Falkland Islands - South Georgia - Antarctica (m/v Hondius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Hondius

Délka:   21 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 349 010 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Hondius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1 - Puerto Madryn

Odpoledne vyplujete z Puerto Madryn a vaše příď zamíří k Falklandským ostrovům. Golfo Nuevo je proslulé tím, že sem zavítají velryby jižní, takže máte velkou šanci, že jednu z nich spatříte, až poplujete směrem k otevřenému oceánu.

Den 2 - 3 - Plavba

Přestože jste nyní na moři, málokdy zde zažijete osamělou chvíli. Za lodí na jihovýchod se vydává několik druhů ptáků, například albatrosi, buřňáci, střihavky a potápky.

Den 4 - Falklandy

Falklandské ostrovy nabízejí množství volně žijících živočichů, ke kterým se lze snadno přiblížit, i když vždy doporučujeme opatrnost. Tyto ostrovy jsou do značné míry neznámým skvostem, dějištěm války mezi Velkou Británií a Argentinou v roce 1982. Žijí zde nejen různé druhy ptáků, ale je velká šance, že v okolních vodách uvidíte delfíny Pealeovy i Commersonovy.

Během tohoto úseku plavby můžete navštívit následující místa:

Steeple Jason - Steeple Jason je domovem největší kolonie albatrosů černohnědých na světě (zhruba 113 000 jedinců) a je to divoký a zřídka navštěvovaný ostrov bičovaný větrem a vlnami. Cestu sem určuje počasí a vlnobití.

Ostrov mršin - navzdory svému názvu je tento ostrov příjemně prostý hlodavců, a tudíž bohatý na ptactvo. Žije zde vše od hnízdících tučňáků magellanských a gentoos až po četné bahňáky a vrubozobé ptáky (včetně kvíčal Cobbových a pěvců).

Ostrov Saunders - Na ostrově Saunders můžete pozorovat albatrosa černohnědého a jeho někdy neohrabaná přistání, dále hnízdící tučňáky císařské a tučňáky skalní. Vyskytují se zde také tučňáci královští, tučňáci magellanští a gentoové.

Den 5 - Falklandy

Hlavní město Falkland a centrum jejich kultury Port Stanley má kouzlo viktoriánské éry: najdete zde barevné domy, udržované zahrady a hospůdky v anglickém stylu. V okolí si můžete prohlédnout několik stoletých kliperů, němých svědků útrap námořníků 19. století. Za návštěvu stojí také malé, ale zajímavé muzeum, které se věnuje počátkům osídlení až po válku o Falklandy. V Port Stanley žije přibližně 2100 obyvatel. Vstup do muzea je v ceně.

Den 6 - 7 - Plavba

Na cestě do Jižní Georgie nyní překračujete antarktickou konvergenci. Během několika hodin se výrazně ochladí a díky srážejícím se vodním sloupcům vystoupí na hladinu moře výživná voda. Tento jev přiláká do blízkosti lodi množství mořských ptáků, včetně několika druhů albatrosů, střihavek, buřňáků, prion a chaluh.

Den 8 - 11 - Jižní Georgie

Dnes dorazíte na první místo aktivity na Jižní Georgii. Mějte prosím na paměti, že povětrnostní podmínky v této oblasti mohou být náročné a do značné míry diktují program.

Mezi místa, která můžete navštívit, patří např:

Ostrov Prion - Tato lokalita je uzavřena během počátku hnízdní sezóny albatrosů potulných (20. listopadu - 7. ledna). Mláďata albatrosů potulných z předchozího léta jsou téměř připravena k vyvedení mláďat a dospělí jedinci po roce a půl stráveném na moři vyhledávají své staré partnery.

Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbour - V těchto lokalitách se nacházejí nejen tři největší kolonie tučňáků královských v Jižní Georgii, ale také tři největší světové pláže pro rozmnožování rypoušů jižních. Pouze v tomto ročním období vrcholí jejich rozmnožovací cyklus. Sledujte čtyřtunové býky, kteří neustále bdí (a občas se perou) nad teritorii, kde desítky samic právě porodily nebo se chystají porodit. V období rozmnožování (prosinec - leden) zde můžete spatřit také značné množství lachtanů antarktických.

Zátoka Fortuna - Nádherná výplavová rovina z ledovce Fortuna je domovem velkého počtu tučňáků královských a tuleňů. Zde můžete mít také možnost sledovat poslední úsek Shackletonovy cesty do opuštěné velrybářské vesnice Stromness. Tato cesta protíná horský průsmyk za Shackletonovým vodopádem, a protože je terén zčásti bažinatý, připravte se na překonání několika malých potoků.

Grytviken - V této opuštěné velrybářské stanici se po ulicích procházejí tučňáci královští a tuleni sloní se povalují, jako by jim to tu patřilo - protože jim to tu v podstatě patří. Možná si zde prohlédnete Muzeum Jižní Georgie a také Shackletonův hrob.

Odpoledne 11. dne se v závislosti na podmínkách vydáme na plavbu na jih směrem k Jižním Orknejským ostrovům.

Den 12 - Plavba

Na této trase se může vyskytovat mořský led a na okraji ledu by se k ostatním mořským ptákům, kteří následují loď na jih, mohly připojit některé jižní polární chaluhy a sněžní petrely.

Den 13 - Jižní Orkneje

V závislosti na podmínkách můžete navštívit základnu Orcadas, argentinskou vědeckou stanici na ostrově Laurie v souostroví Jižní Orkneje. Zdejší personál vám ochotně ukáže své zařízení, odkud se můžete kochat rozsáhlými výhledy na okolní ledovce. Pokud návštěva není možná, můžete místo toho přistát v zátoce Shingle Cove na ostrově Signy.

Den 14 - Plavba

Obrovské ledovce a slušná šance na pozorování plejtváků zajistí, že na této poslední plavbě na jih nebude nikdy nuda. Také zde máte největší šanci spatřit antarktické buřňáky.

Den 15 - 18 - Antarktida

Pokud to ledové podmínky dovolí, vplujete nyní do Weddellova moře. Zde kolosální tabulové ledovce ohlašují váš příjezd na východní stranu Antarktického poloostrova. Možnou zastávkou je ostrov Paulet s početnou populací tučňáků Adélie. Můžete také navštívit Brown Bluff, který se nachází v ledovci sevřeném Antarktickém zálivu, kde byste mohli mít možnost vkročit na samotný antarktický kontinent.

Pokud nebudou příznivé podmínky pro vplutí do Weddellova moře z východu, loď nabere kurz ke Slonímu ostrovu a zamíří do Bransfieldova průlivu mezi Jižními Shetlandami a Antarktickým poloostrovem.

Sopečné ostrovy Jižních Shetland jsou větrné a často zahalené v mlze, ale přesto nabízejí mnoho jemných potěšení. Žije zde široká škála rostlin (mechy, lišejníky, kvetoucí trávy) a živočichů (tučňáci gentoo, tučňáci kranasové, jižní obří buřňáci). Tučňáci gentaci a tuleni Weddellovi často vylézají na pláž poblíž základny Cámara, argentinské vědecké výzkumné stanice na ostrově Half Moon Island.

Na ostrově Deception Island se loď propadá Neptunovými měchy do zatopené kaldery. Najdete zde horké prameny, opuštěnou velrybářskou stanici a tisíce buřňáků kapských. Spatřit lze také řadu racků chaluhových, chaluh hnědých, chaluh jižních a rybáků antarktických. V ruinách velrybářské stanice ve Whalers Bay hnízdí také buřňák Wilsonův a buřňák černopásý. Alternativně se můžete zúčastnit aktivit v blízkosti Telefon Bay, dále uvnitř kaldery.

Tato prodloužená plavba vám dává možnost plout ještě dále po ledovém pobřeží západního Antarktického poloostrova. Existuje několik příležitostí k velkým přistáním, při nichž můžete vkročit na antarktický kontinent, obklopený impozantní krajinou vysokohorských vrcholů a mamutích ledovců tlejících na úrovni moře. Často jsou zde k vidění tučňáci gentoo, tuleni leopardí, tuleni Weddellovi, keporkaci a plejtváci.

Úchvatná scenérie pokračuje v Bransfieldově průlivu, a pokud to podmínky dovolí, i dále na jih v Gerlachovském průlivu. Podmínky v Drakeově průlivu určují přesný čas odjezdu.

Den 19 - 20 - Drakeův průliv

Vaše zpáteční cesta zdaleka není osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih. Teď se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 21 - Ushuaia

Přijedete a vylodíte se v Ushuaie, která je považována za nejjižnější město na světě. Nachází se na souostroví Ohňová země, kterému se přezdívá "konec světa". Ale i přes tuto zastávku s vámi bohatství vzpomínek, které jste si na antarktické expedici vytvořili, bude cestovat všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Hondius je první registrované polární plavidlo třídy 6. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Hondius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby. K dispozici jsou nafukovací čluny k vylodění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Hondius