Falkland Islands - South Georgia - Antarctica (m/v Ortelius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Ortelius

Délka:   20 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 296 765 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ortelius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení vysokých gumových bot na vyloďování a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Ushuaia
Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastavil. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - Plavba
Několik druhů albatrosů následuje loď do západního proudění, spolu s buřňáky, střihavkami a potápkami.

Den 3 - Falklandy
Falklandské ostrovy nabízejí množství volně žijících živočichů, ke kterým se lze snadno přiblížit, i když se vždy doporučuje opatrnost. Tyto ostrovy jsou do značné míry neznámým skvostem, dějištěm války mezi Velkou Británií a Argentinou v roce 1982. Žijí zde nejen různé druhy ptáků, ale je velká šance, že v okolních vodách uvidíte delfíny Pealeovy i Commersonovy.

Během tohoto úseku plavby můžete navštívit následující místa:

Ostrov mršin - navzdory svému názvu je tento ostrov příjemně prostý hlodavců. Je však bohatý na ptactvo, stejně jako na mnoho endemických druhů Žije zde mnoho druhů od hnízdících tučňáků magellanských a gentoos až po četné bahňáky a vrápencové ptáky (včetně pěvců Cobbových a pěnic).

Saundersův ostrov - Zde můžete pozorovat albatrosa černobrvého a jeho někdy neohrabaná přistání spolu s hnízdícími tučňáky císařskými a tučňáky skalními. Na Saundersově ostrově se vyskytují také tučňáci královští, tučňáci magellanští a gentoové.

Den 4 - Falklandy
Stanley, hlavní město Falkland a centrum jejich kultury, je skvělým místem, kde si můžete vychutnat kouzlo viktoriánské éry: barevné domy, udržované zahrady a hospůdky v anglickém stylu jsou zde v hojném počtu. V okolí si také můžete prohlédnout několik stoletých kliperů, němých svědků útrap námořníků 19. století. Za návštěvu stojí také místní muzeum, které nabízí volný vstup a zahrnuje období od počátků osídlení až po válku o Falklandy. Ve Stanley v současnosti žije přibližně 2 500 obyvatel.

Den 5 - Falklandy
Zřídka navštěvované jižní ostrovy jsou vzácnou lahůdkou a my se vám budeme snažit důkladně představit jejich drsnou krásu. Tato oblast je rájem pro mnoho druhů divoké zvěře, zejména ptáků. Zejména na ostrovech George Island a Barren Island žije více než 40 druhů ptáků a zhruba 650 párů jižních obřích buřňáků. Máte také velkou šanci spatřit tuleně sloní a kolonie lachtanů jižních.

Den 6 - 7 - Plavba
Cestou k Jižní Georgii nyní překračujete antarktickou konvergenci. Během několika hodin se výrazně ochladí a díky srážce vodních sloupců vystoupí na hladinu moře výživná voda. Tento jev přiláká do blízkosti lodi množství mořských ptáků, včetně několika druhů albatrosů, střihavek, buřňáků, prion a chaluh.

Den 8 - 11 - Jižní Georgie
Dnes dorazíte na první místo aktivity na Jižní Georgii. Mějte prosím na paměti, že povětrnostní podmínky v této oblasti mohou být náročné a do značné míry diktují program.

Během několika následujících dní máte možnost navštívit následující lokality:

Ostrov Prion - Tato lokalita je v počáteční části hnízdní sezóny albatrosů potulných (20. listopadu - 7. ledna) uzavřena. Od ledna si dospělí hnízdící jedinci našli své partnerky a sedí na vejcích nebo kojí mláďata. Vychutnejte si svědectví o laskavé povaze těchto zvířat, která mají největší rozpětí křídel ze všech ptáků na světě.

Zátoka Fortuna - Nádherná výplavová planina z ledovce Fortuna je domovem velkého počtu tučňáků královských a tuleňů. Zde můžete mít také možnost sledovat poslední úsek Shackletonovy cesty do opuštěné velrybářské vesnice Stromness. Tato cesta protíná horský průsmyk za Shackletonovým vodopádem, a protože je terén zčásti bažinatý, připravte se na překonání několika malých potoků.

Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbour - V těchto lokalitách se nacházejí nejen tři největší kolonie tučňáků královských v Jižní Georgii, ale také tři z největších světových pláží pro rozmnožování lachtanů antarktických. V prosinci a lednu se na Jižní Georgii rozmnožují doslova miliony těchto zvířat, ale teprve v polovině sezóny dosahuje jejich rozmnožovací cyklus vrcholu. Můžete zde také vidět několik dospělých lachtanů sloních a také "odstavená" mláďata lachtanů sloních, která byla v této sezóně ponechána napospas osudu. Při procházkách po plážích v tomto období dávejte pozor na krok a zachovejte klid.

Grytviken - V této opuštěné velrybářské stanici se po ulicích procházejí tučňáci královští a tuleni sloní se povalují, jako by jim to tu patřilo - protože jim to v podstatě patří. Možná si zde budete moci prohlédnout fascinující Muzeum Jižní Georgie a také Shackletonův hrob.

V závislosti na podmínkách se 11. den odpoledne vydáme směrem k Jižním Orknejským ostrovům.

Den 12 - Plavba
Na této trase se může vyskytovat mořský led a na okraji ledu by se k ostatním mořským ptákům, kteří následují plavidlo na jih, mohly připojit některé jižní polární chaluhy a sněžní buřňáci.

Den 13 - Jižní Orkneje
Pokud to podmínky dovolí, můžete dnes navštívit základnu Orcadas. Orcadas je argentinská výzkumná stanice na ostrově Laurie v souostroví Jižní Orkneje. Personál vám ochotně ukáže své zařízení, odkud se můžete kochat rozsáhlými výhledy na okolní ledovce. Pokud však návštěva nebude možná, můžeme místo toho přistát v zátoce Shingle Cove na ostrově Coronation.

Den 14 - Plavba
Obrovské ledovce a slušná šance na pozorování plejtváků zajistí, že na této poslední plavbě na jih nebude nikdy nuda. Také máte nejlepší šanci spatřit antarktické buřňáky.

Den 15 - 17 - Antarktida
Pokud to ledové podmínky dovolí, vplujete nyní do Weddellova moře. Zde kolosální tabulové ledovce ohlašují váš příjezd na východní stranu Antarktického poloostrova. Možnou zastávkou je ostrov Paulet s početnou populací tučňáků Adélie. Můžete také navštívit Brown Bluff, který se nachází v ledovci sevřeném Antarktickém zálivu, kde byste mohli mít možnost vkročit na samotný antarktický kontinent.

Pokud nebudou příznivé podmínky pro vplutí do Weddellova moře z východu, loď nabere kurz ke Slonímu ostrovu a zamíří do Bransfieldova průlivu mezi Jižními Shetlandami a Antarktickým poloostrovem. Zde se můžete pokusit o přístup do Antarktického zálivu ze severozápadu.

Úchvatné scenérie pokračují v Bransfieldově průlivu, a pokud to podmínky dovolí, i dále na jih v Gerlachovském průlivu. Podmínky v Drakeově průlivu určují přesný čas vyplutí.

Den 18 - 19 - Drakeův průliv
Vaše zpáteční plavba zdaleka není osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih. Teď se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 20 Ushuaia
Dnes se vylodíte v Ushuaie a odvezete si domů neocenitelné vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Ortelius byla postavena ve Gdaňsku v Polsku v roce 1989 s názvem "Marina Svetaeva". Sloužila pro Ruskou akademii přírodních věd. Společnost Oceanwide Expeditions plavidlo přejmenovala na m/v Ortelius po holandském kartografovi - Abraham Ortelius (1527-1598), který první moderní světový atlas "Theatrum Orbis Terrarum v roce 1570. V té době byl atlas nejdražší knihou, která byla kdy vytištěna. Plavidlo má nejvyšší klasifikaci pro plavbu v ledových podmínkách UL1, ekvivalent třídy 1A. Je proto vhodné pro plavbu v pevném jednoročním ledu nebo volném víceletém ledu. Na lodi jsou prostorné otevřené paluby a velký můstek přístupný pasažérům. Ortelius nabízí příjemný hotelový standard se 2 restauracemi, barem/přednáškovou místností a saunou. Na palubě je 52 kabin, všechny se sociálním zařízením. Každá kabina má minimálně 2 okénka/okna. Poslední renovací prošlo plavidlo v roce 2019. K dispozici je10 nafukovacích člunů s motory 40HP k vyloění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Ortelius