Plavba okolo Špicberk na lodi Plancius

Loď:   

Délka:   10 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 112 000 Kč

Cena zahrnuje

  • Plavba na plavidle dle itineráře
  • Všechna jídla podávaná na palubě včetně svačin, kávy a čaje
  • Všechny výlety a aktivity po celou dobu, plavby na zodiacu
  • Přednášky přírodovědci a zkušeným vedením expedice.
  • Používání gumových holínek na lodi Plaucius i Ortelius, sněžnic na Plaucius
  • Přístavní taxy a poplatky po celou dobu programu
  • AECO a vládní poplatky

Cena nezahrnuje

  • Letenky
  • program před a po plavbě nezahrnutý v itineráři
  • Transfery na loď
  • Cestovní pasy a víza
  • Vládní poplatky a příjezdové taxy
  • Stravování na pevnině
  • Nutné pojištění storna a cestovní pojištění
  • Osobní náklady během plavby (prádelna, poštovné, oděvy, bar)
  • Komunikační náklady
  • spropitné pro posádku
  • Palivový příplatek 18 EUR/osoba/den pokud cena ropy více než 90 dnů před odjezdem překročí hranici 120 USD/Brent barel

Slevy

  • Děti do 16 let s doprovodem rodičů: 40 % sleva v Superior, třílůžkové kabině (při obsazení dvěmi dospělými osobami) a čtyřlůžkové kabině (při obsazení třemi dospělými osobami).
  • Single příplatek 1.7x ceny plavby. Pokud single cestující preferuje sdílení kabiny, lze rezervovat kabinu bez příplatku. Cena je garantována i v případě, že kabina nebude doobsazena.

Výlety

  • U každého termínu jsou nabízeny různé aktivity. Je nutné ověřit pro konkrétní termín.
  • Kayaking (příplatek: 250 €)
  • Táboření (příplatek: 70 €)
  • Potápění (příplatek: 395 €)
Expediční plavba na trase Longyearbyen - Krossfjorden - Ny Ålesund - Liefdefjorden, Andøya, Monaco Glacier - Phippsøya - Laagøya - Hinlopen Strait - Barentsøya, Diskobukta - Hornsund - Ahlstrandhalvøya- Longyearbyen.

Program je pouze orientační, může se lišit v závislosti na místních ledových podmínkách, počasí a možnostech míst na vylodění. O konečné podobě itineráře bude rozhodovat vedoucí expedice a kapitán lodi.

Stravování: plná penze

strava (snídaně, oběd, večeře, svačiny), káva a čaj

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění, případně doprovodný program v destinaci před/po plavbě.

Ubytování: loď

M/V Plancius

Třída: Ice 1D
Délka: 89 metrů
Šířka: 14.5 metrů
Ponor: 5 metrů
Tonáž: 3175 GRT
Kapacita: 116 osob
Kabiny: 53
Motory: 3 Diesel Electric, 1230hp každý motor
Rychlost: 12 uzlů max.; 10 uzlů plavba
Vlajka/Domovský přístav: Holandsko
Posádka: 17 námořníků, 19 osob hotelová posádky, 8 osob expediční posádky

Loď M/V Plancius byla postavena v roce 1976 jako oceánografická loď pro holandské královské loďstvo a sloužila až do roku 2004. Poté byla zakoupena společností Oceanwide Expeditions. V roce 2009 byla kompletně přestavena na kapacitu 114 pasažérů a plně odpovídá bezpečnostním pravidlům SOLAS.

Interiéry jsou pohodlně a vkusně zařízeny, nicméně plavidlo nelze považovat za luxusní. A protože primárním cílem jsou expediční plavby se vzdělávacími programy a výstupy na pevninu, pasažéři tráví při výstupech na pevninu co nejvíce času.

Plavidlo bylo postaveno do ledových podmínek se zesílenou přídí a zádí. Zesílený trup má navíc menší odstupy vzpěr (30 cm místo běžných 65 cm). Díky původnímu zaměření plavidla na výzkum má 6 speciálních bronzových lodních šroubů, které výrazně snižují hlučnost plavidla.

Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby.

Více informací o lodi

Program zájezdu

1. den: Příjezd do Longyearbyen, správního hlavního města souostroví Svalbard, které se nachází na největším ostrově Špicberky. Před naloděním budete mít možnost prohlídky tohoto města, jehož farní kostel a polární muzeum stojí jistě zato navštívit. V okolí Longyearbyen bylo zaznamenáno více než 100 druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjorden.
2. den: Loď bude směřovat na sever podél západního pobřeží. Ráno dorazíte do Krossfjorden, kde se na člunech vydáte na jízdu podél vyřezaného čela ledovce. Na zelených svazích u ledovce kvete mnoho různých květů a na nedalekých útesech hnízdí velké množství racků tříprstých a alkounů tlustozobých. Budete mít dobrou příležitost spatřit polární lišky a tuleně vousaté. Odpoledne poplujete do Ny Ålesund - nejsevernější osady na světě. Dříve byla těžební vesnicí, která byla nejsevernější železnicí na světě. Ny Ålesund je dnes výzkumným centrem. Nedaleko vesnice jsou k vidění bernešky, husy krátkozobé a rybáky dlouhoocasé. Návštěvníci, kteří se zajímají o historii arktického výzkumu, se budou moci projít ke stožáru, který použil Amundsen se vzducholodí Norge v roce 1926 a Nobile se vzducholodí Italia v roce 1928 před jejich letem na severní pól.
3. den: Liefdefjorden, Andøya, Monaco Glacier. Blízko ústí Liefdefjorden vystoupíte na břeh a projdete se tundrou ostrova Andøya. Hnízdí zde mnoho kajek mořských a hus krátkozobých, a také zde možná spatříte vzácnější kajku královskou. Během plavby do Liefdefjorden poplujete blízko impozantního ledovce Monaco glacier. Ledovcové vody jsou oblíbeným místem pro tisíce racků tříprstých a příležitostně jsou na ledovci k zahlédnutí lední medvědi.
4. den: Phippsøya. Dnes dosáhnete nejsevernějšího bodu naší výpravy v Phippsøya na Seven Islands severně od Nordaustlandet. Zde budeme na 81 stupních severně, jen 540 mil od geografického severního pólu. Tento region obývají polární medvědi společně s racky sněžními.
5. den: Laagøya. Tento den navštívíte Laagøya, ostrůvek s velkou lagunou, ve které se shromažďují velká hejna mrožů.
6. den: : Dnes poplujete do průlivu Hinlopen Strait, který je domovem pro tuleně vousaté, tuleně kroužkované, polární medvědy a racky sněžné. Na zodiacích poplujete podél ledových ker Lomfjordshalvøya a budete moci pozorovat ptactvo na březích Alkefjellet s tisíci alkouny tlustozobými. Na východní straně Hinlopenstrait se pokusíte zakotvit na Palanderbukta (Nordaustlandet), kde jsou běžně k vidění sobi, husy krátkozobé, hnízdící racci sněžní a mroži.
7. den: Barentsøya, Diskobukta. Ve Freemansundet je naplánovaná zastávka ve Sundneset na ostrově Barentsøya, kde navštívíte starou loveckou chatu a dále procházka tundrou. Později poplujete na jih do Diskobukta na západní straně Edgeøya. Po projížďce ve člunu mělkým zálivem se vylodíte na pláži zanesené velrybími kostmi a kmeny stromů, které se zde nahromadili ze Sibiře.
8. den: Den započne plavbou postranními fjordy v působivé oblasti Hornsund v jižních Špicberkách. Hornsundtind se tyčí do výšky 1431m zatímco Bautaen předkládá, proč první holadští cestovatelé nazvali ostrov Špicberkami – špičatými horami. V této oblasti je také 14 velkolepých ledovců a velká příležitost spatřit lachtany a polární medvědy.
9. den: Ahlstrandhalvøya
10. den: Návrat do Longyearbyen a vylodění.