Northeast Iceland Explorer, Aurora Borealis, Hike & Sail - Incl. bus back up (s/v Rembrandt van Rijn)

Oceanwide Expeditions

Loď:    s/v Rembrandt van Rijn

Délka:   7 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 89 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Rembrant ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Sezóna a koncept

Říjen může být náročný měsíc z hlediska počasí a mořských podmínek, ale je to také příležitost poznat nejodlehlejší oblasti Islandu poté, co většina turistického ruchu ustala. Lze očekávat studený vítr, rozbouřené moře a první sněhové srážky. Existuje velká šance, že za jasné oblohy spatříme polární záři. Záložní plány pro případ, že by počasí nebylo na naší straně, jsou však připraveny. Koncepce této plavby je vypracována tak, aby nabízela výlety bez ohledu na počasí. Místo hodin strávených na rozbouřeném moři se můžeme rozhodnout pro výlet autobusem do vnitrozemí, což nám umožní vyplnit dny dobrodružstvím a poznáváním. Kdykoli to bude možné, nabídneme výlety vedené průvodci, kteří se přizpůsobí podmínkám a úrovni zdatnosti skupiny. Skutečná místa pěších výletů závisí na převládajících podmínkách v oblastech, které navštívíme.

Den 1 - Akureyri
K dispozici bude doplněná autobusová doprava z Reykjavíku do Akureyri (asi šest hodin), kterou je však třeba rezervovat před začátkem cesty. V Akureyri se nalodíme odpoledne (16:00) a na lodi se setkáme s expedičním týmem. Pokud to podmínky dovolí, můžeme plout do Dalviku (asi tři hodiny) nebo přenocovat v přístavu v Akureyri. Již během této první noci můžete vidět magickou polární záři zářící nad hlavou.

Den 2 - Plavba podél Islandu
Plán A: V případě dobrých povětrnostních podmínek doufáme, že poplujeme směrem k ostrovu Grimsey. Cílem je přistání na Zodiaku a procházka s průvodcem přes polární kruh, nejsevernější z pěti hlavních zemských kruhů zeměpisné šířky. Na ostrově je cedule se souřadnicemi 66:34° severní šířky. Pokud to podmínky dovolí, můžeme na Grimsey přenocovat. Pokud ne, můžeme se vydat směrem k městečku Húsavík a přeplout zátoku Skjálfandi, kde máme velkou šanci spatřit velryby.

Plán B: Pokud nebude možné Grimsey navštívit kvůli počasí, loď zůstane v Akureyri. K dispozici bude autobus na celodenní výlet do Mývatnu, kde si můžete prohlédnout sopky, vodopády a geotermální oblasti. Zde se zaměříme na pěší turistiku. Odpoledne se pak autokarem vrátíme na loď.

Den 3 - Plavba podél Islandu
Plán A: Dopoledne si užijeme v Húsavíku, kde budeme mít dostatek volného času na prohlídku města a návštěvu místního muzea velryb (vstupné není v ceně). Oběd se podává na palubě. Odpoledne poplujeme přes záliv Skjálfandi, kde se mohou objevit keporkaci a plejtváci, delfíni bělohubí a sviňuchy.

Plán B: Pokud bude muset loď kvůli počasí zůstat v Húsavíku celý den, bude odpoledne k dispozici autobus na výlet na poloostrov Tjörnes. Tam můžeme pozorovat místní ptačí faunu a působivou geologii. Poté se přesuneme do Ásbyrgi, kaňonu ve tvaru podkovy, který je na Islandu zcela unikátní. Zaměříme se na pěší turistiku v této drsně malebné oblasti. Později se autobus vrátí na loď v Húsavíku, kde může být čas na relaxaci v lázních ve venkovních bazénech vyhřívaných geotermální energií (vstupné není zahrnuto v ceně).

Den 4 - Plavba podél Islandu
Plán A: V případě dobrých povětrnostních podmínek doufáme, že obeplujeme severovýchodní Island a dostaneme se ke břehu v městečku Raufarhöfn. V pěší vzdálenosti od města se nachází Arktická hengej, známá islandská atrakce. Tato památka, která je stále ve výstavbě, má být jakýmsi druhem slunečních hodin inspirovaných básní Völuspá ze středověkého severského mytologického textu Edda od Snorriho Sturlusona.

Plán B: Můžete se připojit k autobusovému výletu, který vás zaveze k Dettifossu, nejmohutnějšímu vodopádu v Evropě: každou sekundu se přes jeho okraj převalí 200 metrů krychlových vody. Dettifoss je 45 metrů vysoký a 100 metrů široký. Jako obvykle se na této expedici zaměříme na pěší turistiku. Autobus se vrátí na loď ve večerních hodinách.

Den 5 - Plavba podél Islandu
Plán A: Poplujeme z Raufarhöfnu do Vopnafjörðuru. Austurland (východní Island) se vyznačuje vizuálně úchvatnou krajinou a malými vesničkami. Všude kolem nás je příroda, která poskytuje příležitost ke skvělým túrám a dalším aktivitám.

Plán B: Pokud podmínky neumožní výše uvedený plán, bude k dispozici autobus, který nás odveze na výlet do vnitrozemí, a vedoucí expedice určí, kterou trasou se vydáme. S lodí se opět setkáme večer.

Den 6 - Plavba podél Islandu
Plán A: Dnes poplujeme z Vopnafjörðuru do Seyðisfjörðuru, a pokud to podmínky dovolí, můžeme se zastavit v Borgarfjörður Eystri, pokladu Austurlandu. Tento fjord dostal své jméno podle Álfaborgu, domova islandské královny elfů, takže je příznačné, že oblast nabízí velkolepé scenérie. Východní fjordy Islandu jsou dosud nedotčené masovým turismem. V nedaleké vesnici Bakkagerði žije méně než 100 obyvatel a v přístavu se nacházejí především malé lodě pro pobřežní rybolov.

Plán B: K dispozici bude autobus, který nás odveze na výlet do vnitrozemí. O plánu rozhodne vedoucí výpravy a večer se opět spojíme s lodí.

Den 7 - Seyðisfjörður
Ráno se vylodíme v Seyðisfjörðuru a odvezeme si vzpomínky, které nám zůstanou na celý život. Autobusová doprava na letiště Egilsstaðir (cca 45 min.) je k dispozici za příplatek, ale je nutné si ji objednat před začátkem plavby. Let z Egilsstaðiru do Reykjavíku si musíte rezervovat sami (doba letu cca 1 hodina). Alternativně si můžete zvolit vlastní trasu zpět do Reykjavíku se zastávkami na jižním pobřeží.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď s/v Rembrant van Rijn byla původně postavena v roce 1947 jako vlečná loď pro přepravu sleďů. Poté byla v roce 1994 v Nizozemsku přestavěna na třístěžňový osobní škuner, který se plavil na Špicberkách (1994-1996) a Galapágách (1998-2001). Později loď prošla kompletní přestavbou a renovací v roce 2011. Komunikační a navigační vybavení bylo kompletně obnoveno podle nejnovějších předpisů SOLAS.

Více informací o lodi s/v Rembrandt van Rijn