Ross Sea | Incl. helicopters - Antarctic Peninsula - Polar Circle - Peter I Island - Ross Sea - Macquarie Island - Campbell Island (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   34 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 585 966 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Přeprava vrtulníkem

Během těchto plaveb přepravujeme naše cestující na břeh pomocí člunů Zodiac. V místech, kde není možné použít zodiaky, provozujeme také naše dva vrtulníky. Potenciálními oblastmi pro transfer vrtulníkem jsou mys Evans (místo Scottovy chaty), mys Royds (místo Shackletonovy chaty), Rossův ledový šelf, ostrov Petera I a Suchá údolí.

Plánujeme uskutečnit pět přistání s využitím vrtulníku, i když konkrétní čas strávený vrtulníkem nelze předem zaručit. Vrtulníky nám poskytují velkou výhodu při dosažení některých míst přistání, která jsou jinak téměř nedostupná, ale jedná se o skutečnou expedici v nejodlehlejší oblasti světa: počasí, led a další přírodní síly diktují konečný itinerář. Podmínky se mohou rychle měnit a ovlivnit provoz vrtulníků. Prosíme, abyste to pochopili a akceptovali. Bezpečnost je naším největším zájmem a nelze dělat žádné kompromisy.

Loď je vybavena dvěma vrtulníky. Pokud jeden vrtulník nebude z jakéhokoli důvodu schopen letu, bude provoz vrtulníků přerušen nebo zrušen. Jeden vrtulník musí být vždy podporován druhým funkčním vrtulníkem. Nelze poskytnout žádné záruky a v žádném případě nebudou přijímány reklamace.
Zvláštní poznámka

V závislosti na tom, kterým směrem se cestuje přes mezinárodní datovou čáru, se jeden den buď ztratí, nebo získá. (Při přejezdu směrem na západ se jeden den získá, při přejezdu směrem na východ se jeden den ztratí.) Vezměte to prosím na vědomí při výpočtu skutečně ujetého času. Dny uvedené v délce trvání trasy odrážejí skutečně ujetou dobu.

Den 1 - Ushuaia

Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastavuje. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - 3 - Drakeův průliv

Během následujících dvou dnů v Drakeově průlivu si užijete některé ze stejných zážitků, s jakými se setkali velcí polárníci, kteří tyto oblasti mapovali jako první: chladný slaný vánek, vlnící se moře a možná i plejtváka obrovského, který chrlí mořskou vodu. Po průjezdu antarktickou konvergencí - přirozenou hranicí Antarktidy, která vzniká střetem severně proudících studených vod s teplejšími subantarktickými moři - se ocitnete v cirkumantarktické zóně vzdouvání. Mění se nejen mořský, ale i ptačí život. Mezi ptáky, které můžete spatřit, patří albatrosi potulní, albatrosi šedohlaví, albatrosi černohlaví, albatrosi světlí, holubi hřivnáči, buřňáci jižní, buřňáci Wilsonovi, buřňáci modří a buřňáci antarktičtí.

Den 4 - Antarktida

Odpoledne dorazíte na Antarktický poloostrov poblíž antarktického kruhu. Pokud to mořský led dovolí, můžete poté pokračovat přes Pendletonův průliv a pokusit se přistát na zřídka navštěvovaném jižním cípu ostrova Renaud. Zde budete mít příležitost spatřit první tučňáky Adélie na této cestě a také si vychutnat nádherné výhledy na ledovce v tomto surrealistickém, sněhem zavátém prostředí.

Den 5 - 6 - Antarktida

Z poloostrova zamíříte na otevřené moře, váš kurz je nastaven na ostrov Petra I.

Den 7 - Antarktida

Norsky známý jako Peter I Øy je neobydlený sopečný ostrov v Bellingshausenově moři. Byl objeven Fabianem von Bellingshausenem v roce 1821 a pojmenován po ruském králi Petru Velikém. Ostrov si nárokuje Norsko a považuje ho za své území, ačkoli ho kvůli jeho exponovanému charakteru osobní lodě navštěvují jen zřídka. Pokud to počasí a ledové podmínky dovolí, můžete si užít přistání vrtulníku na zaledněné severní části ostrova. Jedná se o jedinečnou příležitost přistát na jednom z nejodlehlejších ostrovů na světě.

Den 8 - 14 - Antarktida

Poté se budete plavit Amundsenovým mořem, pohybovat se podél a po vnějších okrajích obalového ledu. Ledové podmínky nejsou rok od roku stejné, i když se snažíme využít příležitostí, které se naskytnou, pokud je mořský led přítomen. V této oblasti je možné spatřit tučňáky císařské, skupiny tuleňů povalujících se na ledových krách, kosatky a plejtváky podél okraje ledu a různé druhy ploutvonožců.

Den 15 - 17 - Antarktida

Dalším cílem je vstoupit do Rossova moře z východu, vydat se na jih směrem k Velrybímu zálivu a do blízkosti Rooseveltova ostrova (pojmenovaného v roce 1934 americkým letcem Richardem E. Byrdem po prezidentu Franklinu D. Rooseveltovi). Zátoka velryb je součástí Rossova ledového šelfu, největšího ledového šelfu na světě, a neustále se mění s ustupujícími ledovými masami. Nacházejí se zde velké ledové hory a velké možnosti výskytu divoké zvěře. Roald Amundsen získal přístup k šelfu při cestě na jižní pól, kterého dosáhl 14. prosince 1911. V této oblasti měl v roce 1912 v zátoce Kainan svůj tábor také japonský badatel Nobu Širase. Pokud to podmínky dovolí, můžete na ledovém šelfu přistát vrtulníkem. Během této části plavby také překročíme Mezinárodní datovou čáru.

Den 18 - 20 - Antarktida

Zůstaneme v Rossově moři a vaším cílem bude nyní návštěva Rossova ostrova. V této lokalitě můžete spatřit Mount Erebus, Mount Terror a Mount Byrd, stejně jako mnoho dalších známých míst, která hrála důležitou roli při britských expedicích v minulém století: Na mysu Royds, kde dodnes stojí srub Ernesta Shackletona, na Evansově mysu, kde je dodnes k vidění srub Roberta Falcona Scotta, a na Hut Point, odkud Scott a jeho muži vyrazili k jižnímu pólu.

Pokud cestu blokuje led, ale povětrnostní podmínky jsou příznivé, můžete využít vrtulníky a přistát na jednom nebo více místech v této oblasti. Dalšími možnými místy, která můžete navštívit, jsou americká vědecká základna McMurdo Station a novozélandská Scottova základna. Ze stanice McMurdo můžete také podniknout 10 km dlouhou túru (6 mil) na Castle Rock, odkud je nádherný výhled přes Rossův ledový šelf směrem k jižnímu pólu. Kromě toho můžete přistát vrtulníkem v Taylorově údolí, jednom ze Suchých údolí, kde jsou podmínky bližší Marsu než kdekoli jinde na Zemi.

Den 21 - 22 - Antarktida

Při plavbě na sever podél západního pobřeží Rossova moře minete Drygalský ledový jazyk a zátoku Terra Nova. Pokud to ledové podmínky dovolí, vylodíte se pak na Nevyjádřitelném ostrově, který má fascinující historii v souvislosti s méně známou Severní stranou výpravy kapitána Scotta. Je také domovem velkého hnízdiště tučňáků Adélie. Pokud by mořský led zabránil vstupu do zátoky Terra Nova, můžete se vydat dále na sever do chráněné oblasti mysu Hallett a jeho vlastního hnízdiště tučňáků Adélie.

Den 23 - Antarktida

Příště se pokusíte přistát na mysu Adare, kde poprvé na antarktickém kontinentu přezimovali lidé: Nor Borchgrevink se zde v roce 1899 ubytoval a našel útočiště v chatě, která je dodnes obklopena největší kolonií tučňáků Adélie na světě.

Den 24 - Antarktida

Proplujete mořským ledem u vstupu do Rossova moře a vydáte se na cestu na sever Jižním oceánem. Cílem je nabrat kurz k Ballenyho ostrovům, v závislosti na povětrnostních podmínkách.

Den 25 - Antarktida

Vaše zamýšlená trasa vede odpoledne kolem ostrova Sturge, abyste si před překročením antarktického kruhu udělali představu o těchto větrem ošlehaných a odlehlých ostrovech.

Den 26 - 28 - Nový Zéland

Opět vstoupíte do obrovského prostoru Jižního oceánu. V této etapě, během níž doufáme v dobré povětrnostní podmínky, se hojně vyskytují mořští ptáci.

Den 29 - Nový Zéland

Macca, známý také jako Macquarie Island, je tasmánská státní rezervace, která se v roce 1997 stala světovým dědictvím. Australská antarktická divize má na tomto ostrově svou stálou základnu, kterou objevil australský tuleník Frederick Hasselborough při hledání nových tuleních oblastí. Fauna na Macquarie je fantastická, žijí zde kolonie tučňáků královských, tučňáků gentoo a tučňáků skalních jižních - a také téměř milion hnízdících párů endemického tučňáka královského. Vyskytují se zde také tuleni sloní a různé druhy tuleňů, jako například tuleň novozélandský.

Den 30 - Nový Zéland

Směřujete na severozápad ke Campbellovu ostrovu a opět vás provází četní mořští ptáci.

Den 31 - Nový Zéland

Dnes je v plánu navštívit subantarktickou novozélandskou rezervaci a památku UNESCO na Campbellově ostrově a pokochat se jeho bujně kvetoucí vegetací. Zajímavostí je také fauna na Campbellově ostrově, kde se na hlavním ostrově nachází velká a snadno dostupná kolonie albatrosů královských jižních. Na satelitních ostrovech hnízdí albatrosi potulní, Campbellovi, šedohlaví, černohlaví a světlomilní. Hnízdí zde také tři druhy tučňáků: tučňák východní skalní, tučňák vzpřímený a tučňák žlutooký. V 18. století byli tuleni v této oblasti vyhubeni, ale od té doby se zde znovu objevili tuleni sloní, lachtani a lachtani.

Den 32 - Nový Zéland

Vychutnejte si rozlehlé obzory posledního dne na moři před příjezdem na Nový Zéland.

Den 33 - Bluff

Každé dobrodružství, ať už je jakkoli vznešené, musí nakonec skončit. Vylodíte se v Bluffu, nejjižnějším městě Nového Zélandu, a vrátíte se domů se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius