Falkland Islands - South Georgia - Elephant Island - Antarctica - Polar Circle (m/v Hondius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Hondius

Délka:   23 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 376 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Hondius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Ushuaia
Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastavil. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - Drakeův průliv
Několik druhů albatrosů následuje loď do západního proudění spolu s buřňáky, střihavkami a potápkami.

Den 3 - Falklandy
Falklandské ostrovy nabízejí množství volně žijících živočichů, ke kterým se lze snadno přiblížit, i když vždy doporučujeme opatrnost. Tyto ostrovy jsou do značné míry neznámým skvostem, dějištěm války mezi Velkou Británií a Argentinou v roce 1982. Žijí zde nejen různé druhy ptáků, ale je velká šance, že v okolních vodách uvidíte delfíny Pealeovy i Commersonovy.

Během tohoto úseku plavby můžete navštívit následující místa:

Ostrov Westpoint - tento krásný ostrov hostí spoustu ptáků, od pobřežních ptáků v blízkosti místa přistání až po albatrosy černohlavé na hnízdě. Mezi nimi je i hnízdiště tučňáků skalních, kteří musí podniknout neuvěřitelný výstup z moře, aby se dostali na svá hnízda mezi albatrosy.

Ostrov Saunders - Na ostrově Saunders můžete pozorovat albatrosa černohnědého a jeho někdy neohrabané přistání spolu s hnízdícími tučňáky císařskými a tučňáky skalními. Vyskytují se zde také tučňáci královští, tučňáci magellanští a tučňáci gentoo.

Den 4 - Falklandy
Hlavní město Falkland a centrum jejich kultury Port Stanley má kouzlo viktoriánské éry: najdete zde barevné domy, upravené zahrady a hospůdky v anglickém stylu. V okolí si můžete prohlédnout několik stoletých kliperů, němých svědků útrap námořníků 19. století. Za návštěvu stojí také malé, ale zajímavé muzeum, které se věnuje počátkům osídlení až po válku o Falklandy. V Port Stanley žije přibližně 2100 obyvatel. Vstup do muzea je v ceně.

Den 5 - 6 - Plavba
Na cestě do Jižní Georgie nyní překračujete antarktickou konvergenci. Během několika hodin se výrazně ochladí a díky srážejícím se vodním sloupcům vystoupí na hladinu moře výživná voda. Tento jev přiláká do blízkosti lodi množství mořských ptáků, včetně několika druhů albatrosů, střihavek, buřňáků, prion a chaluh.

Den 7 - 10 - Jižní Georgie
Dnes dorazíte na první místo aktivity na Jižní Georgii. Mějte prosím na paměti, že povětrnostní podmínky v této oblasti mohou být náročné a do značné míry diktují program.

Během několika následujících dní máte možnost navštívit následující lokality:

Ostrov Prion - Tato lokalita je v počáteční části hnízdní sezóny albatrosů potulných (20. listopadu - 7. ledna) uzavřena. Od ledna si dospělí hnízdící jedinci našli své partnerky a sedí na vejcích nebo kojí mláďata. Vychutnejte si svědectví o laskavé povaze těchto zvířat, která mají největší rozpětí křídel ze všech ptáků na světě.

Zátoka Fortuna - Nádherná výplavová planina z ledovce Fortuna je domovem velkého počtu tučňáků královských a tuleňů. Zde můžete mít také možnost sledovat poslední úsek Shackletonovy cesty do opuštěné velrybářské vesnice Stromness. Tato cesta protíná horský průsmyk za Shackletonovým vodopádem, a protože je terén zčásti bažinatý, připravte se na překonání několika malých potoků.

Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbour - V těchto lokalitách se nacházejí nejen tři největší kolonie tučňáků královských v Jižní Georgii, ale také tři z největších světových pláží pro rozmnožování lachtanů antarktických. V prosinci a lednu se jich na Jižní Georgii rozmnožují doslova miliony. V únoru jsou mladí lachtani zvědaví a hraví a zaplňují příboj životem a zábavou a velcí lachtani sloní přicházejí na pláže, aby se vylíhli.

Grytviken - V této opuštěné velrybářské stanici se po ulicích procházejí tučňáci královští a tuleni sloní se povalují, jako by jim to tu patřilo - protože jim to tu v podstatě patří. Můžete si zde prohlédnout Muzeum Jižní Georgie a Shackletonův hrob.

Odpoledne 10. dne se v závislosti na podmínkách vydáme na plavbu na jih směrem k Jižním Orknejským ostrovům.

Den 11 - Plavba
Na této trase se může vyskytovat mořský led a na okraji ledu by se k ostatním mořským ptákům, kteří následují loď na jih, mohly připojit některé jižní polární chaluhy a sněžní petrely.

Den 12 - Jižní Orkneje
V závislosti na podmínkách můžete navštívit základnu Orcadas, argentinskou vědeckou stanici na ostrově Laurie v souostroví Jižní Orkneje. Zdejší personál vám ochotně ukáže své zařízení, odkud se můžete kochat rozsáhlými výhledy na okolní ledovce. Pokud návštěva není možná, můžete místo toho přistát v zátoce Shingle Cove na ostrově Coronation Island.

Den 13 - Sloní ostrov
Nyní jste absolvovali přibližně stejnou trasu (i když v opačném směru) jako sir Ernest Shackleton, který na jaře 1916 použil pouze malý záchranný člun James Caird. Při pohledu na Sloní ostrov, který se na obzoru objevil po překonání celé té vodní plochy, je těžké neobdivovat, jak on a jeho pětičlenná posádka tento výkon dokázali.

Účelem Shackletonova přeplutí bylo zachránit 22 ztroskotaných členů jeho Císařské transantarktické expedice, známé také jako Expedice Endurance, kteří uvízli na Sloním ostrově. Shackleton tuto legendární záchrannou akci podnikal čtyři a půl měsíce.

Podmínky na Sloním ostrově jsou drsné. Pobřeží je tvořeno převážně svislými skalními a ledovými útesy, které jsou velmi vystaveny působení přírodních živlů. Pokud to bude možné, vydáte se na zodiacích k Point Wild, kde se jako zázrakem podařilo přežít ztroskotaným členům Shackletonovy výpravy.

Den 14 - Antarktida
Pokud to led dovolí, vplujete do Antarktického zálivu na severozápadním okraji Weddellova moře. Zde kolosální tabulové ledovce ohlašují váš příjezd k východním okrajům Antarktického poloostrova. Brown Bluff je potenciálním místem pro přistání, kde budete mít možnost vstoupit na kontinent.

Den 15 - Jižní Shetlandy
Sopečné ostrovy Jižních Shetland jsou větrné a často zahalené v mlze, ale nabízejí jemné potěšení: Je zde široká škála rostlin (mechy, lišejníky, kvetoucí trávy) a nemalé množství živočichů (tučňáci gentoo, tučňáci kranasové, jižní obří petrely).

Na ostrově Deception Island se loď ponoří přes Neptunovy měchy do zatopené kaldery. Zde najdete opuštěnou velrybářskou stanici a tisíce buřňáků kapských - spolu s racky chaluhovými, hnědými a jižními polárníky a rybáky antarktickými. V této fascinující a opuštěné sopečné krajině je možné podniknout dobrou túru.

Den 16 - 20 - Antarktida
Šedé kamenné vrcholky načrtnuté sněhem, věže z rozlámaného modrobílého ledu a jedinečná polární příroda pod nimi i nad nimi vás přivítají v nadpozemském prostoru Antarktidy. Vstoupíte do oblasti kolem Gerlachovského průlivu a vydáte se do jednoho z nejkrásnějších prostředí, které Antarktida nabízí.

Mezi místa, která zde můžete navštívit, patří:

Přístav Neko - impozantní krajina mamutích ledovců a nekonečného sněhu, který vyryl vítr, nabízí přístav Neko možnost plavby se zodiakem a přistání, které umožní nejbližší výhled na okolní vysokohorské vrcholy.

Paradise Bay - V těchto rozlehlých, ledem pokrytých vodách, kde je velká šance, že se setkáte s keporkaky a plejtváky, můžete absolvovat plavbu na zodiaku.

Cílem je pak vydat se na jih. Pokud to podmínky dovolí, můžete navštívit místa "za" polárním kruhem:

Crystal Sound - vaše cesta povede na jih podél Argentinských ostrovů k této ledem pokryté vodní ploše a odtud ráno přes polární kruh.

Detaille Island - zde můžete přistát na opuštěné britské výzkumné stanici a prohlédnout si vysoké hory a impozantní ledovce ostrova.

Ostrov Pourquoi Pas - Tento ostrov, pojmenovaný podle lodi slavného francouzského objevitele Jeana-Baptisty Charcota, můžete obeplout. Tato lokalita je známá svými úzkými fjordy a vznešenými, ledovci přeplněnými horami.

Horseshoe Island - Na tomto místě se nachází bývalá britská základna Y, pozůstatek z 50. let 20. století, která je nyní bez posádky, i když je stále vybavena téměř veškerou technikou, kterou měla v době své služby.
Stejně jako u všech našich antarktických cest určují přesný čas odjezdu podmínky na Drakeově průjezdu.

Den 21 - 22 - Drakeův průliv
Vaše zpáteční cesta zdaleka není osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih. Teď se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 23 - Ushuaia
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vystoupit v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Hondius je první registrované polární plavidlo třídy 6. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Hondius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby. K dispozici jsou nafukovací čluny k vylodění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Hondius