North Spitsbergen, In search of Polar Bear & Pack Ice Summer Solstice (m/v Janssonius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Janssonius

Délka:   8 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 84 888 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Janssonius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.

2023 letní slunovrat

Půlnoční slunce je jev, který nastává během arktického léta, kdy je slunce za příznivého počasí viditelné celých 24 hodin. Letní slunovrat 2023 v Longyearbyenu připadá na úterý 21. června v 16:57 hodin. Termín slunovrat (latinsky solstitium) znamená "zastavení slunce" a označuje bod na obzoru, v němž se zdá, že slunce vychází a zapadá, přičemž po tomto dni se zastaví a změní směr. O slunovratu Slunce nevychází přesně na východě, ale spíše severně od východu, později zapadá severně od západu, takže Slunce je viditelné delší dobu. Teprve koncem srpna Slunce opět zcela zapadne, a to jen na několik minut. připojte se k nám a zažijte tento fascinující úkaz během této plavby arktickou divočinou Špicberk.

Den 1 - Longyearbyen

Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Svalbard. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a muzeum Svalbard jsou fascinujícími atrakcemi. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříte první plejtváka obrovského během své plavby.

Den 2 - Raudfjorden

Plavba do Raudfjordenu na severním pobřeží Špicberk, kde si prohlédnete rozlehlý fjord plný ledovců - a možná vás navštíví i tuleni kroužkovaní a vousatí. Útesy a pobřeží tohoto fjordu jsou také místem, kde se daří koloniím mořských ptáků, bohaté vegetaci a možnosti výskytu ledních medvědů.

Den 3 - ledovec Monaco

V závislosti na počasí můžete vplout do Liefdefjordu a proplout na dohled od 5 km dlouhé stěny srázného ledovce Monaco. Vody před tímto ledovcem jsou oblíbeným místem krmení tisíců kočkodanů a základna ledu je oblíbeným lovištěm ledních medvědů. Pokud ledové podmínky brání plavbě v tomto místě na začátku sezóny, lze využít náhradní trasu podél západního pobřeží Špicberk.

Den 4 - Alkefjellet

Dnes vplujete do průlivu Hinlopen, který je domovem tuleňů vousatých, tuleňů kroužkových a ledních medvědů. U vjezdu je dokonce možnost spatřit modré velryby. Po plavbě mezi ledovými krami Lomfjordshalvøya v zodiacích si můžete prohlédnout ptačí útesy Alkefjellet s tisíci guillemotů Brünnichových. Na východní straně Hinlopenova průlivu se můžete pokusit přistát na Nordaustlandetu. Zde se můžete setkat se soby, husami růžohlavými a mroži. Pokud led brání vplutí do Hinlopenu, můžete zvolit alternativní trasu.

Den 5 - Plavba

Nejsevernější bod vaší plavby se může nacházet severně od Nordaustlandetu, na Sedmi ostrovech. Zde dosáhnete 80° severní šířky, pouhých 870 km (540 mil) od zeměpisného severního pólu. Tuto oblast obývají lední medvědi, takže loď může na několik hodin zaparkovat mezi ledovým příkrovem, než se opět vydá na západ.

Den 6 - Plavba

Při zpáteční cestě na západ sledujte lední medvědy a nepolapitelné velryby grónské. Asi 40 námořních mil západně od Špicberk proplujete okrajem kontinentálního šelfu. Zde se velryby plejtvákovité v létě živí potravou ve vzestupných zónách (kde studená voda bohatá na živiny vyvěrá zpod mořské hladiny), které se táhnou podél břehů Špicberk. V ústí Kongsfjordenu máte velkou šanci spatřit plejtváky malé.

Den 7 - Alkhornet

Mroži někdy vytahují mrože ve Forlandsundetu, vaší další zastávce. Alternativně můžete plout do fjordu svatého Jana nebo na jih k ústí Isfjordenu a přistát v Alkhornetu. Na těchto útesech hnízdí mořští ptáci, polární lišky pod nimi hledají spadlá vejce a mláďata a sobi spásají řídkou vegetaci. Do Longyearbyenu dorazíte později v noci.

Den 8 - Longyearbyen

Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. V Longyearbyenu se vylodíte a odvezete si vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.
















Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Janssonius je nejnovější polární plavidlo třídy 6 společnosti Oceanwide Expeditions. Její dokončení je naplánováno na podzim 2021. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Janssonius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Plavidlo je pojmenováno po holandském kartografovi Johannesu Janssoniusovi (1588-1664) narozeném v Arnhemu v Holandsku.

Více informací o lodi m/v Janssonius