Nansen Fjord, Scoresby Sund – Northeast Greenland (m/v Hondius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Hondius

Délka:   14 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 148 861 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Hondius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Keflavík
Z islandského mezinárodního letiště Keflavik a jeho přístavu, kde se nalodíte na loď, se vydáte vstříc arktickému dobrodružství.

Den 2 - Na moři
Plujeme na západ v teplém Golfském proudu a později ve studeném Východogrónském proudu s množstvím mořských živočichů (velryby, tuleni, mořští ptáci) ve směšovacích zónách těchto vod.

Den 3 - Nansenův fjord
V Nansenově fjordu, obklopeném obrovskými ledovcovými frontami, spatříme Gunnbjörns Fjeld. Se svými 3 700 m je nejvyšší horou severně od polárního kruhu. V blízkosti ledovcových front můžeme vidět tuleně vousaté a v ústí fjordu velké skupiny tuleňů grónských.

Den 4 - záliv d 'Aunay
Tento atraktivní fjord s několika bočními rameny objevil a poprvé popsal Francouz de Blosseville v roce 1833. Při předchozí návštěvě jsme zde viděli lední medvědy a narvaly.

Den 5 - Scoresby Sund
Dnes dorazíte do Scoresby Sund, plujete podél zaledněného Volquart Boons Kyst. Můžete si také užít plavbu na zodiaku kolem jednoho z čel ledovce spolu s návštěvou čedičových sloupů a ledových útvarů Vikingebugt.

Odpoledním cílem je návštěva ostrova Danmark, kde najdete pozůstatky inuitské osady opuštěné přibližně před 200 lety. Kruhové kamenné stanové kruhy označují letní obydlí, zatímco zimní domy lze spatřit blíže k malému mysu. Místa jsou dobře zachovalá, se snadno identifikovatelnými vchody, skrýšemi na maso chráněnými před medvědy a hrobovými místy. Večer pokračujete v plavbě bergami přeplněnými fjordy na západ.

Den 6 - Røde Ø
Cílem je plavba se zodiakem poblíž Røde Ø, jedné z nejcennějších ledovcových atrakcí na světě: Strohá modrobílá barva ledovců ostře vystupuje na pozadí rudých sedimentů. Odpoledne je v plánu plavba severní částí fjordu Røde s možností spatřit pižmoně a teplé pozdně letní listí.

Den 7 - Sydkap
Ráno narazíte na kolosální ledovce, z nichž některé jsou vysoké přes 100 metrů (328 stop) a dlouhé více než kilometr (,62 míle). Většina z nich je na zemi, protože fjord je hluboký jen asi 400 metrů (1 312 stop). Poté přistanete poblíž Sydkapu, odkud je pěkný výhled na Hall Bredning a dobrá šance vidět arktické zajíce.

Den 8 - Ittoqqortoormiit
Dnes přistáváte v tundře u laguny západně od Kap Stewartu. Odpolední zastávkou je Ittoqqortoormiit, největší osada ve Scoresbysundu s přibližně čtyřmi sty obyvateli. Na poště office si můžeš koupit známky na pohlednice nebo se jen tak projít a prohlédnout si sáňkové psy a sušící se kůže tuleňů a pižmoňů. Odpoledne poplujete na jih a budete míjet malebnou krajinu Blossevillského pobřeží.

Den 9 - Blomsterdal
Druhou polovinu dne strávíte v Blomsterdalu (Květinovém údolí) nedaleko Antarktického Havnu, kde často spatříme skupiny pižmoňů. Další možností je Ørsted Dal s přistáním u mysu Seaforth.
Den 10 - Fjord císaře Františka Josefa

Proplouváme Antarktickým zvukem a přistáváme na ostrově Marie. Míjíme Teufelschloss (Ďáblův hrad), horu s vrstevnatou geologií. Na druhé straně fjordu se nachází Blomsterbugt (Květinová zátoka) a zamýšlené místo přistání.

Den 11 - Fosterova zátoka
Ráno vplujeme do Fosterova zálivu a vylodíme se v Margrethedalu, kde se na východní straně řeky nacházejí pozůstatky kultury Thule z doby před několika staletími. V nižších oblastech tundry u břehů žijí pižmoni.

Den 12 - 13 - Na moři
Při plavbě podél rozeklaného okraje východogrónského mořského ledu můžete nakonec spatřit špičaté hory Špicberk. Pozorujte zde velryby a migrující mořské ptáky.

Den 14 - Longyearbyen
I ty největší cesty nakonec skončí. Dnes se vylodíte v Longyearbyenu a odvezete si domů vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Hondius je první registrované polární plavidlo třídy 6. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Hondius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby. K dispozici jsou nafukovací čluny k vylodění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Hondius