Falkland Islands - South Georgia - Antarctica (m/v Plancius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Plancius

Délka:   19 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 353 232 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Plancius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Ushuaia
Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastavil. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - Plavba
Několik druhů albatrosů následuje loď do západního proudění, spolu s buřňáky, střihavkami a potápkami.

Den 3 - Falklandy
Falklandské ostrovy nabízejí množství volně žijících živočichů, ke kterým se lze snadno přiblížit, i když se vždy doporučuje opatrnost. Tyto ostrovy jsou do značné míry neznámým skvostem, dějištěm války mezi Velkou Británií a Argentinou v roce 1982. Žijí zde nejen různé druhy ptáků, ale je velká šance, že v okolních vodách uvidíte delfíny Pealeovy i Commersonovy.

Během tohoto úseku plavby můžete navštívit následující místa:

Ostrov mršin - navzdory svému názvu je tento ostrov příjemně prostý hlodavců, a proto je bohatý na ptáky a mnoho endemických druhů. Žije zde mnoho druhů ptáků, od hnízdících tučňáků magellanských a gentoos až po četné bahňáky a vrápence (včetně kvíčal Cobbových a pěvců).

Ostrov Saunders - Na ostrově Saunders můžete pozorovat albatrosa černohnědého a jeho někdy neohrabaná přistání, dále hnízdící tučňáky císařské a tučňáky skalní. Vyskytují se zde také tučňáci královští, tučňáci magellanští a gentoové.

Den 4 - Falklandy
Hlavní město Falkland a centrum jejich kultury Port Stanley má kouzlo viktoriánské éry: najdete zde barevné domy, udržované zahrady a hospůdky v anglickém stylu. V okolí si můžete prohlédnout několik stoletých kliperů, němých svědků útrap námořníků 19. století. Za návštěvu stojí také malé, ale zajímavé muzeum, které se věnuje počátkům osídlení až po válku o Falklandy. V Port Stanley žije přibližně 2100 obyvatel. Vstup do muzea je v ceně.

Den 5 - 6 - Plavba
Na cestě do Jižní Georgie nyní překračujete antarktickou konvergenci. Během několika hodin se výrazně ochladí a díky srážejícím se vodním sloupcům vystoupí na hladinu moře výživná voda. Tento jev přiláká do blízkosti lodi množství mořských ptáků, včetně několika druhů albatrosů, střihavek, buřňáků, prion a chaluh.

Den 7 - 10 - Jižní Georgie
Dnes dorazíte na první místo aktivity na Jižní Georgii. Mějte prosím na paměti, že povětrnostní podmínky v této oblasti mohou být náročné a do značné míry diktují program.

Během několika následujících dní máte možnost navštívit následující lokality:

Ostrov Prion - Tato lokalita je v počáteční části hnízdní sezóny albatrosů potulných (20. listopadu - 7. ledna) uzavřena. Od ledna si dospělí hnízdící jedinci našli své partnerky a sedí na vejcích nebo kojí mláďata. Vychutnejte si svědectví o laskavé povaze těchto zvířat, která mají největší rozpětí křídel ze všech ptáků na světě.

Zátoka Fortuna - Nádherná výplavová planina z ledovce Fortuna je domovem velkého počtu tučňáků královských a tuleňů. Zde můžete mít také možnost sledovat poslední úsek Shackletonovy cesty do opuštěné velrybářské vesnice Stromness. Tato cesta protíná horský průsmyk za Shackletonovým vodopádem, a protože je terén zčásti bažinatý, připravte se na překonání několika malých potoků.

Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbour - V těchto lokalitách se nacházejí nejen tři největší kolonie tučňáků královských v Jižní Georgii, ale také tři z největších světových pláží pro rozmnožování lachtanů antarktických. V prosinci a lednu se jich na Jižní Georgii rozmnožují doslova miliony. Pouze v polovině sezóny dosahují vrcholu svého rozmnožovacího cyklu. V této sezóně se zde objeví několik mladých dospělých tuleňů sloních a také "Odchovanci", tedy mladí tuleni sloní, kteří byli ponecháni sami sobě. Při procházkách po plážích v tomto období si dávejte pozor na krok a zůstaňte v pohodě.

Grytviken - V této opuštěné velrybářské stanici se po ulicích procházejí tučňáci královští a tuleni sloní se povalují, jako by jim to tu patřilo - protože jim to v podstatě patří. Možná zde uvidíte Muzeum Jižní Georgie a také Shackletonův hrob.

Odpoledne 10. dne se v závislosti na podmínkách vydáme na plavbu na jih směrem k Jižním Orknejským ostrovům.

Den 11 - Plavba
Na této trase se může vyskytovat mořský led a na okraji ledu by se k ostatním mořským ptákům, kteří následují loď na jih, mohly připojit některé jižní polární chaluhy a sněžní petrely.


Den 12 - Jižní Orkneje
V závislosti na podmínkách můžete navštívit základnu Orcadas, argentinskou vědeckou stanici na ostrově Laurie v souostroví Jižní Orkneje. Zdejší personál vám ochotně ukáže své zařízení, odkud se můžete kochat rozsáhlými výhledy na okolní ledovce. Pokud návštěva není možná, můžete místo toho přistát v zátoce Shingle Cove na ostrově Coronation Island.

Den 13 - Plavba
Obrovské ledovce a slušná šance na pozorování plejtváků zajistí, že na této poslední plavbě na jih nebude nikdy nuda. Také zde máte největší šanci spatřit antarktické buřňáky.

Den 14 - 16 - Antarktida
Pokud to ledové podmínky dovolí, vplujete nyní do Weddellova moře. Zde kolosální tabulové ledovce ohlašují váš příjezd na východní stranu Antarktického poloostrova. Možnou zastávkou je ostrov Paulet s početnou populací tučňáků Adélie. Můžete také navštívit Brown Bluff, který se nachází v ledovci sevřeném Antarktickém zálivu, kde byste mohli mít možnost vkročit na samotný antarktický kontinent.

Pokud nebudou příznivé podmínky pro vplutí do Weddellova moře z východu, loď nabere kurz ke Slonímu ostrovu a zamíří do Bransfieldova průlivu mezi Jižními Shetlandami a Antarktickým poloostrovem. Zde se můžete pokusit o přístup do Antarktického zálivu ze severozápadu.

Úchvatné scenérie pokračují v Bransfieldově průlivu, a pokud to podmínky dovolí, i dále na jih v Gerlachovském průlivu. Podmínky v Drakeově průlivu určují přesný čas vyplutí.

Den 17 - 18 - Drakeův průliv
Vaše zpáteční plavba zdaleka není osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih. Teď se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 19 Ushuaia
Každé dobrodružství, ať je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vylodit se v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Plancius byla postavena v roce 1976 jako oceánografická loď pro holandské královské loďstvo a sloužila až do roku 2004. Poté byla zakoupena společností Oceanwide Expeditions. V roce 2009 byla kompletně přestavena na kapacitu 108 pasažérů a plně odpovídá bezpečnostním pravidlům SOLAS. Poslední modernizace byla v roce 2019. Interiéry jsou pohodlně a vkusně zařízeny, nicméně plavidlo nelze považovat za luxusní. A protože primárním cílem jsou expediční plavby se vzdělávacími programy a výstupy na pevninu, pasažéři tráví při výstupech na pevninu co nejvíce času. Plavidlo bylo postaveno do ledových oblastí se zesílenou přídí a zádí. Zesílený trup má navíc menší odstupy vzpěr (30 cm místo běžných 65 cm). Díky původnímu zaměření plavidla na výzkum má 6 speciálních bronzových lodních šroubů, které výrazně snižují hlučnost plavidla.

Více informací o lodi m/v Plancius