Essential Greenland: Southern Coasts and Disko Bay (Ultramarine)

Loď:    Ultramarine

Délka:   15 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 280 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ultramarine ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (snídaně, obědy, večeře, svačiny)
  • nealkoholické nápoje(čaj, káva, voda, džusy, vybrané druhy piva a vína během večeří
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • oficiální bunda QUARK jako dárek
  • zdarma zapůjčení voděodolné expediční obuvi na výstupy na pevninu
  • odborné přednášky na palubě
  • ubytování v hotelu se snídaní před plavbou
  • manipulace se zavazadly na palubě lodi
  • skupinový transfer hotel - přístav v den odjezdu
  • skupinový transfer přístav - letiště poslední den plavby
  • přístavní taxy a poplatky
  • podrobný předjezdový manuál
  • pojištění účastníků na evakuaci do výše 500.000 USD

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění
  • transfery před/po plavbě pokud není uvedeno
  • nocleh před/po plavbě pokud není uvedeno
  • telefonní a internetové služby, praní prádla, alkoholické nápoje
  • pojištění léčebných výloh a storna
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple)
  • dobrovolné spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Vychutnejte si mimořádně poutavý průzkum nejodlehlejších oblastí Grónska, plavbu ledovými vodami zřídkakdy navštěvovaného jihovýchodního pobřeží, cestu k bujnému jižnímu cípu a zastávky na návštěvu místních komunit a pozorování impozantních ledovců na západním pobřeží. Návštěvy malebných vesniček a severských ruin umožní hostům důvěrně nahlédnout do svébytné grónské kultury a historie, zatímco drsná krajina s dramatickými fjordy, impozantními ledovci, vysokými horami a zelenými údolími vám vyrazí dech. V programu Essential Greenland: Na každém kroku na vás čekají velkolepé, nedotčené divy.

Atrakce programu:
Pátrejte po ikonických arktických zvířatech, jako jsou velryby, tuleni a mořští ptáci.
Prozkoumejte ledovcový fjord Ilulissat a zemědělské komunity Kujataa, které jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.
Setkejte se s místními obyvateli a poznejte tradiční inuitské osady
Navštivte severské historické památky a poznejte tuto fascinující kulturu
Plavba na lodi Zodiac za poznáním ledovců, ledovců, fjordů a dalších míst.
Ponořte se do ledové říše Arktidy díky volitelným dobrodružstvím na kajaku.

Den 1: Příjezd do Reykjavíku na Islandu
Přijeďte do hlavního města Islandu a vydejte se do hotelu, který je součástí programu. Zbytek dne budete mít na vlastní prohlídku města.

Den 2: Nalodění v Reykjavíku
Dnes odpoledne se nalodíte na loď a zahájíte svou expedici. Připravte se na velké dobrodružství, které vás čeká!

Den 3: Plavba
Během plavby přes Dánský průliv vás váš expediční tým seznámí s divokou přírodou a strhující historií Grónska, jeho fascinující geologií, ekologií a klimatem a neuvěřitelnými památkami, které brzy prozkoumáte. Personál bude také dohlížet na mořské ptáky, které pravděpodobně uvidíte vznášet se kolem vaší lodi, a také na velryby, které zde můžete potkat.

Dny 4 a 5: Průzkum východního Grónska
Vaše poznávání Grónska začíná ve východním Grónsku, jedné z nejméně navštěvovaných a nejodlehlejších částí ostrova. Vaše dny plavby podél pobřeží se budou řídit počasím a ledovými podmínkami, přičemž každý den a každý výlet přinese nová dobrodružství. Tato oblast je úchvatná a pyšní se fascinujícím bludištěm obrovských ledovců, strmých hor a dechberoucích fjordů. Jednou z lokalit, kterou doufáme, že navštívíme, pokud to podmínky dovolí, je fjord Skjoldungen (Inugsuarmiut), kde se budete plavit mezi horami a pozorovat ledovce hluboko ve fjordech. Úzká část fjordu poskytuje ideální místo, kde můžeme naše zodiaky spustit na vodu a věnovat se důkladnějšímu průzkumu. Pokud to podmínky dovolí, můžete také vidět místo opuštěné inuitské osady, jejíž obyvatelé byli kolem roku 1961 přestěhováni do větších, lépe dostupných měst. Pokud se cítíte ještě dobrodružněji, možná si dopřejete fakultativní výlet na pádlech (za příplatek), což je nezapomenutelná příležitost klouzat kolem ledovců a ledovců a pořídit několik fotografií z jedinečné perspektivy. Dalším možným cílem je fjord Lindenow (Kangerlussuatsiaq), a pokud jsou příznivé podmínky, je to skvělé místo pro pěší túry bujnou a rozmanitou flórou, obklopené velkolepými horskými výhledy. Tento zřídka navštěvovaný hluboký fjord je napájen řadou ledovců a nabízí dostatek příležitostí k procvičení vašeho fotoaparátu.

Dny 6 a 7: Průzkum jižního Grónska
Po vyplutí prozkoumáme úrodné jižní pobřeží Grónska. Tato oblast, přezdívaná Arktická Patagonie, je stejně bohatá na úchvatné scenérie jako na historii a kulturu. Je zde snadné pochopit, proč dal Erik Rudý Grónsku své jméno: všude, kam se podíváte, se vám naskytnou výhledy na ledové vody na pozadí strmých hor a neuvěřitelně svěžích, zelených údolí. Kolem břehů fjordů, které oblasti dominují, je roztroušeno několik malých osad, starobylých i současných, což z jižního Grónska činí ideální místo k prozkoumání. Magický Prins Christian Sund (Ikerasassuaq), složitý labyrint úzkých fjordů a kanálů, je skvělým místem pro plavbu. Prozkoumáte tento ohromující hvozd, který je domovem tlejících ledovců, rozeklaných hor a srázných útesů, které se dramaticky noří do vody. Plavba tímto fjordem z vyhlídky na lodi nebo ze zodiaku je vzrušujícím zážitkem. Pokud to podmínky dovolí, můžete se vydat na břeh a věnovat se pěší turistice všech úrovní. Jižní pobřeží Grónska je prosyceno severskou historií a nabízí spoustu míst, kde se můžete o této starobylé kultuře dozvědět více. Doufáme, že se nám podaří přistát například v Hvalsey (Qaqortukulooq), kde se nacházejí největší a nejzachovalejší norské ruiny v Grónsku. Při průzkumu pozůstatků kostela z asi 14. století si budeme připadat jako v čase, protože stavba vypadá stejně jako v době, kdy byla v 15. století opuštěna, a podobně nedotčené zůstávají i okolní údolí a fjord. Malá vesnička Igaliku, kde žije asi 25 obyvatel, je nejstarší grónskou osadou, kde se chovají ovce. Je to okouzlující místo, kde můžete vystoupit na břeh, protože ovce se pokojně pasou na trávě, obklopené rozkvetlými zvlněnými údolími a vysokými horami. Oblast je také známá svou bohatou minulostí, o čemž svědčí pozoruhodné červené pískovcové ruiny katedrály Gardar (největší kostel v Grónsku ve středověku) a biskupské rezidence, které pocházejí z počátku 12. století, kdy byl jmenován první grónský biskup. Při putování po základech, které byly vykopány v roce 1926, uvidíte kousek historie na vlastní oči a dozvíte se něco o této zajímavé památce na vikingské období. Společně s dalšími čtyřmi historickými zemědělskými komunitami je Igaliku součástí nově zřízené lokality světového dědictví UNESCO Kujataa.

Dny 8 až 13: Průzkum západního Grónska
Západní pobřeží Grónska, které se pyšní velkolepými ledovci, hornatou krajinou a živými komunitami, vás ohromí. Směřujeme na sever a doufáme, že každý den podnikneme z lodi výlety se zodiakem, abychom prozkoumali místní zátoky, kanály a místa přistání, objevili některé z malebných komunit rozesetých po ostrovech a fjordech v regionu a proplouvali některými z nejmalebnějších míst Grónska. Na západním pobřeží se nachází Nuuk, půvabné hlavní město Grónska. Budete mít čas projít se ulicemi historické čtvrti Old Nuuk a prohlédnout si kostel Hanse Egedeho a sochu Hanse Egedeho poblíž nábřeží, pojmenované po misionáři, který osadu založil. Milovníci historie budou chtít navštívit národní muzeum a prohlédnout si slavné grónské mumie, které v roce 1972 našli pod skalním výchozem dva bratři při lovu ptáků. Dalším zajímavým místem, kde se dá vystoupit na břeh, je Sisimiut. Budete mít čas projít se historickou částí města, kde stále stojí několik koloniálních budov z 18. století, včetně nejstaršího dochovaného grónského kostela. Čeká vás také ukázka tradiční jízdy na kajaku. Kajak, který zažívá kulturní obrození, je symbolem Grónska a jeho historie sahá více než 4 000 let zpět k Inuitům, kteří tato plavidla používali k lovu a dopravě. Dalším krásným místem a jednou z nejzajímavějších atrakcí západního Grónska je ledový fjord Ilulissat, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Je domovem nejproduktivnějšího ledovce na severní polokouli na světě, ledovce Jakobshavn neboli grónsky Sermeq Kujalleq, a je skvělým místem, kde si můžete užít výlet se zodiakem a poznat ledovce z jedinečné perspektivy, kterou pevnina neumožňuje. Výstup na břeh v nedalekém městečku Ilulissat (což znamená "ledovec") vás odmění vlastní podívanou: obrovskými bergami plujícími do zátoky Disko. Výlet z města k ledovému fjordu vám umožní prohlédnout si tuto nezapomenutelnou ledovou řeku ze skalnatého pobřeží. Vzhledem k tomu, že v minulosti bylo město známé tím, že zde žilo více psích spřežení než lidí, nepřekvapí, že Ilulissat je rodištěm prvního Evropana, který překonal Severozápadní průjezd na psím spřežení, badatele Knuda Rasmussena. Rybářská obec Itilleq (což znamená "místo přechodu"), obklopená mořem a horami, se nachází v malebné prohlubni na malém ostrově, asi míli (2 km) nad polárním kruhem. Prohlédněte si tradiční dřevěné domky pomalované duhovými barvami, popovídejte si s místními obyvateli a připojte se k obvyklému fotbalovému zápasu mezi návštěvníky a obyvateli a během chvilky zažijete pověstnou přátelskou atmosféru Itillequ.

Den 14: Vylodění v Kangerlussuaq a přelet do Reykjavíku
Vychutnejte si ještě jednu projížďku se zodiakem na břeh, kde nastoupíte na charterový let zpět do Reykjavíku na Islandu. Po příletu do Reykjavíku vás dopravíme do hotelu, který je součástí programu.

Den 15: Odjezd z Reykjavíku, Island
Dnes se můžete vydat na cestu domů podle vlastního uvážení nebo strávit nějaký čas prohlídkou tohoto uměleckého města.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (džusy,káva,čaj, voda). U večeří jsou v ceně vybrané druhy piva a vína. Ostatní nápoje alkoholické i nealkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: různé

Nejnovější loď naší flotily, Ultramarine, je navržena tak, aby překonávala hranice známého polárního průzkumu, aby objevovala nová místa a aby vás vtáhla do toho nejlepšího, co tato oblast nabízí. Plavidlo je dlouhé 128m s kapacitou 199 psažerů a posádkou 140 členů a n otevřeném moři se může pohybovat rychlostí 16 uzlů. Ultramarine je vybavena dvěma dvoumotorovými vrtulníky a nabízí nejrozsáhlejší portfolio dobrodružných aktivit v oboru, nejprostornější apartmá ve své kategorii, úchvatné veřejné prostory a více venkovních prostor pro pozorování divoké přírody než ostatní expediční lodě její velikosti. Nabízí také inovativní kombinaci prvků udržitelnosti, které překračují všechny průmyslové standardy. Díky tomu všemu a dalším vlastnostem je Ultramarine připravena poskytnout dokonalý zážitek z polární expedice.

Více informací o lodi Ultramarine