North Norway, Aurora Borealis & Whales - New Year (s/v Rembrandt van Rijn)

Oceanwide Expeditions

Loď:    s/v Rembrandt van Rijn

Délka:   8 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 59 148 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • ubytování na palubě lodě Rembrant ve vybrané kabině

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Na úplném severu země, asi 350 km severně od polárního kruhu, leží ostrovy Kvaløya a Senja. Ve fjordech kolem těchto ostrovů se shromažďují obrovská hejna sleďů, kteří zde přečkávají zimu. Tato hojnost potravy vytváří jednu z největších koncentrací biomasy na Zemi, která následně přitahuje velké množství velryb. Právě těmto mořským obrům je věnována tato plavba.

V zimě je denní světlo omezené, ale noční hodiny nejsou zdaleka promarněné: Severní Norsko je jednou z nejlepších oblastí na světě, kde lze pozorovat polární záři, magický jev, který lze plně ocenit pouze za jasné a tmavé oblohy s minimálním světelným znečištěním. Tato plavba nabízí dostatek příležitostí obdivovat polární záři z odlehlých zátok a rybářských vesnic, kde strávíte noc.
Polární noc v Tromsø, severní Norsko - Tromsø

Polární noc je přírodní jev, který se vyskytuje v zimních měsících. Období polární noci v Tromsø oficiálně začíná 27. listopadu a trvá do 15. ledna, ale technicky vzato slunce mizí už 21. listopadu a do města se vrací až 21. ledna, protože město je obklopeno vysokými horskými masivy. V tomto období nebude žádné denní světlo, ale není ani černočerná tma. Zhruba mezi 9. a 14. hodinou nastává soumrak a forma slabého denního světla.
Důležité upozornění

Tromsø je základnou a branou, ve které začínají a končí naše cesty. Tyto plavby se zaměřují na pozorování polární záře a velryb a vedoucí expedice určuje konečný itinerář, který bude představen během uvítacího briefingu první den. Mapa ukazuje dvě možné trasy, kterými se můžeme vydat, abychom zvýšili naše šance na pozorování divokých zvířat:

Hlavní trasa (tučná čára) směřuje na sever k fjordu Kvaenangen, který bude velmi pravděpodobně navštíven v období od listopadu do poloviny ledna.

Alternativní trasa (tečkovaná čára) vede na jih kolem ostrova Senja, hlavně v období od poloviny ledna do února. Konečnou trasu určí vedoucí expedice.

Vzhledem k sezónnímu výskytu sleďů a velryb v těchto fjordech se plavby na velrybím safari konají v zimě, kdy jsou v severním Norsku krátké dny a dlouhé noci. Pozorování velryb (kosatek a keporkaků) je do značné míry závislé na proměnlivé populaci sleďů v oblasti, a ta je nakonec nepředvídatelná. Ostatní velryby (např. vorvaňovci) nejsou na sledech závislé, a proto máme velkou šanci je spatřit v určitých oblastech, např. podél jižní trasy u Andenes. Vedoucí expedice přizpůsobí plán plavby tak, abyste měli co největší šanci velryby spatřit.

Další zajímavosti těchto výletů: Arktické Norsko (hory a fjordy) a polární záře (Aurora Borealis). V zimě je denní světlo omezené, ale za tmy máme možnost vidět polární záři. Tyto úžasné úkazy jsou viditelné pouze za tmy, při jasné obloze a bez dalších rušivých světelných zdrojů. Výlet poskytne dostatek příležitostí k obdivování polární záře v odlehlých rybářských městečkách a zátokách, kde strávíme noc na molu nebo na kotvišti. Na některých místech bude loď plout i v noci.
Hlavní trasa / Severní trasa

Hlavní trasa (tučná čára) směřuje na sever do fjordu Kvaenangen, který s velkou pravděpodobností navštívíme v období od listopadu do poloviny ledna.

Den 1 - Tromsø

Vaše dobrodružství začíná v Tromsø, přezdívaném "Paříž severu", které se nachází v oblasti s bohatou severskou a siamskou historií. Vychutnejte si prohlídku tohoto subarktického norského města, o němž se říká, že bylo osídleno již v poslední době ledové. Všechny plavby s lodí s/v Rembrandt van Rijn mají za cíl vyplout z Tromsø první den večer, zatímco loď s/v Noorderlicht vypluje druhý den brzy ráno. Všechny cestující lodi Rembrandt prosíme, aby se na loď nalodili do 17:00, zatímco cestující lodi Noorderlicht se mohou nalodit mezi 17:00 a 23:00.

Den 2 - 6 - Plavba

Poté poplujete podél úpatí Lyngenských Alp, přes Lyngenský fjord a můžete přenocovat v Hamnnes na ostrově Uløya. Hamnnes je starobylá obchodní a rybářská osada, která vznikla v 17. století, s typickými dřevěnými sklady, kde obyvatelé skladují sušené tresky (město dodnes vyváží tyto tresky na tradiční středomořský pokrm Bacalhau). Uløya nabízí dobré podmínky pro pěší turistiku, často na sněžnicích. Z Hamnnes se pluje dále na severovýchod do fjordu Kvaenangen. Část dne se plavíte fjordy a odpoledne si najdete přístav, kde přenocujete v některé z malebných rybářských vesnic, například Skjervøy, Seglvik, Reinfjord nebo Burfjord. V oblasti jsou dobré možnosti pro pěší turistiku, například na ostrově Spildra. Skvělé túry lze podniknout také v Burfjordu, který je vzdálen pouhých 50 km od severněji položeného města Alta. Během večerů a nocí jsou zde při dostatečně jasné obloze pěkné příležitosti k pozorování polárních září. Náš kurz směřuje opět na jihozápad. Nocujeme poblíž malé vesnice Finnkroken. Tato malá vesnice nabízí dobré příležitosti k pozorování polární záře.

Den 7

Příjezd do Tromsø kolem poledne. Odpoledne si užijete volný čas na nákup suvenýrů ve městě, návštěvu muzea nebo prostě jen procházku na čerstvém zimním vzduchu. Po poslední noci strávené na palubě se osmý den (sobota) vylodíte se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.
Den 8

Vylodění v přístavu Tromsø nejpozději v 9:00 hodin. Transfer na letiště po vlastní ose (není zahrnut v ceně). Individuální cesta domů pravidelným letem přes Oslo zpět domů (letenky nejsou zahrnuty v ceně kajuty).

Všechny trasy se mohou změnit a liší se podle povětrnostních podmínek.
Alternativní trasa

Alternativní trasa (tečkovaná čára) směřuje na jih kolem ostrova Senja, a to především v období od poloviny ledna do února. Konečnou trasu určí vedoucí expedice.

Den 1

Vaše dobrodružství začíná v Tromsø, přezdívaném "Paříž severu", které se nachází v oblasti s bohatou severskou a siamskou historií. Vychutnejte si prohlídku tohoto subarktického norského města, o němž se říká, že bylo osídleno již v poslední době ledové. Všechny plavby s lodí s/v Rembrandt van Rijn mají za cíl vyplout z Tromsø večer prvního dne, zatímco loď s/v Noorderlicht vypluje brzy ráno druhého dne. Všechny cestující lodi Rembrandt prosíme, aby se na loď nalodili do 17:00, zatímco cestující lodi Noorderlicht se mohou nalodit mezi 17:00 a 23:00.
Den 2

Trasa plavby závisí do značné míry na povětrnostních podmínkách, množství denního světla během plavby a předpokládané poloze velryb. Můžete plout po směru nebo proti směru hodinových ručiček kolem ostrova Senja.
Den 3 - 6

Několik následujících dní strávíte podél severního pobřeží ostrova Senja a Andfjordenu, tedy oblastí, kde bylo v posledních letech pozorováno mnoho velryb. Dávejte zde pozor na vorvaně a další druhy velryb. Poblíž Andenesu, podél okraje kontinentálního šelfu, se velryby potápějí obzvlášť hluboko, aby se nakrmily obřími olihněmi. Můžete zde také spatřit orly bělohlavé, jedny z největších dravých ptáků v Evropě, kteří bojují o svůj díl sleďů. Odpoledne si najdete místo k přenocování v některé z malebných rybářských vesnic v okolí, jako jsou Skrolsvik, Andenes, Gryllefjorden, Hamn a/nebo Sommarøy. Po západu slunce můžete podniknout krátké výlety podél pobřeží nebo do malých vesniček - a možná dokonce zahlédnout polární záři. Na malém ostrově Sommarøy jsou dobré možnosti pro pěší turistiku a průzkum malých zátok.
Den 7

Příjezd do Tromsø kolem poledne. Odpoledne si užijete volný čas na nákupy suvenýrů ve městě, návštěvu muzea nebo prostě jen procházku na čerstvém zimním vzduchu. Po poslední noci strávené na palubě se osmý den (sobota) vylodíte se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.
Den 8

Vylodění v přístavu Tromsø nejpozději v 9:00 hodin. Transfer na letiště po vlastní ose (není zahrnut v ceně). Individuální cesta domů pravidelným letem přes Oslo zpět domů (letenky nejsou zahrnuty v ceně kajuty).

Všechny trasy se mohou změnit a liší se podle povětrnostních podmínek.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď s/v Rembrant van Rijn byla původně postavena v roce 1947 jako vlečná loď pro přepravu sleďů. Poté byla v roce 1994 v Nizozemsku přestavěna na třístěžňový osobní škuner, který se plavil na Špicberkách (1994-1996) a Galapágách (1998-2001). Později loď prošla kompletní přestavbou a renovací v roce 2011. Komunikační a navigační vybavení bylo kompletně obnoveno podle nejnovějších předpisů SOLAS.

Více informací o lodi s/v Rembrandt van Rijn