North Norway, Aurora Borealis, Hike & Kayak & Sail (s/v Rembrandt van Rijn)

Oceanwide Expeditions

Loď:    s/v Rembrandt van Rijn

Délka:   8 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 54 219 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • ubytování na palubě lodě Rembrant ve vybrané kabině

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Severní trasa

Celkový program, jako je program pěší turistiky na pevnině a trasa lodi na moři, se přizpůsobuje místním povětrnostním, mořským a sněhovým podmínkám a může se výrazně lišit od uvedené trasy. Při výběru programu hraje roli také dostupnost míst přistání. Program může být také změněn v reakci na zajímavá pozorování divoké přírody (např. pozorování velryb). Konečné rozhodnutí o tom, kde a jakým způsobem budou túry realizovány, nakonec učiní vedoucí expedice na palubě. Na pěší program doporučujeme vzít si kotníkové, pevné boty s kamašemi. Pro přistání na mokrém břehu prostřednictvím našich člunů Zodiac si prosím vezměte zateplené gumové boty s protiskluzovou podrážkou. Dále jsou nutné turistické hole s talířky do hlubokého sněhu. Další podrobnosti naleznete v našem seznamu vybavení.

Severní pobřeží Norska je proslulé svou krásou, lesnatý terén lemovaný drsnými horami a rozlehlými fjordy byl dvakrát zvolen časopisem National Geographic nejlepší cestovatelskou destinací na světě. A svou nádheru Norsko nepředvádí jen v letních měsících, ale také v zimě: Hory jsou pokryty sněhem, slunce těžce visí na obzoru a vše je zahaleno do lesklého mrazivého kabátu. Na dalekém severu, asi 500 km severovýchodně od polárního kruhu, se nacházejí fjordy Lyngen a Kvaenangen, mezi nimiž najdeme strmé horské hřebeny, odlehlé ostrovy a nepřeberné množství turistických možností. Tyto oblasti poskytují dokonalý zážitek z divočiny, která je stejně ideální pro pěší průzkum jako pro plavbu na plachetnici.

Náš itinerář závisí především na povětrnostních podmínkách a množství denního světla během plavby. Tyto podmínky určují trasu, dobu plavby a naše přístavy na noc. Máme v úmyslu prozkoumat fjordy a ostrovy plachtami i pěšky. V případě silnějšího sněžení použijeme naše palubní sněžnice.

V zimě je množství denního světla omezené, do konce února poskytuje asi 10 hodin světla. Dramatická krajina pod nízkým sluncem a dlouhým východem/západem slunce nabízí skvělé příležitosti pro milovníky fotografování, ale ani tmavé hodiny nebudou zbytečné: Severní Norsko je jednou z nejlepších oblastí na světě, kde lze pozorovat polární záři, známou také jako aurora borealis. Tento úžasný úkaz lze spatřit pouze za tmavé a jasné oblohy. Za dobrých povětrnostních podmínek nabízí tato plavba dostatek příležitostí k obdivování a fotografování polární záře z odlehlých rybářských vesnic a zátok, kde přenocujeme. Během plavby můžete také spatřit orly bělohlavé, jedny z největších dravých ptáků v Evropě, a více krotké vydry říční. Oba druhy jsou celoročními obyvateli norských fjordů.
Další poznámky

Na začátku sezóny se na pobřeží, v údolích i v horách stále ještě nachází sníh. Z tohoto důvodu nabízíme během túr na této plavbě možnost využití sněžnic. Chůze na sněžnicích je snadná pro každého s dobrou fyzickou kondicí a nevyžaduje žádné technické znalosti. S použitím sněžnic se můžete na sněhu pohybovat rychleji a bezpečněji. Sněžnice jsou k dispozici na palubě (zdarma) a jsou vhodné pro všechny velikosti bot. Zpravidla se plánují denní túry v délce dvou až tří hodin, a to ráno a/nebo odpoledne. Za den lze překonat přibližně 100 až 200 výškových metrů (330 až 660 stop), v závislosti na túře. V poledne se turisté vracejí na oběd na palubu lodi, v případě celodenní túry však účastníci obdrží obědový balíček. Při všech túrách jsou hosté (maximálně 33 osob) rozděleni do dvou skupin pod vedením zkušených průvodců, kteří zohledňují zájmy a fyzickou zdatnost účastníků. Trasy pěších túr nelze předem určit, protože výsledný program ovlivňují místní podmínky (led, počasí atd.). Na mapě je zakreslen možný, nikoli však konečný itinerář, protože všechny trasy se mohou změnit.

Den 1 - Tromsø

Vaše dobrodružství začíná v Tromsø, přezdívaném "Paříž severu", které se nachází v oblasti s bohatou severskou a siamskou historií. Vychutnejte si prohlídku tohoto subarktického norského města, o němž se říká, že bylo osídleno již v poslední době ledové. Z Tromsø chceme vyplout večer a plout přes Grøtsundet a Ullsfjorden směrem na severovýchod. Prosíme všechny cestující, aby se na loď nalodili do 17:00.

Den 2 - Lyngsfjella

Připlujete do fjordu Nord-Lenangen, těsně pod Lyngsfjella (Lyngenské Alpy), a loď zde může přenocovat. Pokud to podmínky dovolí, můžete se také vydat na procházku podél pobřeží fjordu, po které se mohou objevit večerní záblesky polární záře, pokud bude obloha dostatečně jasná.

Den 3 - 6 - Plavba

Poté poplujete podél úpatí Lyngenských Alp, přes Lyngenský fjord a můžete přenocovat v Hamnnes na ostrově Uløya. Hamnnes je starobylá obchodní a rybářská osada, která vznikla v 17. století, s typickými dřevěnými sklady, kde obyvatelé skladují sušené tresky (město dodnes vyváží tyto tresky na tradiční středomořský pokrm Bacalhau). Uløya nabízí dobré podmínky pro pěší turistiku, často na sněžnicích.

Z Hamnnes se pluje dále na severovýchod do fjordu Kvaenangen. Část dne se plavíte fjordy a odpoledne si najdete přístav, kde přenocujete v některé z malebných rybářských vesnic, například Skjervøy, Seglvik, Reinfjord nebo Burfjord. V oblasti jsou dobré možnosti pěší turistiky, například na ostrově Spildra, kde můžeme vystoupat na 240 metrů vysoký Staurhammaren s rozsáhlým výhledem na fjord. Skvělé túry lze podniknout také v Burfjordu, vzdáleném pouhých 50 km od severněji položeného města Alta. Během večerů a nocí jsou zde při dostatečně jasné obloze krásné příležitosti k pozorování polárních září.

Den 7 - Tromsø

Vaším dalším cílem je plout zpět směrem na jihozápad a přenocovat ve Finnkrokenu, malé vesničce, která vám dává solidní šanci vidět polární záři. Ráno se vydáte na závěrečnou túru, doufejme, že na sněžnicích, na 315 metrů vysoký vrchol Småvasshaugen. Sedmý den poplujete zpět do Tromsø a dorazíte kolem poledne. Budete mít dostatek času na nákup suvenýrů ve městě, návštěvu muzea nebo prostě na procházku na čerstvém zimním vzduchu. Po poslední noci strávené na palubě se osmý den (sobota) vylodíte se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Den 8

Vylodění v přístavu Tromsø nejpozději v 9:00 hodin. Transfer na letiště po vlastní ose (není zahrnut v ceně). Individuální cesta domů pravidelným letem přes Oslo zpět domů (letenky nejsou zahrnuty v ceně kajuty).

Všechny trasy se mohou změnit a liší se podle povětrnostních podmínek.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď s/v Rembrant van Rijn byla původně postavena v roce 1947 jako vlečná loď pro přepravu sleďů. Poté byla v roce 1994 v Nizozemsku přestavěna na třístěžňový osobní škuner, který se plavil na Špicberkách (1994-1996) a Galapágách (1998-2001). Později loď prošla kompletní přestavbou a renovací v roce 2011. Komunikační a navigační vybavení bylo kompletně obnoveno podle nejnovějších předpisů SOLAS.

Více informací o lodi s/v Rembrandt van Rijn