East Spitsbergen - Arctic Academy (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   10 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 189 266 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Longyearbyen

Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Špicberky. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a Špicberské muzeum jsou fascinujícími atrakcemi. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříte první plejtváka obrovského během své plavby.

Den 2 - Špicberky

Dnes se zaměříme na vylodění na zřídka navštěvovaném pobřeží jižních Špicberků, v zátoce Isbukta. Doufáme také, že se nám podaří přistát na hoře Stellingfjellet, poblíž největší kolonie guelfů Brünnichových na Špicberkách.

Den 3 - Špicberky

Plavba na Kapp Lee, kde si můžeme prohlédnout zajímavou osmibokou traperskou chatu postavenou na počátku 20. století. Před padesáti lety z této chaty zahájila nizozemská expedice výzkum ledních medvědů, sobů, ptáků a vegetace.

Poté pokračujeme ve výzkumu kolonií mořských ptáků, vegetace a sobů v údolí Rosenbergdalen.

Na této pláži často vidíme stádo mrožů a je zde také slušná šance spatřit lední medvědy.

Den 4 - Špicberky

Zatímco někteří z našich vědců dnes zůstanou v oblasti Kapp Lee, ostatní poplují na východní stranu západních Špicberků (západní strana Storfjordenu). Zde plánujeme procházku k hnízdišti racků sloních v Agardhfjellet, které se tyčí do výšky asi 300 metrů. Údolí vedoucí ke skalním výchozům, na nichž se nacházejí hnízda, je poseto zkamenělinami belemnitů a amonitů.

Den 5 - Špicberky

Vplujeme do vodní cesty Freemansundet a plánujeme přistát v tundrové nížině Sundneset na ostrově Barentsøya. Zde chceme navštívit chatu německé vědecké expedice (Würzbugerhütte) z doby před šedesáti lety a poté se vydáme na svižnou procházku tundrou za soby špicberskými a husami sudokopytníky. Poté plánujeme plavbu se zvedákem poblíž ledovce Freeman a návštěvu kolonie kočkodanů v blízkém kaňonu.

Den 6 - Špicberky

Dnes poplujeme k Diskobuktě na západní straně ostrova Edgeøya. Po vyhlídkové plavbě Zodiacem mělkým zálivem přistaneme v Blankoddenu na pláži poseté velrybími kostmi a kmeny stromů, které sem připlavaly ze Sibiře.

Můžeme také vystoupat na okraj úzké rokle, kterou obývají tisíce kočkodanů, perutýnů černých a pirátských racků ledních.

V hnízdní sezóně zde úpatí útesů hlídkují polární lišky a lední medvědi, kteří hledají mláďata spadlá z hnízdních říms.

Případně můžeme přistát u Plurdalenu, kde se před 40 lety prováděl rozsáhlý průzkum ložisek ropy.

Den 7 - Špicberky

Ruští Pomořané vybudovali v Habenichtbuktu loveckou stanici, kde žili v 18. a 19. století. Přestože do této oblasti nesmíme vstoupit, můžeme se pokochat pohledy na ni, když proplouváme kolem.

Máme v úmyslu přistát nedaleko a podniknout vnitrozemský výlet do oblasti, kde můžeme mezi rybníky a jezery spatřit potápky, kachny, husy a soby. Předpokládá se, že v této oblasti kdysi před dvěma stoletími žila po mnoho let skupina ztroskotaných ruských námořníků, kteří se živili pouze soby.

Den 8 - Špicberky

Přesun do Andrétangenu v Tjuvfjordenu, kde máme dobrou příležitost pozorovat stádo mrožů poblíž staré traperské stanice.

O kus dál ve vnitrozemí, poblíž zvednutého břehu v příbojové zóně vzniklé před tisíci lety, můžeme vidět dávné kostry uvízlých velryb. Později během dne chceme proplout chráněnou oblastí Tusenøyane neboli Tisíc ostrovů.

Případně můžeme přistát na Halvmaneøya, neobydleném ostrově a přírodní rezervaci jihovýchodně od Edgeøya, kde se dříve chytali medvědi. Pozůstatky z tohoto období jsou zde stále k vidění.

Den 9 - Špicberky

Den začneme klidnou plavbou bočními fjordy velkolepé oblasti Hornsund na jihu Špicberk a budeme se kochat scenériemi vysokých horských štítů.

Hora Hornsundtind se tyčí do výšky 1431 metrů, zatímco vrchol Bautaen ukazuje, proč dali první holandští objevitelé tomuto ostrovu jméno Spitsbergen, což znamená "špičaté hory".

V oblasti se nachází 14 velkolepých ledovců a je dost pravděpodobné, že se setkáme s tuleni a ledními medvědy.

Můžeme také navštívit polskou výzkumnou stanici Isbjørnhamna, kde nám přátelský personál přiblíží své různé výzkumné projekty. Za stanicí se v horách nacházejí tisíce párů hnízdících potápek malých.

Den 10 - Longyearbyen

Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. V Longyearbyenu se vylodíte a odvezete si vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius