North and East Spitsbergen - Summer Solstice (m/v Hondius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Hondius

Délka:   15 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 138 178 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Hondius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Letní slunovrat
Půlnoční slunce je jev, který nastává během arktického léta, kdy je slunce za příznivého počasí viditelné celých 24 hodin. Letní slunovrat připadá v Longyearbyenu na 21. června. Termín slunovrat (latinsky solstitium) znamená "zastavení slunce" a označuje bod na obzoru, v němž slunce zdánlivě vychází a zapadá, přičemž po tomto dni se zastaví a změní směr. O slunovratu slunce nevychází přesně na východě, ale spíše severně od východu, později zapadá severně od západu, takže slunce je vidět delší dobu. Teprve koncem srpna Slunce opět zcela zapadne, a to jen na několik minut. připojte se k nám a zažijte tento fascinující úkaz během této plavby arktickou divočinou Špicberk.

Den 1 - Longyearbyen
Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Svalbard. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a muzeum Svalbard jsou fascinujícími atrakcemi. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříte první plejtváka obrovského během své plavby.

Den 2 - Plavba podél Špicberk
Po vzrušující plavbě úžinami a fjordy dorazíme pozdě ráno do Smeerenburgu, kde na svém tahu často leží velká skupina plejtváků obrovských. Je to také vzácná příležitost vidět tuleně obecného na skalnatých ostrůvcích. Smeerenburg byl v 17. století významnou velrybářskou stanicí. Později během dne přistáváme u Fuglesangenu, kde máme skvělou příležitost posedět mezi stovkami nedalekých kachen malých. Večer krátce přistáváme v Birgerbukta, kde měli velrybáři Basq svou stanici, a pokračujeme do nádherného Raudfjordu.

Den 3 - Plavba podél Špicberk
Raudfjord s ledovcovými frontami je vhodnou oblastí pro setkání s ledními medvědy a tuleni vousatými na fjordovém ledu, který je stále ještě neprolomený. V Hamiltonbuktě se nachází působivá kolonie gaviálů Brünnichových. Později navštívíme Ytre Norskøya, malý ostrov, který byl po mnoho let využíván jako vyhlídkové místo pro holandské velrybáře. Tam můžeme dodnes sledovat jejich stopy až na vrchol ostrova. Na břehu se v blízkosti asi 200 hrobů nacházejí pozůstatky pecí na pečení velrybího tuku ze 17. století. Severní strana ostrova nabízí vzácnou příležitost spatřit puffiny poblíž jejich hnízdišť. Nachází se zde také malá kolonie Kittiwakes. Odtud poplujeme na severozápad k okraji ledového příkrovu.

Den 4 - 6 - Plavba podél Špicberk
Na moři se plavíme od 80 s. š. do 76 s. š. podél a na vnějších okrajích okraje ledu a hledáme velryby grónské, tuleně grónské, tuleně kapucínské, lední medvědy a migrující mořské ptáky, jako jsou kulíci malí, plejtváci Brünnichovi a kytovci. Při předchozích plavbách jsme v této oblasti někdy viděli až sto velryb grónských. Poslední den na otevřeném moři máme dobré šance na velryby severní a první plejtváky obrovské v této sezóně.

Den 7 - Plavba podél Špicberk
Bellsund je fjordový systém se dvěma hlavními rameny (Van Mijenfjord, Van Keulenfjord) a bočním zálivem (Recherchefjord). Geologie je fascinující a vytvořila úžasné scenérie, jako je dlouhý úzký ostrov Akseløya, který téměř zcela blokuje Van Mijenfjord. Bohatá divoká příroda této oblasti přitahovala po několik staletí lovce, včetně anglických velrybářů, kteří zde také zimovali. - Vydáme se po jejich stopách a uvidíme pozůstatky jejich chatrčí. Často se zde setkáme s ledními medvědy a viděli jsme zde i běluhy (velryby bělohubé). Hodně záleží na stavu fjordů - ledu, jak daleko můžeme do těchto fjordů doplout.

Den 8 - Longyearbyen
Dnes dorazíme do Longyearbyenu, který je obvykle konečným bodem našich plaveb po Špicberkách. Zatímco však někteří cestující budou vystupovat, jiní právě dorazili, aby se připojili k expedici. Očekávejte, že na palubě uvidíte mnoho nových a nadšených tváří.

Den 9 - Plavba podél Svalbardu
Den začneme klidnou plavbou bočními fjordy velkolepé oblasti Hornsund na jihu Špicberk a budeme se kochat scenérií vysokých horských štítů. Hora Hornsundtind se tyčí do výšky 1431 metrů, zatímco vrchol Bautaen svědčí o tom, proč dali první holandští objevitelé tomuto ostrovu jméno Špicberky, což znamená "špičaté hory". V oblasti se nachází 14 nádherných ledovců a máme slušnou šanci, že se setkáme s tuleni a ledními medvědy.
Nedaleké útesy Sofiakammen jsou také domovem tisíců párů hnízdících kočkodanů a alek a večer můžeme na Sørkappu spatřit tisíce tuleňů grónských, kteří se prohánějí na ledových krách.

Den 10 - Plavba po Špicberkách
Po plavbě po driftovém ledu Storfjordenu, kde občas vidíme tuleně grónské, přistáváme v severozápadní Edgeøyi na severním břehu řeky Rosenberdal. Zde na vyvýšené pláži máme možnost dojít k Rosenbergdalenu, který se hemží pasoucími se soby. Poté máme v plánu projít kolem útesu s hnízdícími perutýny černými cestou do Stretehamny, kde na pláži poblíž osmiboké traperské chaty postavené v roce 1905 často nacházíme stádo mrožů. Můžeme zde také spatřit pozůstatky domu Pomor z 19. století a kosti mrožů ulovených v minulých stoletích.

Den 11 - Plavba podél Špicberk
Plaveme do vodní cesty Freemansundet a plánujeme přistát v tundrové nížině Sundneset na ostrově Barentsøya.
Zde navštívíme chatu německé vědecké expedice (Würzbugerhütte) z doby před šedesáti lety, poté se vydáme na svižnou procházku tundrou a budeme hledat špicberské soby a husy sudokopytníky. Poté plánujeme plavbu na zodiaku poblíž ledovce Freeman a návštěvu kolonie kočkodanů v nedalekém kaňonu.

V případě silného ledu na Freemandundetu však místo toho poplujeme k Negribreenu, jedné z nejrozsáhlejších ledovcových front na východní straně Špicberk. Zde můžeme podniknout plavbu se zodiakem a přistát na Mrožím ostrově, který se koncem minulého století stal nezaledněným.

Den 12 - Plavba podél Špicberk
Dnes poplujeme na východní stranu západních Špicberků (západní strana Storfjordenu). Zde máme v plánu procházku k hnízdišti racků sloních v Agardhfjellet, které se tyčí do výšky asi 300 metrů. Údolí vedoucí ke skalním výchozům, na nichž se nacházejí hnízda, je poseto zkamenělinami belemnitů a amonitů.

Den 13 - Plavba podél Špicberk
Dnes je naším cílem přistát na hoře Stellingfjellet, poblíž největší kolonie guelfů Brünnichových na Špicberkách. Později během dne přistáváme na zřídka navštěvovaném pobřeží jižních Špicberk, v zátoce Isbukta.

Den 14 - Plavba podél Špicberk
Pokračujeme v plavbě v Bell Sundu, jednom z největších fjordových systémů na Špicberkách. Díky oceánským proudům je tato oblast o něco teplejší než jiné oblasti souostroví, což se projevuje poměrně bujnou vegetací. Jsou zde vynikající příležitosti k poznávání historie i divoké přírody. Jednou z možností je Ahlstrandhalvøya v ústí Van Keulenfjorden, kde se nacházejí hromady koster běluh. Tyto pozůstatky porážky velryb z 19. století jsou strašidelnou připomínkou důsledků bezuzdného vykořisťování. Běluhy naštěstí nebyly vyhubeny a máte velkou šanci, že narazíte na jejich hejno. Při plavbě bočními fjordy Bellsundu můžeme alternativně prozkoumat tundru, kde se rádi krmí sobi, a také skalní svahy, kde hnízdí alky malé.

Den 15 - Longyearbyen
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. V Longyearbyenu se vylodíte a odvezete si vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: různé

Hondius je první registrované polární plavidlo třídy 6. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Hondius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby. K dispozici jsou nafukovací čluny k vylodění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Hondius