Antarctica - Elephant Island - Weddell Sea - Polar Circle (m/v Plancius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Plancius

Délka:   15 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 266 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Plancius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Antarktida - Sloní ostrov - Weddellovo moře - polární kruh
Tato dobrodružná polární expedice na Antarktickém kruhu kombinuje vzrušující Weddellovo moře s úžasným Antarktickým poloostrovem, včetně takových ikonických míst přistání, jako je legendární Sloní ostrov Ernesta Shackletona a mnoho ledových ostrovů Crystal Sound plných divoké zvěře.

Den 1 - Ushuaia
Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastavil. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - 3 - Plavba na Antarktický poloostrov
Během následujících dvou dnů plavby Drakeovým průlivem si užijete některé ze stejných zážitků, s jakými se setkali velcí polárníci, kteří tyto oblasti mapovali jako první: chladný slaný vánek, vlnící se moře a možná i plejtváka obrovského, který chrlí mořskou vodu. Po průjezdu antarktickou konvergencí - přirozenou hranicí Antarktidy, která vzniká střetem severně proudících studených vod s teplejšími subantarktickými moři - se ocitnete v cirkumantarktické zóně vzdouvání.

Mění se nejen mořský, ale i ptačí život. Mezi ptáky, které můžete spatřit, patří albatrosi potulní, albatrosi šedohlaví, albatrosi černohlaví, albatrosi světlí, holubi hřivnáči, buřňáci jižní, buřňáci Wilsonovi, buřňáci modří a buřňáci antarktičtí.

Den 4 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Brzy ráno dorazíme ke slavnému Point Wild, Slonímu ostrovu, kde Shackletonova posádka poprvé přistála po ztrátě své lodi Endurance. Tento nehostinný výběžek pevniny je mezi našimi hosty oblíbený, a pokud to podmínky dovolí, nabídneme aktivity v okolí bodu, než se vydáme do Weddellova moře.

Den 5 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Dnes vstoupíte do podivuhodného Weddellova moře, relativně nenavštěvované oblasti, ve které doufáme, že budeme moci provádět aktivity v zátoce Erebus a Terror Gulf. Možná také navštívíme taková místa, jako je Beak Island a Devil Island, která se pyšní úchvatnými scenériemi, stejně jako obalovým ledem, jímž je Weddellovo moře proslulé.

Den 6 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Jak budeme pokračovat v průzkumu oblasti Erebus a Terror Gulf, budeme hledat nové možnosti aktivit. Můžete také navštívit ostrov Vega a zažít divočinu Antarktidy v jejích nejodlehlejších místech.

Den 7 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Nyní poplujeme po západní straně Antarktického poloostrova a vplujeme do Orleánského průlivu. Zde doufáme, že uvidíme keporkaky a kosatky, zatímco poplujeme směrem k přístavu Mikklesen, kde nás čekají odpolední aktivity.

Den 8 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Po proplutí průlivem Lemaire příště dorazíte do oblasti Port Charcot, kde se nachází mohyla, kterou zde vztyčila francouzská antarktická expedice v letech 1903-05. V této oblasti se nachází i další památník, který byl postaven v roce 1903. Odpoledne se vydáme k Petermannovu ostrovu, kde uvidíme velké množství ptáků. Možná si také užijete plavbu na zodiaku mezi ledovými krami, které jsou velmi oblíbené u tuleňů leopardích a tuleňů krakaticových. Vyskytují se zde také plejtváci malí, keporkaci a tučňáci gentoo.

Den 9 - 10 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Dnes dorazíme do Crystal Sound, prohlédneme si zdejší nádherné ledové útvary a divokou zvěř a poté přistaneme na ostrově Detaille. Na tomto odlehlém ostrově se kdysi nacházela britská výzkumná stanice, která je dnes historickou památkou.

Den 11 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Poté připlujete k Yalourským ostrovům, malému souostroví tvořenému převážně izolovanými skalisky a jedním hlavním ostrovem, který nám nabízí vděčné přistání. Yalour je domovem tučňáků Adélie a některých nejjižněji žijících tučňáků gentoa na světě a nachází se zde také malé skvrny vousatých a krustovitých lišejníků, včetně xanthoria, buellia, caloplaca a usnea. K vidění jsou také rozsáhlé porosty mechů a některé druhy antarktické chlupaté trávy (Deschampsia antarctica).

Den 12 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Na Melchiorových ostrovech se rozloučíme s Antarktidou a podnikneme poslední aktivity předtím, než se vydáme směrem k Drakeovu průlivu.

Den 13 - 14 - Plavba do Ushuaie
Vaše zpáteční plavba zdaleka není osamělá. Při plavbě přes Drakeův průliv vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih. Teď se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 15 - Ushuaia
Každé dobrodružství, ať je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vystoupit v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet, ať už vaše další cesta povede kamkoli.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Plancius byla postavena v roce 1976 jako oceánografická loď pro holandské královské loďstvo a sloužila až do roku 2004. Poté byla zakoupena společností Oceanwide Expeditions. V roce 2009 byla kompletně přestavena na kapacitu 108 pasažérů a plně odpovídá bezpečnostním pravidlům SOLAS. Poslední modernizace byla v roce 2019. Interiéry jsou pohodlně a vkusně zařízeny, nicméně plavidlo nelze považovat za luxusní. A protože primárním cílem jsou expediční plavby se vzdělávacími programy a výstupy na pevninu, pasažéři tráví při výstupech na pevninu co nejvíce času. Plavidlo bylo postaveno do ledových oblastí se zesílenou přídí a zádí. Zesílený trup má navíc menší odstupy vzpěr (30 cm místo běžných 65 cm). Díky původnímu zaměření plavidla na výzkum má 6 speciálních bronzových lodních šroubů, které výrazně snižují hlučnost plavidla.

Více informací o lodi m/v Plancius