Spitsbergen - Northeast Greenland - Aurora Borealis (m/v Hondius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Hondius

Délka:   14 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 168 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Hondius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Longyearbyen
Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Špicberky. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a Špicberské muzeum jsou fascinujícími atrakcemi. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříte první plejtváka obrovského během své plavby.

Den 2 - Plavba podél Špicberk
Při plavbě do Raudfjordenu na severním pobřeží Špicberk si prohlédnete rozlehlý fjord plný ledovců - a možná vás navštíví i tuleni kroužkovaní a vousatí. Útesy a pobřeží tohoto fjordu jsou také místem, kde se daří koloniím mořských ptáků, bohaté vegetaci a možnosti výskytu ledních medvědů.

Den 3 - 4 - Plavba do Grónska
V závislosti na podmínkách můžete nakonec spatřit rozeklaný okraj východního grónského mořského ledu, který se mihne před vámi. Dávejte zde pozor na velryby a migrující mořské ptáky.

Den 5 - Plavba podél Grónska
Když se přiblížíte ke Grónsku, můžete proplout mořským ledem do Fosterova zálivu a přistát v Myggebugtenu. Za starou loveckou chatou (kde norští trapeři v první polovině 20. století lovili lední medvědy a polární lišky) se rozprostírá rozlehlá tundra obývaná pižmoni, na malých jezerech plavou husy. Odtud se pluje fjordem Kaiser Franz Josef, obklopeným vysokými horami a světlými vnitřními ledovými krami. Alternativní trasou je Sofia Sound, užší vodní cesta.

Den 6 - Plavba podél Grónska
Připlujete k Teufelschloss (Ďáblův hrad), hoře s vrstevnatou geologií. Na druhé straně fjordu se nachází Blomsterbugt a zamýšlené místo přistání. Odpoledne se vydáte do Antarktického zálivu, kde najdete ostrovy Ruth, Maria a Ella. Maria je nejpravděpodobnějším místem pro přistání.

Den 7 - Plavba podél Grónska
Ráno vplujete do fjordu Segelsällskapets, jehož severní stranu lemují pruhované svahy pohoří Berzelius. Přistanete na jižním břehu, kde vám přímo u nohou leží prastaré sedimentární útvary. Výlet vás zavede k malému jezeru, kde máte dobrou šanci spatřit pižmoně, polární zajíce a ptakopysky. Odpoledne se loď vydá do Alpefjordu, příhodně pojmenovaného podle jehlovitých vrcholů, které se tyčí kolem něj. Poté se můžete vydat na plavbu se zodiakem kolem ledovce Gully, který kdysi bránil přístupu do nitra těchto vod. Když budete pokračovat do hloubi fjordu, zažijete jedinečné grónské dobrodružství.

Den 8 - Plavba podél Grónska
První polovinu dne strávíte v Antarctic Havn, rozsáhlém údolí, kde můžete spatřit skupiny pižmoňů. V tomto ročním období je řídká vegetace oděna do ohnivých barev podzimu.

Den 9 - Plavba podél Grónska
Dnes dorazíte do Scoresbysundu a poplujete podél zaledněné řeky Volquart Boons Kyst. Můžete si také užít plavbu na zodiaku kolem jednoho z čel ledovců spolu s návštěvou čedičových sloupů a ledových útvarů Vikingebugt. Odpoledním cílem je návštěva ostrova Danmark, kde najdete pozůstatky inuitské osady opuštěné přibližně před 200 lety. Kruhové kamenné stanové kruhy označují letní domy, zatímco zimní domy lze spatřit blíže k malému mysu. Místa jsou dobře zachovalá, se snadno identifikovatelnými vchody, skrýšemi na maso chráněnými před medvědy a hrobovými místy. Večer pokračujete v plavbě bergami přeplněnými fjordy na západ.

Den 10 - Plavba podél Grónska
Cílem je plavba se zodiakem poblíž Røde Ø, jedné z nejcennějších ledovcových atrakcí na světě: Strohá modrobílá barva ledovců ostře vystupuje na pozadí rudých sedimentů. Odpoledne je v plánu plavba severní částí fjordu Røde s možností spatřit pižmoně a teplé podzimní listí.

Den 11 - Plavba podél Grónska
Dopoledne narazíte na kolosální ledovce, z nichž některé jsou vysoké přes 100 metrů (328 stop) a dlouhé více než kilometr (,62 míle). Většina z nich je na zemi, protože fjord je hluboký jen asi 400 metrů (1 312 stop). Poté přistanete poblíž Sydkapu, odkud je pěkný výhled na Hall Bredning a dobrá šance vidět arktické zajíce.

Den 12 - Plavba podél Grónska
Dnes přistáváte v tundře na Liverpoolské zemi v zátoce Hurry Inlet. Odpolední zastávkou je Ittoqqortoormiit, největší osada ve Scoresbysundu s asi pěti sty obyvateli. Na poště si můžete koupit známky na pohlednice nebo se jen tak projít a prohlédnout si sáňkařské psy a sušící se kůže tuleňů a pižmoňů. Odpoledne poplujete na jih a budete míjet malebnou krajinu Blossevillského pobřeží.

Den 13 - Plavba na Island
Den na moři vám poskytne příležitost pozorovat velryby a mořské ptáky - a v noci magickou polární záři.

Den 14 - Akureyri
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Vylodíte se v Akureyri, kam se na požádání můžete přesunout (T) pronajatým autobusem (šestihodinová jízda, kterou si musíte předem rezervovat).

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: různé

Hondius je první registrované polární plavidlo třídy 6. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Hondius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby. K dispozici jsou nafukovací čluny k vylodění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Hondius