North Spitsbergen - Basecamp, Free kayaking, hiking, photo workshop (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   8 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 85 302 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Plavby Basecamp

Naše plavby Basecamp se zaměřují na aktivity na souši a v blízkosti pobřeží s minimálním rušením místní fauny a flóry. Pokud to čas a podmínky dovolí, tým expedice také vyhledává příležitosti pro divokou zvěř, kdykoli je to možné.

Podle definice je basecamp dočasný tábor, ze kterého lze provádět expedice nebo jiné outdoorové aktivity. Během našich určených plaveb do basecampů se loď plaví do pečlivě vybraných oblastí kolem severních Špicberků a zdržuje se na menším počtu míst než při našich běžných výpravách, aby mohla sloužit jako pohodlné středisko pro více outdoorových aktivit.

Pěší turisté (H) se mohou vydat na náročné procházky do vnitrozemí, fotografové (P) mohou zachytit dramatické okolí na snímcích a kajakáři (K) mohou prozkoumat vodní cesty, kterými loď nemůže vždy proplouvat. Cestující, kteří se nechtějí věnovat těmto aktivitám, si mohou užít výlety se zodiakem a nenáročné až středně náročné procházky po pobřeží, které se zaměřují na divokou přírodu.

Všechny aktivity jsou zdarma.

Den 1

Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Špicberky. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a Špicberské muzeum jsou fascinujícími atrakcemi. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříte první plejtváka obrovského během své plavby.

Den 2

První den našeho aktivního programu se budeme pomalu uklidňovat. Blomstrandhalvøya se nachází na severní straně fjordu, což nám nabídne úkryt a prostor pro změnu plánu v případě změny počasí. Odpoledne navštívíme Ny Ålesund, jednu z nejseverněji položených osad na Zemi. Kdysi hornická vesnice, kterou obsluhovala nejseverněji položená železnice na světě - její koleje můžete stále vidět - Ny Ålesund je dnes výzkumným centrem.

V blízkosti obce se nachází hnízdiště husic bělokrkých, husic růžohlavých a rybáků polárních. A pokud vás zajímá historie objevování Arktidy, navštivte kotevní stožár, který používali polárníci Amundsen a Nobile ve svých vzducholodích Norge (1926) a Italia (1928). Večer se vydáme na sever podél západního pobřeží a přenocujeme v chráněném prostředí Krossfjordenu.

Den 3

Vedle našich aktivit se dále vydáme směrem na Amsterdamoya, kde budete mít možnost projít se kolem pozůstatků velrybářské stanice ze 17. století. Můžete se také pokochat krásným panoramatem Smeerenburgslety. Odpoledne se vydáme na ostrovy v okolí Fair Haven.

Den 4

V Raudfjordenu na severním pobřeží Špicberk si můžete prohlédnout rozlehlý fjord plný ledovců - a možná vás navštíví i tuleni kroužkovaní a vousatí. Útesy a pobřeží tohoto fjordu jsou také místem, kde se daří koloniím mořských ptáků, bohaté vegetaci a kde se mohou vyskytovat lední medvědi. Najdeme zde správnou rovnováhu mezi bezpečnými aktivitami a pozorováním divoké přírody.

Den 5

V závislosti na počasí bychom mohli vplout do Liefdefjordu a proplout na dohled od 5 km dlouhé stěny ledovce Monaco. Vody před tímto ledovcem jsou oblíbeným místem krmení tisíců kočkodanů a základna ledu je oblíbeným lovištěm ledních medvědů. Pokud nám ledové podmínky znemožní vyplout sem na začátku sezóny, můžeme využít náhradní trasu podél západního pobřeží Špicberk. V blízkosti oblasti Texas Bar a Hornbaekpollen se také nachází několik skvělých turistických tras.

Den 6

Tento den je naší rezervou pro aktivity v okolí severních Špicberků. Pokud to počasí a divoká příroda dovolí, vybereme si správnou lokalitu pro další den plný nádherných venkovních dobrodružství.

Den 7

Forlandsundet, ležící mezi hlavním ostrovem Špicberky a úzkým výběžkem Prins Karls Forland, je místem s velkou krásou a fascinující divokou přírodou. Někdy se zde prohánějí mroži a v okolí Fuglehukenu se vyskytují mořští ptáci. Populace mrožů můžete spatřit také v okolí Sarstangenu a Poolepyntenu. Případně můžeme plout do fjordu svatého Jana nebo na jih k ústí Isfjordenu a přistát v Alkhornetu. Na těchto útesech hnízdí mořští ptáci, polární lišky pod nimi hledají spadlá vejce a mláďata a sobi spásají řídkou vegetaci. Později večer dorazíme do Longyearbyenu.
Den 8

Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. V Longyearbyenu se vylodíte a odvezete si vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius