Around Spitsbergen, Arctic Summer (s/v Rembrandt van Rijn)

Oceanwide Expeditions

Loď:    s/v Rembrandt van Rijn

Délka:   15 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 140 106 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • ubytování na palubě lodě Rembrant ve vybrané kabině

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Den 1

Přistanete v Longyearbyenu, správním středisku Špicberk, největšího ostrova souostroví Špicberky. Vychutnejte si procházku tímto bývalým hornickým městem, jehož farní kostel a Špicberské muzeum jsou fascinujícími atrakcemi. Přestože krajina působí stroze, bylo v ní zaznamenáno více než sto druhů rostlin. V podvečer loď vypluje z Isfjordenu, kde možná spatříte první plejtváka obrovského během své plavby. Večer vyplujete do Trygghamny, kde uvidíte pozůstatky anglické velrybářské stanice ze 17. století a lovecké stanice Pomor z 18. století, které můžete následující ráno navštívit.

Den 2

Z Trygghamny se vydáte k Alkhornetu, velkému útesu pro mořské ptáky, kde si ptáci vyhlížejí místa k hnízdění. Pod útesy lze běžně spatřit polární lišky, a pokud není příliš mnoho sněhu, můžete spatřit i soby pasoucí se na bujné vegetaci.

Den 3

Vplujete do Fuglefjordenu uprostřed výhledů na Svitjodbreen a Birgerbukta, což jsou hnízdiště chaluh velkých a také pravděpodobná místa, kde můžete spatřit ledního medvěda. Na ostrově Birgerbukta uvidíte baskické pece ze 17. století, které se kdysi používaly k vaření velrybího tuku. Dalším cílem je návštěva Ytre Norskøya, malého ostrova, který po mnoho let sloužil jako holandská velrybářská pozorovatelna. Zde se stále můžete vydat po stopách velrybářů na vrchol ostrova a cestou minout oblíbené ptačí útesy. Na břehu se nacházejí pozůstatky dalších pecí na zpracování velrybího tuku ze 17. století a mezi hroby asi dvou set holandských velrybářů hnízdí chaluhy polární a volavky popelavé.

Den 4 - 14

Dnešní den začnete plavbou buď do Sorgfjordu, nebo do Murchisonova zálivu, na jehož severní straně se rozkládá rozsáhlá polární poušť, která je domovem mnoha sobů a také švédské výzkumné stanice. Poté budete pokračovat přes Hinlopenův průliv, obklopený vznešenými ledovými čepičkami.

V následujících dnech můžete navštívit následující místa:

Lomfjord - krásný fjord lemovaný vysokými horami nabízí skvělé příležitosti k výletům.

Wilhelmøya - Wilhelmøya je krajinou tundry, v níž lze případně spatřit lední medvědy, a je také vhodnou oblastí pro pobřežní, vnitrozemské a výškové túry.

Svartknausflya - Můžete podniknout výlet do této strohé polární pouště, která je téměř bez vegetace, ale bohatá na zkameněliny bezobratlých a kostry velryb podél vyvýšených pláží.

Heleysundet - Úzká, ale malebná vodní cesta mezi Špicberky a Barentsovým mořem je možná pouze proti proudu.

Freemansundet - V závislosti na podmínkách můžete plout i touto vodní cestou. Procházka v Kapp Lee vás může seznámit s několika novými soby a mroži a můžete také navštívit velkou kolonii kočkodanů hnízdících v kaňonu v Diskobukta. V tomto kaňonu se často pohybují polární lišky a lední medvědi s mláďaty, kteří zde loví ptáky spadlé z říms. Na vyvýšených plážích jsou roztroušeny zkamenělé velrybí kosti.

Hornsund - Ve své plavbě po Špicberkách pokračujete plavbou do labyrintu bočních fjordů v okolí Hornsundu. U Brepollenu spočívá v čele fjordu velké ledovcové naleziště. Plavba podél čela ledovce vám poskytne dobré šance na spatření tuleňů vousatých a ledních medvědů. Geologické útvary v této oblasti jsou živé a fascinující.

Bellsund - Cestou do Longyearbyenu se můžete dostat na ostrov Ahlstrandhalvøya. Zde jsou k vidění další fascinující geologické útvary a také pozůstatky lovu běluh z 20. století. (Tato oblast je stále vhodným místem pro pozorování běluh.)

Den 15

Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velkolepé, musí nakonec skončit. V Longyearbyenu se vylodíte a odvezete si vzpomínky, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď s/v Rembrant van Rijn byla původně postavena v roce 1947 jako vlečná loď pro přepravu sleďů. Poté byla v roce 1994 v Nizozemsku přestavěna na třístěžňový osobní škuner, který se plavil na Špicberkách (1994-1996) a Galapágách (1998-2001). Později loď prošla kompletní přestavbou a renovací v roce 2011. Komunikační a navigační vybavení bylo kompletně obnoveno podle nejnovějších předpisů SOLAS.

Více informací o lodi s/v Rembrandt van Rijn