Remote Weddell Sea Explorer incl. South Georgia – South Sandwich Islands – Neuschwabenland - Vahsel Bay – Larsen Ice Shelf – Paulet and Devil Island – Elephant Island (m/v Janssonius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Janssonius

Délka:   28 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 450 013 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Janssonius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Dálkový průzkumník Weddellova moře
Po opuštění Ushuaie se vydáme z Jižní Georgie po stopách slavného polárníka Ernesta Shackletona a jeho lodi Endurance, poznáme úžasnou divokou přírodu Weddellova moře a tabulové ledovce a vrátíme se přes Sloní ostrov.

Kontinentální hranice Weddellova moře tvoří obrovské plovoucí ledové kry. Z těchto ledových šelfů vznikají mohutné tabulové ledové hory, které jsou ve Weddellově moři tak hojné. Vědci prohlásili, že vody Weddellova moře jsou nejčistší ze všech moří na Zemi.

Tabulovité ledové hory a další ledové útvary nabízejí fantastické scenérie a jedinečné příležitosti k fotografování. Zejména na východní straně Weddellova moře může být kvůli těmto ledovým útvarům omezena možnost přistání. Plavby se zvědavci a případná přistání na ledu jsou skvělou alternativou, pokud to podmínky dovolí.

Weddellovo moře je domovem velkého počtu kosatek, keporkaků a plejtváků malých a také tuleňů leopardích, Weddellových a krakatic. K vidění je zde také několik druhů tučňáků.

Na lodi náš strukturovaný vzdělávací program doplní další aktivity. Budete mít možnost dozvědět se vše o divoké přírodě, krajině, historii, politickém postavení oblasti a dalších zajímavostech. Aktivně se účastníme projektů občanské vědy a vy se do těchto projektů můžete zapojit také.

Den 1-3
Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastaví. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Na cestě k Jižní Georgii nyní překonáte antarktickou konvergenci. Během několika hodin se výrazně ochladí a díky srážejícím se vodním sloupcům vystoupí na hladinu moře výživná voda. Tento jev přiláká do blízkosti lodi množství mořských ptáků, včetně několika druhů albatrosů, střihavek, buřňáků, prion a chaluh.

Den 4 - 6 Jižní Gerogia
Vplouváme do námořní zóny Jižní Georgie, jedné z největších chráněných vod na světě, a proplouváme kolem Shag Rocks. Tyto impozantní skály leží 240 km západně od Jižní Georgie a jsou domovem několika tisíc kudlanek jihogeorgijských. Oblast kolem skal je známá hojným výskytem větších mořských savců, kteří se živí v této poměrně mělké oblasti hřebene Jižní Georgie.

Po dosažení Jižní Georgie budete mít možnost navštívit některé z následujících míst:

Ostrov Prion - tato lokalita je uzavřena během počáteční části hnízdní sezóny albatrosů potulných (20. listopadu - 7. ledna). Od ledna si dospělí hnízdící ptáci našli své partnerky a sedí na vejcích nebo kojí mláďata. Vychutnejte si svědectví o laskavé povaze těchto zvířat, která mají největší rozpětí křídel ze všech ptáků na světě.

Zátoka Fortuna - Nádherná výplavová planina z ledovce Fortuna je domovem velkého počtu tučňáků královských a tuleňů. Zde můžete mít také možnost sledovat poslední úsek Shackletonovy cesty do opuštěné velrybářské vesnice Stromness. Tato cesta protíná horský průsmyk za Shackletonovým vodopádem, a protože je terén zčásti bažinatý, připravte se na překonání několika malých potoků.

Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbour - V těchto lokalitách se nacházejí nejen tři největší kolonie tučňáků královských v Jižní Georgii, ale také tři z největších světových pláží pro rozmnožování lachtanů antarktických. V prosinci a lednu se jich na Jižní Georgii rozmnožují doslova miliony. V únoru jsou mladí lachtani zvědaví a hraví a zaplňují příboj životem a zábavou a velcí lachtani sloní přicházejí na pláže, aby se vylíhli.

Grytviken - V této opuštěné velrybářské stanici se po ulicích procházejí tučňáci královští a tuleni sloní se povalují, jako by jim to tu patřilo - protože jim to tu v podstatě patří. Můžete si zde prohlédnout Muzeum Jižní Georgie a Shackletonův hrob.

Odpoledne 6. dne se v závislosti na podmínkách vydáme na plavbu na jih směrem k Jižním Sandwichovým ostrovům.

Den 7-8
Stejně jako Shackleton v prosinci 1914 na Císařské transantarktické expedici, známé také jako Expedice Endurance, opustíme Jižní Georgii a zamíříme k Jižním Sandwichovým ostrovům a Weddellovu moři. Na této trase se může vyskytovat mořský led a na okraji ledu by se k ostatním mořským ptákům, kteří následují loď na jih, mohly připojit některé jižní polární chaluhy a sněžní petrely.

Den 10-12
Dále plujeme směrem k antarktickému kontinentu, směrem k Zemi královny Maud a Neuschwabenlandu (Nové Švábsko) na severovýchodní straně Weddellova moře.

Den 13-14 Antarktida
Naším prvním cílem v Antarktidě je Nové Švábsko mezi 20° v. d. a 10° z. d. v Zemi královny Maud. Tuto oblast zkoumalo Německo během třetí německé antarktické expedice v letech 1938-1939, kterou vedl Alfred Ritscher. Cílem bylo najít v Antarktidě oblast pro německou velrybářskou stanici a prozkoumat možné místo pro námořní základnu.

Ve snaze nárokovat si tuto oblast byly na mořském ledu podél pobřežních míst umístěny nacistické vlajky. Průzkumné lety také shazovaly hliníkové šipky s hákovými kříži.

Den 15-23 Wedellovo moře
Při plavbě hluboko do Weddellova moře máme šanci spatřit tuleně krakatice, leoparda nebo Weddellovy tuleně. Pokud budeme mít štěstí, možná uvidíme i tučňáky císařské. V této oblasti se také vyskytují keporkaci, kosatky a plejtváci a různí ptáci.

Ledové podmínky ve Weddellově moři se sezónně mění. Setkáme se s rozsáhlou mořskou divočinou a při cestě do vysokých zeměpisných šířek (daleko na jih) si vychutnáme syrovou krásu a sílu, která dělá Antarktidu tak výjimečnou. Ukáže se, proč trvalo tak dlouho objevit Velký bílý kontinent a jak náročné to muselo být pro Shackletonovu expedici.

Vydáme se okružní cestou směrem k Bruntovu ledovému šelfu a podél Luitpoldova pobřeží, které bylo objeveno a pojmenováno během druhé německé antarktické expedice (1911-1912) Wilhelma Filchnera. Pokud to podmínky dovolí, budeme mít příležitost k plavbě se zvěrokruhem a možná i k přistání na ledové kře.

Nyní zamíříme na západ k Filchnerovu-Ronneovu ledovému šelfu a poté změníme kurz na sever, podél pobřeží východní strany Antarktického poloostrova a Larsenova ledového šelfu. Tím se přiblížíme k místu, kde Shackletonova loď Endurance uvízla v ledovém příkrovu během jeho císařské transantarktické expedice (1914-17) a byla unášena k Antarktickému poloostrovu, než se nakonec potopila. Vzrušujícím závěrem tohoto příběhu je fakt, že vrak byl objeven 5. března 2022, v den 100. výročí Shackletonova pohřbení, po 107 letech pod vlnami Weddellova moře. Ačkoli se k místu nálezu nemůžeme přiblížit kvůli obalovému ledu, budeme v oblasti, kde byla loď uvězněna a opuštěna. V okolí se nachází kolonie 6 500 tučňáků císařských, takže doufáme, že v této oblasti jednoho nebo více z nich uvidíme.

Jakmile dosáhneme severní části Antarktického poloostrova, vstoupíme do oblasti Erebus a Terror Gulf. Daleko putující tučňáci císařští často hřadují na četných ledových krách ostrova Snow Hill, což vám možná nabídne další příležitost spatřit tyto symbolické tvory. Pokud to podmínky dovolí, můžeme se pokusit přistát na ostrově Jamese Rosse.

Den 24 Ostrov James Rosse
Dnes ráno doufáme, že přistaneme na jednom z nejmalebnějších míst severního antarktického kontinentu, kde se nachází velké hnízdiště tučňáků kroužkových, tučňáků gentoo a hnízdících sněžných buřňáků. Stěny kaňonů, spadlé balvany a nádherné sopečné výtvory ověnčené ledem dělají z Brown Bluff opravdu nezapomenutelné místo.

Na druhé straně Antarktického zálivu se nachází zátoka Kinnes Cove, kde můžete vidět nedaleké útesy Madder Cliffs s jejich jemným červeným zbarvením a také případné tučňáky gentoo.

Den 25 Sloní Ostrov
Toto je výchozí bod, odkud Shackleton vyrazil hledat pomoc pro svou uvízlou posádku. Pouze s malým záchranným člunem James Caird doplul s pěti muži k Jižní Georgii a pak šel 36 hodin pěšky do Stromness. Je těžké neobdivovat, jak se jim tento herkulovský výkon podařil.

Dvaadvacet členů jeho Císařské transantarktické expedice, známé také jako Expedice Endurance, uvízlo na Sloním ostrově poté, co se jejich loď Endurance potopila ve Weddellově moři. Legendární záchranná akce trvala čtyři a půl měsíce.

Podmínky na Sloním ostrově jsou drsné. Pobřeží je tvořeno převážně svislými skalními a ledovými útesy, které jsou silně vystaveny přírodním živlům. Pokud je to možné, vydáte se na zodiacích k Point Wild, kde se jako zázrakem podařilo přežít ztroskotaným členům Shackletonovy výpravy.

Den 26 - 27
Vaše zpáteční plavba zdaleka nebude osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujete z plavby na jih. Teď se ti však zdají být o něco známější a ty jim.

Den 28
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vylodit se v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Janssonius je nejnovější polární plavidlo třídy 6 společnosti Oceanwide Expeditions. Její dokončení je naplánováno na podzim 2021. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Janssonius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Plavidlo je pojmenováno po holandském kartografovi Johannesu Janssoniusovi (1588-1664) narozeném v Arnhemu v Holandsku.

Více informací o lodi m/v Janssonius