Best of the Western Arctic: Canada and Greenland (Ultramarine)

Loď:    Ultramarine

Délka:   20 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 560 968 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ultramarine ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (snídaně, obědy, večeře, svačiny)
  • nealkoholické nápoje(čaj, káva, voda, džusy, vybrané druhy piva a vína během večeří
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • oficiální bunda QUARK jako dárek
  • zdarma zapůjčení voděodolné expediční obuvi na výstupy na pevninu
  • odborné přednášky na palubě
  • ubytování v hotelu se snídaní před plavbou
  • manipulace se zavazadly na palubě lodi
  • skupinový transfer hotel - přístav v den odjezdu
  • skupinový transfer přístav - letiště poslední den plavby
  • přístavní taxy a poplatky
  • podrobný předjezdový manuál
  • pojištění účastníků na evakuaci do výše 500.000 USD

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění
  • transfery před/po plavbě pokud není uvedeno
  • nocleh před/po plavbě pokud není uvedeno
  • telefonní a internetové služby, praní prádla, alkoholické nápoje
  • pojištění léčebných výloh a storna
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple)
  • dobrovolné spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Na trase Best of the Western Arctic: Canada and Greenland prozkoumáte severní pobřeží kanadského Baffinova ostrova a západní pobřeží Grónska, navštívíte místní komunity a budete pátrat po divokých zvířatech, která obývají tuto odlehlou a tajemnou oblast. Plavba se zodiakem vám poskytne jedinečné pohledy na ledovce, ledovce a fjordy. Návštěvy komunit vás odmění pohledem na tradiční i moderní způsoby života v západní Arktidě a drsná krása této nedotčené krajiny vám vyrazí dech, ať už jde o strmé útesy fjordu Sam Ford, nebo o vytesané ledovce, které dominují ledovcovému fjordu Ilulissat. V oblasti bohaté na divokou zvěř, jako je tato, je docela možné, že spatříte velryby nebo zahlédnete jedno z nejznámějších arktických zvířat - ledního medvěda. Arktida inspiruje objevitele již po staletí a naše expedice vám nabízejí příležitost zjistit proč. Těšíme se, až vás budeme moci hostit na vašem nezapomenutelném dobrodružství! Neváhejte se obrátit na náš tým polárních cestovních poradců nebo na svého odborníka, který vám kdykoli zodpoví vaše dotazy a poskytne pomoc.

Atrakce programu:
Pátrejte po ikonických arktických zvířatech, jako jsou lední medvědi, pižmoňové, mroži a velryby
Prozkoumejte kanadské přírodní rezervace a ledový fjord Ilulissat, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.
Navštivte tradiční osady a setkejte se s místními Inuity a Gróňany
Plavba na lodi Zodiac, při níž prozkoumáte ledovce, ledovce, fjordy a další místa
Ponořte se do ledové říše Arktidy díky volitelným dobrodružstvím na kajaku.

Den 1: Přílet do kanadského Toronta
Vaše arktická expedice začíná v Torontu. Než přenocujete v dobře vybaveném hotelu, prohlédněte si toto pulzující město na vlastní pěst.

Den 2: Odlet do Kangerlussuaq v Grónsku a nalodění
Dnes ráno se nalodíte na charterový let do Kangerlussuaq, malého města na východním cípu Kangerlussuaqského fjordu, jednoho z nejdelších fjordů na světě. Odpoledne se nalodíte na loď a užijete si čas na palubě, kde se budete kochat novým prostředím, až vyplujete na svou arktickou expedici.

Den 3: Na moři
Při plavbě přes Davisův průliv vás váš expediční tým připraví na dobrodružství, která vás čekají. Dozvíte se o historických a politických událostech Arktidy, o její fascinující divoké přírodě, geologii, ekologii a klimatu a o neuvěřitelných památkách, které brzy prozkoumáte. Personál bude také dávat pozor na mořské ptáky vznášející se nad vaší lodí a také na velryby, které těmito vodami proplouvají. Při průzkumu odlehlých oblastí Grónska a kanadské Arktidy na palubě Ultramarine, nejnovější lodi naší flotily, se budete plavit stejnými ledovými zátokami, průlivy a zálivy, které fascinovaly legendární objevitele v dávných dobách. Tato jedinečná loď, navržená tak, aby polárním dobrodruhům umožnila bezprecedentní přístup do nejhůře přístupných míst planety, a vybavená dvěma palubními dvoumotorovými vrtulníky pro bezkonkurenční přístup do oblastí, kam vás může přivést pouze Quark Expeditions, vás v polárním průzkumu zavede za hranice známého. Po celou dobu vaší cesty bude váš expediční tým dbát na to, abyste se ponořili do toho nejlepšího, co Arktida na vrcholu světa nabízí.

Dny 4 až 6: Průzkum Baffinova ostrova v Kanadě
Baffinův ostrov je pátým největším ostrovem na světě. Jeho inuktitský název je Qikiqtaaluk a je domovem Inuitů již tisíce let. Koloniální název Baffinův ostrov pochází od anglického mořeplavce Williama Baffina, který se do oblasti vydal na počátku 17. století hledat bájný Severozápadní průjezd. Dny plavby podél východního pobřeží ostrova se budou řídit počasím a ledovými podmínkami a každý den a každé přistání přinese nová dobrodružství. Mezi naše oblíbené cíle patří Qikiqtarjuaq a Isabella Bay. Čekají na vás vysoké hory, hluboké fjordy, barevná tundra a inuitské osady! Inuitská komunita Qikiqtarjuaq (což v inuktitštině znamená "velký ostrov") se nachází severně od polárního kruhu na ostrově Broughton. Tato přívětivá vesnička, které místní obyvatelé říkají Qik, nabízí vynikající výhled na Davisovu úžinu. Budete zde mít také možnost podpořit místní inuitské řemeslníky nákupem jedinečných uměleckých děl, řemeslných výrobků a šperků. Při plavbě dále na sever podél východního pobřeží Baffinova ostrova se přiblížíme k zátoce Isabella, která je důležitou letní a podzimní potravní oblastí pro velkou populaci velryb grónských.

Den 7: Na moři
Zatímco naše loď pluje dále na sever, můžete se zúčastnit prezentace našich palubních odborníků, popíjet koktejl v baru, sledovat dokumentární film nebo se připojit k expedičnímu týmu na můstku při hledání divokých zvířat - o aktivity na moři není nouze.

Dny 8 až 11: Lancaster Sound
Lancasterův záliv (Tallurutiup Imanga), brána do Severozápadního průlivu, je jedním z nejbohatších mořských biotopů v Arktidě. Díky otevřeným vodním plochám, které zůstávají po celý rok bez ledu, je důležitou letní potravní oblastí pro velryby a další mořské živočichy. Naše dny zde strávíme průzkumem několika krásných zátok a zálivů, objevováním historických památek, plavbami se zvědavci a hledáním ikonických živočichů, jako jsou mroži, tuleni a samozřejmě velryby. Možná je i pozorování ledního medvěda, protože Lancaster Sound je známý pozorováním ledních medvědů. Pokud budete mít štěstí, můžete spatřit i nepolapitelného narvala. Možná je i možnost návštěvy pobřeží v zátoce Radstock Bay, kde se nachází jedno z nejpůsobivějších starověkých nalezišť Thule v Arktidě. Průzkum dobře zachovalých pozůstatků podzemních domů, včetně velrybích kostí, které sloužily jako podpěry obydlí, vám umožní pochopit, jak se těmto předinuitským lidem na dalekém severu dařilo. Pokusíme se přistát na ostrově Beechey, kanadské národní historické památce. Ostrov, pojmenovaný po objeviteli Fredericku Williamu Beecheym, je místem posledního odpočinku tří členů expedice sira Johna Franklina, která se v letech 1845-46 vydala hledat Severozápadní průjezd. Hroby na opuštěné vyvýšené skalnaté pláži objevila v roce 1850 pátrací skupina, která hledala stopy po nešťastné výpravě. Ostrov Coburg a jeho okolní vody jsou převážně pokryty ledovci a ledovými poli a tvoří národní přírodní oblast Nirjutiqavvik. Příkré pobřežní útesy ostrova jsou ideálním prostředím pro statisíce hnízdících mořských ptáků, jako jsou např. morčáci Brünnichovi (murény tlustozobé), kočkodani černohlaví, buřňáci severní a buřňáci černí.

Den 12: Smith Sound
Než se rozloučíme s Nunavutem, vydáme se co nejdále na sever a prozkoumáme obě strany Smith Sound, neobydleného průlivu mezi Ellesmerovým ostrovem a Grónskem. Zažijte opravdovou expedici, protože počasí a led určují, jak daleko na sever se vydáme.

Dny 13 a 14: Průzkum severozápadního Grónska
Při návratu do Grónska se budete plavit podél odlehlého severozápadního pobřeží, země impozantních ledovců a mohutných ledovců. Qaanaaq, dříve známý jako Thule, je jedním z nejseverněji položených měst na světě. Místní Inuité se zde dělí o svou kulturu a tradice, zatímco muzeum vrhá více světla na život poblíž vrcholu světa. Doufáme, že se nám podaří prozkoumat Melvillovu zátoku, která byla až do počátku 20. století významným místem lovu velryb. Tato oblast, která se otevírá do Baffinova zálivu, je hlavním výstupním bodem grónského ledovce a je domovem velkolepých ledovců všech tvarů a velikostí, což z ní činí ideální místo pro plavbu se Zodiacem. Pokud se cítíte dobrodružně, možná si dopřejete jedinečný arktický zážitek účastí na fakultativním pádlovacím výletu (za příplatek).

Den 15: Na moři
Při další plavbě na jih podél západního pobřeží Grónska vás prezentace našich palubních odborníků připraví na dobrodružství, která vás čekají.

Dny 16 až 18: Objevování západního Grónska
Západní pobřeží Grónska, které se pyšní velkolepými ledovci, hornatou krajinou, dramatickými fjordy a živými komunitami, vám vyrazí dech. Mezi oblasti, které zde chceme prozkoumat, patří Uummannaq, Itilleq a impozantní ledový fjord Ilulissat. Dost možná nejmalebnější místo v Grónsku, tradiční inuitské městečko Uummannaq (což znamená "podobný srdci"), získalo svůj název podle červené hory ve tvaru srdce, která se za ním tyčí do výšky ohromujících 3840 stop (1170 metrů). Až se loď přiblíží k pobřeží, budete chtít být na palubě s fotoaparátem připraveným zachytit inspirující výhledy na dvojvrcholky tyčící se vysoko nad barevnými domky posetými drsným pobřežím. Další krásnou lokalitou je ledovcový fjord Ilulissat, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, naprosto unikátní ledovcový fenomén, který nenajdete nikde jinde na světě. Je domovem Sermeq Kujalleq, jednoho z nejaktivnějších ledovců na světě, a je skvělým místem, kde si můžete užít výlet se zodiakem kolem vysokých ledovců. Výstup na břeh v městečku Ilulissat (což znamená "ledovec") vám umožní navštívit ledový fjord pěšky a podívat se na tuto nezapomenutelnou ledovou řeku ze skalnatého pobřeží. Itilleq, obklopený mořem a horami, se nachází asi 1,5 km nad polárním kruhem, v malebné prohlubni na malém ostrově. Je to jižní hranice výskytu grónských psích spřežení. Aby se zachovala čistota plemene, nesmí se psi chovat jižně od této obce a všechna ostatní plemena psů jsou takto daleko na severu zakázána. Je také známá jako pohostinná komunita, kde můžete zažít "kaffemik", grónskou tradici zvaní návštěvníků na kávu, koláče a konverzaci. Prozkoumejte půvabné dřevěné domky pomalované duhovými barvami, popovídejte si s místními obyvateli, jejichž hlavním řemeslem je rybolov, a možná je vyzvěte na zápas ve fotbale (kopané) - nebude trvat dlouho a zažijete pověstnou přátelskou atmosféru Itillequ.

Den 19: Vylodění v Kangerlussuaqu a přelet do Toronta
Vychutnejte si ještě jednu jízdu se zodiakem na břeh, kde nastoupíte na charterový let zpět do Toronta v Kanadě. Po příletu do Toronta vás dopravíme do hotelu, který je součástí ceny.

Den 20: Odjezd z Toronta, Kanada
Dnes se můžete vydat na cestu domů podle vlastního uvážení nebo strávit čas prohlídkou tohoto fascinujícího města.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (džusy,káva,čaj, voda). U večeří jsou v ceně vybrané druhy piva a vína. Ostatní nápoje alkoholické i nealkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: různé

Nejnovější loď naší flotily, Ultramarine, je navržena tak, aby překonávala hranice známého polárního průzkumu, aby objevovala nová místa a aby vás vtáhla do toho nejlepšího, co tato oblast nabízí. Plavidlo je dlouhé 128m s kapacitou 199 psažerů a posádkou 140 členů a n otevřeném moři se může pohybovat rychlostí 16 uzlů. Ultramarine je vybavena dvěma dvoumotorovými vrtulníky a nabízí nejrozsáhlejší portfolio dobrodružných aktivit v oboru, nejprostornější apartmá ve své kategorii, úchvatné veřejné prostory a více venkovních prostor pro pozorování divoké přírody než ostatní expediční lodě její velikosti. Nabízí také inovativní kombinaci prvků udržitelnosti, které překračují všechny průmyslové standardy. Díky tomu všemu a dalším vlastnostem je Ultramarine připravena poskytnout dokonalý zážitek z polární expedice.

Více informací o lodi Ultramarine