Antarctica - Beyond the Polar Circle - Wilkins Ice Shelf - Aurora Australis (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   16 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 253 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Za polárním kruhem

Tato plavba je skutečnou expedicí, která prozkoumá zřídka navštěvovanou oblast Bellingshausenova moře, Markétinu zátoku a Alexandrův ostrov. Prozkoumáme mnoho míst, která objevil Adrien de Gerlache během své belgické antarktické expedice (1897-1899) na palubě lodi Belgica. Tato plavba opouští Ushuaiu a míří přímo za antarktický kruh, kde chceme strávit zbytek cesty. Rozmanitosti přistání a divoké přírody v této oblasti se vyrovná jen málokteré místo na Zemi.

Uvidíme antarktické ledové šelfy, přistaneme na ostrovech, kam vkročila noha jen málokterého člověka, a užijeme si tuto obdivuhodnou oblast daleko od vyšlapaných cest běžných antarktických plaveb. Možná také uvidíme řadu exotických zvířat, včetně keporkaků a plejtváků malých, kosatek a různých druhů tuleňů: leopardího, sloního, krakatice, Weddellova, antarktického kožešinového a možná i Rossova. Tučňáci Gentoo a Adélie, chaluhy, rybáci a buřňáci obrovští jsou jen některé z ptačích druhů, které můžeme spatřit.
Astronomie a polární záře

Na jaře 2025 je nejlepší příležitost spatřit vzácnou polární záři, známou také jako jižní světla. Na rozdíl od polární záře jižní polární záře neprochází nad žádnými městy ani vesnicemi a z pevniny je vidět jen zřídka. Kolem roku 2025 vrcholí jedenáctiletý cyklus sluneční aktivity, díky čemuž jsou polární záře aktivnější a nejlépe viditelné kolem rovnodennosti. Své šance na spatření nepolapitelných a okouzlujících jižních polárních září maximalizujeme tím, že se vydáme pod antarktický kruh, kdy je na obloze málo měsíčního světla. Budeme mít také možnost spatřit mnoho hvězd a nebeských objektů jižní polokoule, včetně Jižního kříže a Magellanových mračen.

Dr. Tyler Nordgren povede naši aktivitu pozorování noční oblohy na palubě, když bude příznivé počasí a polární záře, a bude hovořit o jižní obloze a jejích polárních zářích. Nordgren je profesorem astronomie a fyziky na univerzitě v Redlands a také bývalým členem představenstva Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu.

Dr. Julie Rathbunová bude pokračovat v tématu polárního a astronomického výzkumu této cesty a povede diskusi o tom, jak se Antarktida využívá jako místo pro studium Europy, jednoho z Jupiterových měsíců. Vedoucí vědecká pracovnice Planetary Science Institute se podílí na misi sondy NASA Europa Clipper, která odstartuje v říjnu 2024 a bude zkoumat kapalný oceán pod ledovým povrchem Europy.

Den 1 - Ushuaia
Vaše cesta začíná tam, kde se svět rozpadá. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - 3 - Plavba na Antarktický poloostrov
Během následujících dvou dnů plavby Drakeovým průlivem si užijete stejné zážitky jako velcí polárníci, kteří tyto oblasti mapovali jako první: chladný slaný vítr, vlnící se moře a možná i plejtváka obrovského chrlícího mořskou vodu. Po průjezdu antarktickou konvergencí - přirozenou hranicí Antarktidy, která vzniká střetem severně proudících studených vod s teplejšími subantarktickými moři - se ocitnete v cirkumantarktické zóně vzdouvání.

Mění se nejen mořský, ale i ptačí život. Mezi ptáky, které můžete spatřit, patří albatrosi potulní, albatrosi šedohlaví, albatrosi černohlaví, albatrosi světlí, holubi hřivnáči, buřňáci jižní, buřňáci Wilsonovi, buřňáci modří a buřňáci antarktičtí.

Den 4 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Odpoledne dorazíte na Antarktický poloostrov poblíž antarktického kruhu. Pokud to mořský led dovolí, můžete poté pokračovat přes Pendletonův průliv a pokusit se přistát na zřídka navštěvovaném jižním cípu ostrova Renaud. Zde budete mít příležitost spatřit první tučňáky Adélie na této cestě a také si vychutnat nádherné výhledy na ledovce v tomto surrealistickém, sněhem zavátém prostředí.

Odpoledne poplujeme k Rybím ostrovům a setkáme se s jednou z nejjižnějších kolonií tučňáků adéliových a modrookých na Antarktickém poloostrově.

Noc strávíme v oblasti Crystal Sound, jejíž scenérie vás nenechá spát až do pozdních hodin, v této oblasti je šance spatřit kosatky, keporkaky a plejtváky malé.

Den 5 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Ostrov Detaille - zde můžete přistát na opuštěné britské výzkumné stanici a prohlédnout si vyvýšenou polohu ostrova a impozantní scenérii ledovců.

Poté proplujeme průlivem The Gullet, jedním z nejpůsobivějších úzkých kanálů v Antarktidě, s vysokými horami po obou stranách, ptáky sledujícími loď a hravými tučňáky a lachtany skotačícími ve vodě, zatímco proplouváme touto velmi zvláštní částí cesty. Pokud to ledové podmínky dovolí, provedeme vylodění nebo plavbu i v odpoledních hodinách.

Den 6 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Pourquoi Pas, který objevil a zmapoval slavný badatel Charcot, nabízí příjemné přistání na skalnaté pláži na pozadí mohutného Moiderova ledovce. Mírná procházka z místa přistání poskytuje působivý výhled a tuleni antarktičtí odpočívající za pláží jsou příjemným doplňkem divoké přírody, se kterou jsme se během této plavby setkali.

Po obědě zamíříme k ostrovu Podkova, pojmenovanému podle jeho charakteristického tvaru. Opuštěná výzkumná stanice umožňuje nahlédnout do počátků vědeckého výzkumu a originální artefakty ukazují, jak odlišný byl život v těchto průkopnických dobách. Chata se nachází uprostřed jedné z nejkrásnějších scenérií Antarktidy, s výhledem na hory a sníh ostrova Pourquoi Pas i na horské pásmo ostrova Horseshoe Island. Jedná se o fotografické přistání v mnoha smyslech. Na místě přistání dokonce zůstávají dva staré dřevěné čluny, které jako by čekaly na své poslední spuštění na vodu.

Den 7 - 10 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Pokud to led a povětrnostní podmínky dovolí, vydáte se příště směrem k antarktickým ledovým šelfům (George IV a Wilkins). Doufáme, že vám zde ukážeme měřítko těchto obrovských útesů a ledových ploch, které nás i naši loď zastíní. Může se zde objevit řada antarktických živočichů, jako jsou keporkaci, lachtani, tučňáci Adélie a možná i jeden nebo více tuleňů Rossových.

Den 11 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Ostrov Jenny dodá vašemu zážitku z Antarktidy další rozměr a nabídne vyvýšené pláže, visuté ledovce a mechové koberce. Ostrov je také oblíbený u divoké zvěře: Pravidelnými návštěvníky jsou rybáci, rypouši, rypouši sloní, rypouši leopardí a tučňáci Adélie.

Přistání na ostrově Leonie vám vyrazí dech. Je zde také možnost podniknout výšlap na vrchol ostrova, odkud se vám naskytne dramatické panorama zálivu Marguerite a ostrova Adelaide.

Den 12 - Plavba podél Antarktického poloostrova
Ostrov Lagoon je nejsevernějším ostrovem skupiny Leonie Islands, který rovněž objevil a zmapoval Jean-Baptiste Charcot. Tento nízko položený ostrov poskytne výrazný kontrast k předchozím dnům se svými mírně se svažujícími plážemi a rovinatými oblastmi k prozkoumání. Živočišstvo se zde bude měnit v závislosti na sněhové pokrývce. Pokud je sněhu málo, vypadá půda téměř jako poušť.

Mikkelsenovy ostrovy nabízejí velkolepou plavbu se zodiakem, při níž doufáme, že se setkáme až s pěti druhy antarktických tuleňů. Možná uvidíme také nádherné druhy ptáků, například buřňáky obrovské a tučňáky Adélie.

Den 13 - 15 - Plavba do Ushuaie
Vaše zpáteční plavba zdaleka nebude osamělá. Při plavbě přes Drakeův průliv vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z přechodu na jih. Nyní se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 16 - Ushuaia
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vystoupit v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius