesu Alkefjellet.Na východní staně Hinlopenstrait se pokusíme o přistání na Palanderbukta na Nordaustlandet, kretý je domovem sobů, hus krátkozobých, sněžných racků a mrožů.
5. den: Phippsøya. Dnes dosáhnete nejsevernějšího bodu naší výpravy v Phippsøya na Seven Islands severně od Nordaustlandet. Zde budeme na 81 stupních severně, jen 540 mil od geografického severního pólu. Tento region obývají polární medvědi společně s racky sněžními.
6. den: Plavba na moři, možnost spatřit plejtváky.
7. den: Dnes přistanete na severním cípu Prins Karlse Forland nedaleko Fuglehukem. Podél pobřeží uvidíte tuleně obecné. Jsou zde pozůstatky z éry lovu polárních medvědů - zbraně a pasti na mědvědy. Na opačném místě Forlandsundet na Sarstangen je místo s velrybami. Alternativou je plavba do St. Johns Fjord. V noci poplujete do Longyearbyen.
8. den: Vylodění v Longyearbyen a následně let do Osla.