East Greenland, Scoresby Sund - Aurora Borealis, Including Long Hikes (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   10 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 134 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Dlouhé túry jsou určeny pro skupiny maximálně 24 cestujících, které doprovází dva ozbrojení pracovníci expedice a zodiak, který pluje vpředu a pozoruje lední medvědy podél pobřeží. Cestující, kteří se k této aktivitě připojí, by měli mít ochotu a schopnost ujít alespoň 15 km (9 mil) v polodrsném terénu, který zahrnuje pobřeží, tundru, nízké kopce a přechody přes řeky. Procházka bude trvat od začátku do konce přibližně šest hodin, včetně doby odpočinku. Půjdeme mírným tempem a nepůjdeme přes žádný vysokohorský terén. Cestující, kteří se neúčastní dlouhých procházek, budou mít přistání ráno v místě začátku procházky a poté poplují do místa konce procházky na druhé přistání odpoledne.

Den 1 - Akureyri
Vaše cesta začíná ráno, kdy se na požádání můžete přepravit pronajatým autobusem (T) ze zastávky Harpa Concert Hall and Conference Centre v Austurbakki v Reykjavíku (místo setkání) na loď v Akureyri (místo nalodění). Po šestihodinové cestě přes severní Island dorazíte v odpoledních hodinách.

UPOZORNĚNÍ: Tento transfer (T) je nutné rezervovat a zaplatit předem. V podvečer loď vyplouvá z přístavu v Akureyri a pluje na sever směrem k Dánskému průlivu.

Den 2 - Plavba do Grónska
Během plavby na sever pravděpodobně uvidíte fulmary, kittiwakes, gannets a guillemots. Poté překročíte polární kruh a možná spatříte velryby. K večeru se s přiblížením k východnímu pobřeží Grónska, poblíž Brewsteru, objeví první ledovce.

Den 3 - Plavba podél Grónska
Dnes dorazíte do Scoresbysundu a poplujete podél zaledněného Volquart Boons Kyst. Můžete se také těšit na plavbu se zodiakem kolem jedné z ledovcových front spolu s návštěvou čedičových sloupů a ledových útvarů Vikingebugt.

Odpoledne plánujeme proplout kolem východního pobřeží Milne Landu mezi množstvím obřích ledovců. Pokud se nám podaří přistát i v Charcot Havn, podnikneme procházku k ledovci Charcot. Poté budeme pokračovat kolem Bjørneør a vplujeme do Øfjordu.

Den 4 - Plavba podél Grónska
Cílem je plavba se zodiakem poblíž Sorte Ø, obklopeného ledovci. Jejich strohá modrobílá barva ostře kontrastuje s nedalekými svahy sedimentů. Odpoledne je v plánu plavba severní částí fjordu Røde a do fjordu Harefjord s možností spatřit pižmoně a teplé podzimní listí.

Den 5 - Plavba podél Grónska
Ráno narazíte na kolosální ledovce, z nichž některé jsou vysoké přes 100 metrů (328 stop) a dlouhé více než kilometr (,62 míle). Většina z nich je na zemi, protože fjord je hluboký jen asi 400 metrů (1 312 stop). Poté přistanete poblíž Sydkapu, odkud je pěkný výhled na Hall Bredning a dobrá šance vidět arktické zajíce.

Dnešní dlouhá procházka vede ze Sydkapu do Nordøstbugtu (12 km, 7,5 míle na severovýchod), kde se do moře vlévá řeka pramenící v Holger Danskes Briller. Máme v plánu jít podél pobřeží na jih do Satakajiku, kde uvidíme velrybí obratle a zbytky letních domů Thule. Cestující, kteří se rozhodnou pro dlouhou pěší skupinu, se k nám na tomto místě připojí na druhou dnešní exkurzi.

Den 6 - Plavba podél Grónska
Dnes se vylodíte v tundře na Liverpoolské zemi, v zátoce Hurry Inlet. Odpolední zastávkou je Ittoqqortoormiit, největší osada ve Scoresbysundu s přibližně pěti sty obyvateli. Na poště si můžete koupit známky na pohlednice nebo se jen tak projít a prohlédnout si sáňkařské psy a sušící se kůže tuleňů a pižmoňů. Odpoledne poplujete na jih a budete míjet malebnou krajinu Blossevillského pobřeží.

Den 7 - Plavba podél Grónska
Ostrov Stewart Ø je důležitou loveckou stanicí pro obyvatele Scoresby Sund a také dobrou oblastí pro pozorování ledních medvědů, narvalů a krásných zbytků domů Thule.

Den 8 - Plavba podél Grónska
Turner Sound a fjord Rømer vám poskytnou příležitost plout daleko do vnitrozemí, protože nemají na čele ledovec a nejsou zaneseny ledem. V této lokalitě můžete mít příležitost spatřit narvaly.

Den 9 - Plavba na Island
Den na moři vám poskytne příležitost spatřit velryby a mořské ptáky - a v noci magickou polární záři.

Den 10 - Akureyri
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Vylodíte se v Akureyri, odkud se na požádání můžete přepravit (T) pronajatým autobusem (šestihodinová jízda, kterou si musíte předem rezervovat) na zastávku Harpa Concert Hall and Conference Centre v Austurbakki v Reykjavíku a odvézt si domů vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius