Arctic Ocean - Aberdeen, Fair Isle, Jan Mayen, Ice edge, Spitsbergen, Birding (m/v Plancius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Plancius

Délka:   12 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 108 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Plancius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Poznávání ptáků
V našem týmu bude alespoň jeden průvodce, který se s vámi podělí o své odborné znalosti o ptačích druzích a který vám bude k dispozici, aby vám pomohl identifikovat, fotografovat na palubě a dozvědět se více o ptácích, které uvidíme. Kromě venkovních sezení se náš průvodce zaměří na druhy a související informace o ptácích Arktidy v rekapitulacích a přednáškách na palubě.

Den 1 - Vlissingen
V poledne se nalodíte na loď ve Vlissingenu a zamíříte na sever. Daleko na sever.

Den 2 - Plavba do Aberdeenu
Při plavbě přes Severní moře a u Doggersbank budeme doufat, že se nám poštěstí spatřit takové druhy, jako jsou delfíni bělohubí, sviňuchy, plejtváci a kosatky.

Den 3 - Aberdeen
Cestujícím, kteří se nalodili ve Vlissingenu, bude nabídnuta exkurze autobusem do Fowlsheugh, útesu s mořskými ptáky jižně od Aberdeenu. Zde lze pozorovat více než 100 000 párů mořských ptáků různých druhů. Případně se můžete připojit k exkurzi do ústí řeky Ythan, kde se to na plážích hemží tuleni obecnými, tuleni šedými a ptáky, kteří se drží u břehů. Oba výlety jsou zahrnuty v ceně rezervace.

Den 4 - Fair Isle
Plánujeme celodenní pobyt na Fair Isle, ostrově v Shetlandách, jehož sedmdesát obyvatel je známých svými krásnými pletenými výrobky. Jedná se o fantastickou lokalitu s dostupnými hnízdišti mořských ptáků, kde můžete spatřit i tuleně šedé.

Den 5 - 6 - Plavba na ostrov Jan Mayen
Poplujete na sever k norskému ostrovu Jan Mayen, který leží 300 námořních mil severovýchodně od Islandu. Vaše dva dny na moři však neproběhnou naprázdno. Dávejte pozor na případné výtrysky vody z okolních moří, které ohlašují příchod plejtváka myšoka, plejtváka obrovského, kosatky nebo modré velryby.

Den 7 - Jan Mayen
Jan Mayen je strohý sopečný ostrov korunovaný zasněženým vrcholem hory Beerenberg. Ze svahů této impozantní 2300 metrů vysoké sopky se do mrazivého moře vypínají rozlámané ledovce. S povolením norských úřadů můžete nyní navštívit meteorologickou stanici. Uprostřed hustých mechových porostů této drsné sopečné krajiny se můžete projít také k pozůstatkům holandské velrybářské stanice ze 17. století.

Den 8 - 10 - Plavba na Špicberky
Vyhřívajíce se na půlnočním slunci poplujete na sever podél okraje mořského ledu a budete hledat velryby grónské, tuleně grónské, lední medvědy a různé mořské ptáky. Poté změníte směr a po přibližně 79° severní šířky se vydáte na východ ke skalnatým okrajům kontinentálního šelfu západních Špicberků. Zde máte velkou šanci spatřit plejtváky a - v blízkosti ledovcových ústí zejícího špicberského fjordu - vynořující se plejtváky malé.

Den 11 - Plavba podél Špicberk
Forlandsundet, ležící mezi hlavním ostrovem Špicberky a úzkou oblastí Prins Karls Forland, je místem s velkou krásou a fascinující faunou a flórou. Někdy se zde prohánějí mroži. Alternativně můžete vplout do fjordu svatého Jana nebo se vydat na jih k ústí Isfjordenu a přistát v Alkhornetu. Na těchto útesech hnízdí mořští ptáci, lišky polární pod nimi hledají spadlá vejce a mláďata a sobi spásají řídkou vegetaci.

Den 12 - Longyearbyen
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. V Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, se vylodíte a odvezete si vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství. Pokud však stále toužíte po dalších příležitostech spatřit nejznámějšího arktického vrcholového predátora, zůstaňte na palubě naší sedmidenní plavby na sever Špicberk "za ledními medvědy a ledovým příkrovem".

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Plancius byla postavena v roce 1976 jako oceánografická loď pro holandské královské loďstvo a sloužila až do roku 2004. Poté byla zakoupena společností Oceanwide Expeditions. V roce 2009 byla kompletně přestavena na kapacitu 108 pasažérů a plně odpovídá bezpečnostním pravidlům SOLAS. Poslední modernizace byla v roce 2019. Interiéry jsou pohodlně a vkusně zařízeny, nicméně plavidlo nelze považovat za luxusní. A protože primárním cílem jsou expediční plavby se vzdělávacími programy a výstupy na pevninu, pasažéři tráví při výstupech na pevninu co nejvíce času. Plavidlo bylo postaveno do ledových oblastí se zesílenou přídí a zádí. Zesílený trup má navíc menší odstupy vzpěr (30 cm místo běžných 65 cm). Díky původnímu zaměření plavidla na výzkum má 6 speciálních bronzových lodních šroubů, které výrazně snižují hlučnost plavidla.

Více informací o lodi m/v Plancius