Around Spitsbergen, Science Basecamp with free science activities, In the realm of Polar Bear & Ice (m/v Janssonius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Janssonius

Délka:   10 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 114 414 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Janssonius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.

Vědecký tábor Basecamp

Naše aktivity v rámci Science Basecampu jsou zaměřené na poznávání polární vědy. Během tohoto vzrušujícího programu se rozdělíte do skupin a zúčastníte se různých výzkumných aktivit pod vedením našich vědců-průvodců.

Jedna skupina může sbírat různé vzorky z přírody, jiná může provádět pozorování nedalekých ledovců a další může studovat skalní útvary.

Den 1 - Longyearbyen

Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Špicberky. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a Špicberské muzeum představují fascinující atrakce. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříte první plejtváka obrovského během své plavby.

Den 2 - Ny Ålesund

Vydáte se na sever podél západního pobřeží a dopoledne dorazíte do Krossfjordenu. Zde se můžete nalodit na zodiaky a vydat se na plavbu poblíž modrobílé stěny ledovce Čtrnáctého července. Na zelených svazích poblíž ledovce kvetou pestrobarevné květiny a na útesech hnízdí hejna kočkodanů a brhlíkovitých. Máte velkou šanci spatřit polární lišku, která hledá padlá mláďata, nebo tuleně vousatého, jak pádluje fjordem.

Odpoledne poplujete do Ny Ålesundu, nejseverněji položené osady na Zemi. Kdysi hornická vesnice, kterou obsluhovala nejseverněji položená železnice na světě - její koleje můžete stále vidět - Ny Ålesund je dnes výzkumným centrem. V blízkosti obce se nachází hnízdiště husic bělokrkých, husic růžohlavých a rybáků polárních. A pokud vás zajímá historie objevování Arktidy, navštivte kotevní stožár, který používali polárníci Amundsen a Nobile ve svých vzducholodích Norge (1926) a Italia (1928).

Den 3 - Monacký ledovec

V závislosti na počasí můžete vplout do Liefdefjordu a proplout na dohled od 5 km dlouhé stěny srázného ledovce Monaco. Vody před tímto ledovcem jsou oblíbeným místem krmení tisíců kočkodanů a základna ledu je oblíbeným lovištěm ledních medvědů. Pokud ledové podmínky brání plavbě v tomto místě na začátku sezóny, lze využít náhradní trasu podél západního pobřeží Špicberk.

Den 4 - 5 - Sedm ostrovů

Nejsevernější bod vaší plavby se může nacházet severně od Nordaustlandetu, na Sedmi ostrovech. Zde dosáhnete 80° severní šířky, pouhých 870 km (540 mil) od zeměpisného severního pólu. Tuto oblast obývají lední medvědi, takže loď může na několik hodin zaparkovat mezi ledovým příkrovem, než se opět otočí na západ.

Když se okraj tohoto ledu nachází desítky mil severně od Sedmi ostrovů (většinou v srpnu), můžete v této oblasti strávit druhý den. Případně (většinou v červenci) můžete odbočit do Sorgfjordu, kde máte šanci najít stádo mrožů nedaleko hrobů velrybářů ze 17. století. Procházka přírodou vás zde může přivést do blízkosti rodinek ptakopysků a krásnou oblastí pro výlet je také protější strana fjordu.

Den 6 - Alkefjellet

Dnes vplujete do průlivu Hinlopen, který je domovem tuleňů vousatých a kroužkovaných i ledních medvědů. U vjezdu je dokonce možnost spatřit modré velryby. Stejně jako v případě Liefdefjordenu můžete zvolit alternativní trasu přes západní Špicberky, pokud by led bránil vplutí do Hinlopenu. Po plavbě mezi ledovými krami Lomfjordshalvøya v zodiacích si pak prohlédnete ptačí útesy Alkefjellet s tisícovkami perutýnů Brünnichových. Na východní straně Hinlopenova průlivu se můžete pokusit o přistání, kde se pravděpodobně objeví sobi, husy růžohlavé a mroži. Poblíž Torrelnesetu můžete také navštívit polární poušť Nordaustlandet, která se nachází vedle třetí největší ledové čepičky na světě. Zde se můžete setkat s mroži během pobřežní túry po vyvýšených plážích v oblasti.

Den 7 - Barentsøya

V plánu je přistání v oblasti Freemansundet, i když lední medvědi to někdy znemožňují. Mezi možné zastávky na Barentsøyi patří Sundneset (stará traperská chata), Kapp Waldburg (kolonie kočkodanů) a Rindedalen (procházka tundrou). Můžete se také vydat na jih k Diskobuktě, i když vaším cílem bude spíše Kapp Lee. Na Kapp Lee se nachází mroží ležení, zřícenina Pomor a možnost pěších výletů podél Edgeøya.

Den 8 - Plavba

Den začnete plavbou po bočních fjordech oblasti Hornsund na jihu Špicberk a budete si prohlížet jehlanovité vrcholy: Hornsundtind se tyčí do výšky 1431 metrů a Bautaen je dokonalou ukázkou toho, proč první holandští objevitelé pojmenovali tento ostrov Spitsbergen, což znamená "špičaté hory". V této oblasti se nachází 14 velkých ledovců a také možnost pozorovat tuleně, velryby běluhy a lední medvědy.

Den 9 - Bell Sund

Dnes se ocitnete v Bell Sund, jednom z největších fjordů na Špicberkách. Díky oceánským proudům je tato oblast o něco teplejší než jiné oblasti souostroví, což se projevuje poměrně bujnou vegetací. Jsou zde vynikající příležitosti k poznávání historie i divoké přírody. Jednou z možností je Ahlstrandhalvøya v ústí Van Keulenfjorden, kde se nacházejí hromady koster běluh. Tyto pozůstatky porážky velryb z 19. století jsou strašidelnou připomínkou důsledků bezuzdného vykořisťování. Běluhy naštěstí nebyly vyhubeny a máte velkou šanci, že narazíte na jejich hejno. Při plavbě bočními fjordy Bellsundu můžete prozkoumat tundru, kde se rádi krmí sobi, a také skalní svahy, kde se hnízdí alky malé.

Den 10 - Longyearbyen

Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. V Longyearbyenu se vylodíte a odvezete si vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Janssonius je nejnovější polární plavidlo třídy 6 společnosti Oceanwide Expeditions. Její dokončení je naplánováno na podzim 2021. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Janssonius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Plavidlo je pojmenováno po holandském kartografovi Johannesu Janssoniusovi (1588-1664) narozeném v Arnhemu v Holandsku.

Více informací o lodi m/v Janssonius