East Greenland Scoresby Sund - Basecamp Free kayaking, hiking, photo workshop (diving supplemented) (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   9 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 96 894 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Na této plavbě nabízíme volné aktivity (jízda na kajaku, pěší turistika a fotografický workshop) .

Naše plavby Basecamp se zaměřují na aktivity na souši a v blízkosti pobřeží s minimálním rušením místní fauny a flóry. Pokud to čas a podmínky dovolí, bude expediční tým také vyhledávat příležitosti pro divokou zvěř, kdykoli to bude možné.

Podle definice je basecamp dočasný tábor, ze kterého lze provádět expedice nebo jiné outdoorové aktivity.

Během našich určených plaveb Basecamp loď pluje do pečlivě vybraných oblastí v oblasti Scoresby Sund a zdržuje se na menším počtu míst než při našich běžných výpravách, aby mohla sloužit jako pohodlné středisko pro více outdoorových aktivit.

Pěší turisté se mohou vydat na náročné procházky do vnitrozemí, fotografové mohou zachytit dramatické okolí na snímcích a kajakáři mohou prozkoumat vodní cesty, kterými loď nemůže vždy proplouvat.

Cestující, kteří se těmto aktivitám nechtějí věnovat, si mohou užít výlety se zvěrokleštičem a nenáročné až středně náročné procházky po pobřeží zaměřené na divokou přírodu. Všechny aktivity jsou zdarma. Jedinou doplňkovou aktivitou na těchto výletech je polární potápění. Viz naše kapitola o polárním potápění v úvodu.

Den 1 - Akureyri

Vaše cesta začíná ráno, kdy se na požádání můžete přepravit pronajatým autobusem (T) z radnice v Reykjavíku (místo setkání) na loď v Akureyri (místo nalodění). Po šestihodinové cestě severním Islandem dorazíte odpoledne.

UPOZORNĚNÍ: Tento transfer (T) je nutné rezervovat a zaplatit předem. V podvečer loď vyplouvá z přístavu v Akureyri a pluje na sever směrem k Dánskému průlivu.

Den 2 - Plavba

Během plavby na sever pravděpodobně uvidíte fulmary, kittiwakes, gannets a guillemots. Poté překročíte polární kruh a možná spatříte velryby. K večeru se s přiblížením k východnímu grónskému pobřeží poblíž Brewsteru objeví první ledové hory.

Den 3 - Scoresbysund

Dnes dorazíte do Scoresbysundu a poplujete podél zaledněného Volquart Boons Kyst. Můžete se také těšit na plavbu se zodiakem kolem jedné z ledovcových front spolu s návštěvou čedičových sloupů a ledových útvarů Vikingebugt. Odpoledním cílem je návštěva ostrova Danmark, kde najdete pozůstatky inuitské osady opuštěné přibližně před 200 lety. Kruhové kamenné stanové kruhy označují letní obydlí, zatímco zimní domy lze spatřit blíže k malému mysu. Místa jsou dobře zachovalá, se snadno identifikovatelnými vchody, skrýšemi na maso chráněnými před medvědy a hrobovými místy. Večer pokračujete v plavbě bergami přeplněnými fjordy na západ.

Den 4 - Røde Ø

Cílem je plavba se zodiakem poblíž Røde Ø, jedné z nejcennějších ledovcových atrakcí na světě: Strohá modrobílá barva ledovců se ostře rýsuje na pozadí rudých sedimentů. Odpoledne je v plánu plavba severní částí fjordu Røde s možností spatřit pižmoně a teplé podzimní listí.

Den 5 - Sydkap

Dopoledne narazíte na kolosální ledové hory, z nichž některé jsou vysoké přes 100 metrů (328 stop) a dlouhé více než kilometr (,62 míle). Většina z nich je na zemi, protože fjord je hluboký jen asi 400 metrů (1 312 stop). Poté přistanete poblíž Sydkapu, odkud je pěkný výhled na Hall Bredning a dobrá šance vidět arktické zajíce.

Den 6 - Ittoqqortoormiit

Dnes přistaneš v tundře na Liverpoolské zemi v zátoce Hurry Inlet. Odpolední zastávkou je Ittoqqortoormiit, největší osada ve Scoresbysundu s přibližně pěti sty obyvateli. Na poště si můžete koupit známky na pohlednice nebo se jen tak projít a prohlédnout si sáně psů a sušící se kůže tuleňů a pižmoňů. Odpoledne poplujete na jih a budete míjet malebnou krajinu Blossevillského pobřeží.

Den 7 - Plavba

Turner Sound a fjord Rømer vám poskytnou možnost plout daleko do vnitrozemí, protože nemají na čele ledovcové čelo a nejsou zaneseny ledem. V této lokalitě můžete mít příležitost spatřit narvaly.

Den 8 - Na moři

Den na moři vám poskytne příležitost pozorovat velryby a mořské ptáky - a v noci magickou polární záři.

Den 9 - Akureyri

Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Vylodíte se v Akureyri, odkud se na požádání můžete přesunout pronajatým autobusem (T) (šestihodinová jízda, kterou si musíte předem rezervovat) na radnici v Reykjavíku a odvézt si domů vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius