Iceland - Northeast Greenland – Spitsbergen (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   14 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 143 567 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.

Den 1 - Akureyri
Vaše cesta začíná ráno, kdy se na požádání můžete přepravit pronajatým autobusem (T) z radnice v Reykjavíku (místo setkání) na loď v Akureyri (místo nalodění). Po šestihodinové cestě severním Islandem dorazíte odpoledne.

UPOZORNĚNÍ: Tento transfer (T) je nutné rezervovat a zaplatit předem. V podvečer loď vyplouvá z přístavu v Akureyri a pluje na sever směrem k Dánskému průlivu.

Den 2 - Plavba do Grónska
Během plavby na sever pravděpodobně uvidíte fulmary, kittiwakes, gannets a guillemots. Poté překročíme polární kruh a možná spatříme velryby. K večeru se s přiblížením k východnímu pobřeží Grónska poblíž Brewsteru objeví první ledovce a v noci se můžete pokochat pohledem na okouzlující polární záři.

Den 3 - Plavba podél Grónska
Dnes dorazíme do Scoresby Sund, největšího systému fjordů na Zemi, a poplujeme podél zaledněného Volquart Boons Kyst. Můžete si také užít plavbu na zodiaku kolem jednoho z čel ledovců spolu s návštěvou čedičových sloupů a ledových útvarů Vikingebugt. Odpoledním cílem je návštěva ostrova Danmark, kde najdeme pozůstatky inuitské osady opuštěné přibližně před 200 lety.

Kruhové kamenné stanové kruhy označují letní obydlí, zatímco zimní obydlí lze spatřit blíže k malému mysu. Místa jsou dobře zachovalá, se snadno identifikovatelnými vchody, skrýšemi na maso chráněnými před medvědy a hrobovými místy. Večer pokračujeme v plavbě bergami přeplněnými fjordy na západ.

Den 4 - Plavba podél Grónska
Cílem je plavba se zodiakem poblíž Røde Ø, jedné z nejcennějších ledovcových atrakcí na světě. Strohá modrobílá barva ledovců ostře vystupuje na pozadí zádumčivě červených svahů sedimentů. Odpoledne je v plánu plavba severní částí fjordu Røde s možností spatřit pižmoně a teplé podzimní listí.

Den 5 - Plavba podél Grónska
Dopoledne narazíme na kolosální ledovce, z nichž některé jsou vysoké přes 100 metrů (328 stop) a dlouhé více než kilometr (,62 míle). Většina z nich je na zemi, protože fjord je hluboký jen asi 400 metrů (1 312 stop). Poté přistaneme u Sydkapu, odkud je pěkný výhled na Hall Bredning a dobrá šance vidět polární zajíce.

Den 6 - Plavba podél Grónska
V první polovině dne nás čeká nenáročné přistání a exkurze v laguně 4 km západně od Kapp Stewart, v místě, kde se shromažďují stěhovavé husy a bahňáci na podzimní migraci. Nízká a mírně zvlněná tundra je ideální pro nenáročné procházky a doufejme, že budeme pokračovat v pozorování dalších místních živočichů. Odpoledne navštívíme osadu Ittoqqortoormiit.

Den 7 - Plavba podél Grónska
Ráno proplujeme úžinou mezi Severní liverpoolskou zemí a ostrovem Uunartoq Qogertaq. V minulém století byla úžina spojena s pevninou ledovcem, ale v roce 2005 expedice OEX zjistila, že ledovec zmizel a úžinou se nyní dá proplout. Odpoledne přistáváme v Antarktickém Havnu, rozsáhlém údolí, kde můžete spatřit skupiny pižmoňů. V tomto ročním období se řídká vegetace obléká do ohnivých barev podzimu.

Den 8 - Plavba podél Grónska
Ráno vplouváme do fjordu Segelsällskapets a vidíme pruhované svahy pohoří Berzelius lemující severní stranu. Naše přistání bude na jižním břehu, kde uvidíte prastaré sedimentární útvary ležící přímo u nohou. Výlet nás zavede k malému jezeru s dobrou šancí spatřit pižmoně, polární zajíce a ptakopysky. Odpoledne se loď vydá do Alpefjordu, příhodně pojmenovaného podle jehlovitých vrcholů, které se tyčí kolem něj. Poté se můžete vydat na plavbu se zodiakem kolem ledovce Gully, který kdysi bránil přístupu do nitra těchto vod. Pokračujeme hluboko do fjordu a zažijeme jedinečné grónské dobrodružství.

Den 9 - Plavba podél Grónska
Náš ranní plán je zamířit do Antarktického zálivu, kde najdeme ostrovy Ruth, Maria a Ella. Maria je nejpravděpodobnějším místem pro přistání. Dorazíme k Teufelschloss (Ďáblův hrad), hoře s vrstevnatou geologií. Na druhé straně fjordu se nachází Blomsterbugt a zamýšlené místo přistání.

Den 10 - Plavba podél Grónska
Dnes proplouváme fjordem Kaiser Franz Josef obklopeným vysokými horami a světlými vnitřními ledovci. Ráno přistaneme v Margrethe Dal u pozůstatků Thule/Dorset a později vplujeme do Fosterovy zátoky u Myggebugten. Za starou loveckou chatou, kde norští trapeři v první polovině 20. století lovili lední medvědy a polární lišky, se rozprostírá rozlehlá tundra obývaná pižmoni, po malých jezerech plavou husy. Odpoledne poplujeme na sever podél grónského pobřeží a pravděpodobně naposledy uvidíme Grónsko, když proplujeme kolem ostrova Shannon.

Den 11-12 - Plavba na Špicberky
Plujeme na severovýchod podél vnějšího okraje grónského ledu, který se pohybuje směrem na jih, s mořskými ptáky, velrybami, tuleni a možná i s ledním medvědem. Naším cílem jsou Špicberky.

Den 13 - Plavba podél Špicberk
Plujeme na severovýchod podél vnějšího okraje grónského mořského ledu, který se pohybuje směrem na jih, s mořskými ptáky, velrybami, tuleni a možná i s pozorováním ledního medvěda. Naším cílem jsou Špicberky.

Den 14 - Longyearbyen
V Longyearbyenu se vylodíte nejpozději v 9:00 ráno. Odtud se můžete kyvadlovou dopravou přesunout na letiště a odletět domů nebo kamkoli, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius