Exploring and charting Anvers Island and Flandres Bay - Antarctica - 'Basecamp'- free camping, kayaking, snowshoe/hiking, navigational workshop (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   13 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 186 408 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Průzkum a mapování ostrova Anvers a zálivu Flandres

Staňte se součástí skutečné polární expedice! Během této dobrodružné výpravy do základního tábora navštívíme odlehlý antarktický ostrov Anvers Island a záliv Flandres Bay, kde budeme mapovat a měřit hloubku a zároveň prozkoumáme oblast na našich člunech Zodiac a kajacích. Součástí této vzrušující expedice založené na aktivitách je táboření, navigační workshopy a prezentace o legendárních antarktických plavbách v historii.

Den 1 - Ushuaia

Vaše plavba začíná tam, kde se svět zastavuje. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit po horami lemovaném kanálu Beagle.

Den 2 - 3 - Na moři

Během následujících dvou dnů v Drakeově průjezdu si užijete některé ze stejných zážitků, s jakými se setkali velcí polárníci, kteří tyto oblasti mapovali jako první: chladný slaný vánek, vlnící se moře a možná i plejtváka obrovského chrlícího mořskou vodu. Po průjezdu antarktickou konvergencí - přirozenou hranicí Antarktidy, která vzniká střetem severně proudících studených vod s teplejšími subantarktickými moři - se ocitnete v cirkumantarktické zóně vzdouvání. Mění se nejen mořský, ale i ptačí život. Mezi ptáky, které můžete spatřit, patří albatrosi potulní, albatrosi šedohlaví, albatrosi černohlaví, albatrosi světlí, buřňáci kapští, buřňáci jižní, buřňáci Wilsonovi, buřňáci modří a buřňáci antarktičtí.

Den 4 - Antarktida

Když se vydáme směrem k Antarktidě, naší první zastávkou bude impozantní ostrov Spert, kde si z našich zodiaků a kajaků můžete vychutnat výhledy na jeho vysoké útesy a kaňony. Po vzrušujícím dopoledni se vydáme do přístavu Mikklesen, kde je cílem přistát na malém ostrově D'Hainaut. Na tomto ostrově, který je obklopen úctu vzbuzujícími ledovci a horami, které nás vítají v Antarktidě, můžeme pozorovat tučňáky Gentoo.

Den 5 - Ostrov Dobrowolski

Dnes navštívíme ostrov Dobrowolski. Přistání zde může být obtížné, ale odměnou je krásný ostrov, který je zřídka navštěvovaný, s řadou tučňáků a tuleňů, kteří odpočívají na skalách. Kanál kolem ostrova nabízí kajakářům příjemný výhled na terén a divokou zvěř. Zde jsme také v posledních letech měli největší štěstí na tuleně leopardí, které jsme viděli na ledových krách. Samozřejmě vám nemůžeme zaručit, že nějaké uvidíte, ale držte si palce!

Den 6 - Zátoka Flandres

Dnes se vydáme do oblasti zálivu Flandres, neprobádané oblasti, která vám poskytne příležitost vidět, jak používáme technologii ke čtení mořského dna pro navigační účely. Doufáme, že se nám podaří zjistit nové informace o pobřeží a také najít nová místa pro přistání. Jedná se o skutečný expediční den, takže klíčová je flexibilita a odvaha vydat se do neznáma je naším cílem.

Den 7 - Ostrov Anvers

Den začneme na jižní straně ostrova Anvers v Neumayerově průlivu a doufáme, že se nám podaří přistát na Damoy Point. To je oblíbený bod našeho programu, s odlehlou Dorianovou zátokou v blízkosti a možností vyrazit na sněžnicích na hřeben, který byl kdysi používán jako lyžařská dráha pro letadla. Po zaslouženém obědě se vydáme podél Neumayerova průlivu do zálivu Börgen a prozkoumáme tuto dramatickou oblast pobřeží. Pokud to počasí dovolí, můžeme střídavě navštívit Access Point, který kdysi používal John Biscoe k přistání na ostrově Anvers, a vydat se po jeho historických stopách.

Den 8 - Lemaireův průliv

Pokud to led dovolí, můžete se plavit Lemaireovým průlivem a hledat tučňáky Adélie a modrooké. Je zde také velká šance, že se setkáte s keporkaky a plejtváky obrovskými, stejně jako s tuleni leopardími.

Den 9 - Rajská zátoka

Dnes se můžete vydat na plavbu se zodiakem do těchto rozlehlých, ledem pokrytých vod, kde je velká šance, že se setkáme s keporkaky a plejtváky. Možná se nám také podaří udělat zastávku na Brownově stanici (Almirante Brown), argentinském výzkumném zařízení s nedalekým hnízdištěm žentourů. Krátký výšlap na kopec za stanicí nabízí výjimečný výhled na Rajskou zátoku.

Den 10 - Melchiorovy ostrovy

Tyto ostrovy nabízejí nádhernou krajinu bohatou na ledovce. Vyskytují se zde tuleni leopardí, tuleni krakatice a velryby a jsou zde vynikající příležitosti pro jízdu na kajaku i pro aktivity na břehu.

Den 11 - 12 - Na moři

Vaše zpáteční plavba zdaleka nebude osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu nás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z plavby na jih. Nyní se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 13 - Ushuaia

Každé dobrodružství, ať je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vystoupit v Ushuaie se vzpomínkami, které vás budou provázet, ať už vaše další cesta povede kamkoli.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius