Arctic Saga: Exploring Spitsbergen via the Faroes and Jan Mayen (Ocean Adventurer)

Loď:    Ocean Adventurer

Délka:   14 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 203 003 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Ocean Adventurer ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (snídaně, obědy, večeře, svačiny)
  • nealkoholické nápoje(čaj, káva, voda, džusy, vybrané druhy piva a vína během večeří
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • oficiální bunda QUARK jako dárek
  • zdarma zapůjčení voděodolné expediční obuvi na výstupy na pevninu
  • odborné přednášky na palubě
  • ubytování v hotelu se snídaní před plavbou
  • manipulace se zavazadly na palubě lodi
  • skupinový transfer hotel - přístav v den odjezdu
  • skupinový transfer přístav - letiště poslední den plavby
  • přístavní taxy a poplatky
  • podrobný předjezdový manuál
  • pojištění účastníků na evakuaci do výše 500.000 USD

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění
  • transfery před/po plavbě pokud není uvedeno
  • nocleh před/po plavbě pokud není uvedeno
  • telefonní a internetové služby, praní prádla, alkoholické nápoje
  • pojištění léčebných výloh a storna
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple)
  • dobrovolné spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Expedice Arctic Saga: Objevování Špicberků přes Faerské ostrovy a Jan Mayen je ideální pro ty, kteří se do polárních oblastí vydají poprvé, a umožní vám vydat se na některé z nejodlehlejších ostrovů na Zemi, pozorovat fascinující historii a kulturu a zažít snový zázrak půlnočního slunce. Při plavbě přes severní Atlantik se ponoříte do drsné krásy Arktidy, kterou podtrhne návštěva obdivuhodných a nedotčených destinací Fair Isle, Faerských ostrovů, Jan Mayen a Špicberk. Připravte se na to, že vás ohromí prostředí, které se liší od všeho, co jste kdy viděli, s ohromnými fjordy, vysokými ledovci, stoupajícími mořskými komíny a pobřežními útesy plnými tisíců mořských ptáků. Pozorujte soby, tuleně a velryby v jejich přirozeném prostředí pod sluncem ozářenou oblohou uprostřed noci. Pod vedením nejznalejšího a nejzapálenějšího týmu v oboru se vydejte tam, kam se vydal jen málokdo, a vraťte se navždy proměněni bohatou historií, svébytnou kulturou a nezapomenutelnými kulisami Arktidy.

Atrakce programu:
Vydejte se po stopách Seveřanů na ostrově Fair Isle a Vikingů na Faerských ostrovech
Prozkoumejte sopečný a ledovcem pokrytý ostrov Jan Mayen v srdci severního Atlantiku
Setkáte se s ikonickými arktickými zvířaty, jako jsou puffini, sobi, velryby a mořští ptáci.
Plavba na lodi Zodiac za poznáním rozmanité krajiny a divoké zvěře

Den 1: Přílet do Aberdeenu
Přijeďte kdykoli během 1. dne a vydejte se do hotelu, který je součástí programu. Skotské město Aberdeen, které je vstupní branou pro vaše arktické dobrodružství, má mnoho přezdívek, ale nejznámější je Granite City, protože kdysi bylo hlavním městem žuly na světě. Při toulkách ulicemi brzy pochopíte proč, protože viktoriánské budovy se na slunci třpytí. Aberdeen je rušným kulturním centrem a nabízí také řadu muzeí, galerií, divadel, obchodů, kaváren a restaurací.

Den 2: Den nalodění
Dnes budete mít trochu volného času, než se přesunete do přístavu, kde se nalodíte na loď. Až budete odpoledne vyplouvat, budete chtít být na palubě s fotoaparátem v ruce - pobřežní vody v oblasti nabízejí skvělé možnosti pro pozorování delfínů skákavých a bělohubých, sviňuch a plejtváků malých.

Den 3: Objevování ostrova Fair Isle
Nejvzdálenější obydlený ostrov Spojeného království, neobyčejný Fair Isle, se nachází na půli cesty mezi Shetlandskými a Orknejskými ostrovy. Fair Isle se pyšní drsnou krásou, rozmanitou krajinou s poli a vřesovišti, jimž dominují přímořské útesy a ohromující množství mořských komínů, přírodních oblouků a jeskyní. I přes svou malou rozlohu nabízí ostrov vyžití pro milovníky historie, přírody i fotografování. Navštivte muzeum a ponořte se do místních artefaktů, fotografií, pletených výrobků a dalších historických památek. Nezapomeňte si vyfotit klasickou červenou telefonní budku z roku 1935 u pošty! Co se týče divoké zvěře, ve vodách kolem ostrova Fair Isle žijí kosatky, které se občas přiblíží při pronásledování tuleňů. Ostrov je však nejznámější svými pobřežními útesy, které se na jaře a v létě hemží mořskými ptáky. Hlavní atrakcí je puštík atlantský, pták podobný klaunovi, který hnízdí v travnatých hnízdech na plochých vrcholcích ostrovních útesů. Fotografové jistě budou chtít zachytit jejich rozpačité výrazy a díky snadno přístupným travnatým břehům je Fair Isle jedním z nejlepších míst na Shetlandách (ne-li na celých Skotských ostrovech!), kde lze tyto barevné tvory pozorovat. Nad otevřenými vodami lze spatřit vznášející se buřňáky, kočkodany, buřňáky, bahňáky a perutýny. Návštěvníci této komunity chatařů, řemeslníků a umělců si mohou pořídit tradiční svetr Fair Isle, který je zahřeje během zbytku arktické plavby.

Dny 4 a 5: Poznávání Faerských ostrovů
Faerské ostrovy jsou známé svou nádhernou, nedotčenou krajinou se zelenými pastvinami, které se střídají s drsnými, strmými útesy, a mají bohatou minulost, i když podrobnosti o rané historii souostroví zůstávají záhadné. Prvními osadníky mohli být irští mniši ze sedmého století, kteří na těchto ostrovech daleko od kontinentu hledali samotu. Jejich izolace skončila v roce 800 n. l. s příchodem severských zemědělců a norská kolonizace pokračovala po celou dobu vikingské éry. Dnes je mnoho obyvatel Faerských ostrovů, které jsou nyní samosprávnou zemí v rámci Dánského království, potomky norských Vikingů a hovoří faerštinou, jazykem potomků staré norštiny. Na prohlídku tohoto zřídka navštěvovaného souostroví tvořeného 18 drsnými ostrovy, které se nachází přibližně na půli cesty mezi Skotskem a Islandem, budeme mít dva dny. Všude, kam se vydáme, je všudypřítomný mohutný severní Atlantik a žádné místo na Faerských ostrovech není od jeho břehů vzdáleno více než 3 míle (5 km). Moře vždy dominovalo životu na Faerských ostrovech, a to jak v historii, tak i dnes: bohatý rybolov, nádherné výhledy na oceán a prosperující kolonie mořských ptáků tvoří tento vzácný severský klenot - často označovaný za nejlépe střežené tajemství Evropy. Jeden den strávíme průzkumem vnějších ostrovů souostroví, oddělených úzkými průlivy a fjordy, a budeme se kochat jejich surrealistickou krajinou, dramatickými útesy a skalními útvary. Uvidíme zelená údolí pohlcená strmými horami, chránící malebné vesničky s barevnými domky pokrytými drny. Vítr, počasí a podmínky na moři ovlivní a utvářejí možnosti našich aktivit, ale samozřejmě budeme vždy dávat pozor na mořský a ptačí život, zejména na ikonického atlantského puštíka. Náš druhý den na Faerských ostrovech bude věnován hlavnímu městu Tórshavn, kde Vikingové v roce 825 n. l. založili svou vládu. Malebný Tórshavn, jedno z nejmenších hlavních měst na světě, se vyznačuje pohodovou atmosférou a řadou historických a kulturních památek. Projděte se bludištěm úzkých uliček starého města a obdivujte malebné dřevěné domy s tradičními drnovými střechami a bíle vykládanými okny. Pokud toužíte po větší akci, výšlap na historický Kirkjubøur vám nejen odkryje nejlepší středověkou historii země, ale také vás odmění nádherným výhledem na jižní ostrovy Koltur, Hestur a Sandur. Nebo se možná raději budete procházet půvabným přístavem plným kaváren, hospůdek a starých skladišť a při popíjení latté se prostě dívat na moře.

Dny 6 a 7: Plavba
Rozlučte se s Faerskými ostrovy a vydejte se na plavbu směrem k nejseverněji položenému sopečnému ostrovu na světě, Janu Mayenovi. Na moři vás čeká několik aktivit, které vás zaujmou. Naučte se rozpoznávat mořské ptáky, kteří kloužou podél vaší lodi, zúčastněte se dynamických prezentací vašeho expedičního týmu, odpočiňte si v naší polární knihovně nebo prostě strávte nějaký čas na palubě a kochejte se výhledem na oceán. S dalekohledem a fotoaparátem v pohotovosti sledujte, zda se na vás nevyřítí keporkak, modrá velryba nebo plejtvák obrovský. Setkání s plejtváky malými nebo kosatkami je také možné, protože je zvědavost může přivést do blízkosti lodi. Pokud budete mít štěstí, můžete spatřit i tuleně grónské.

Dny 8 a 9: Poznávání ostrova Jan Mayen
Severně za polárním kruhem, asi 280 mil (450 km) východně od Grónska a 340 mil (550 km) severně od Islandu, se z hlubin severního Atlantiku vynořuje tajemný Jan Mayen. Malý hornatý ostrov, často zahalený do husté mlhy, byl v roce 2010 vyhlášen přírodní rezervací a navštěvuje ho jen málokdo, kromě 18 rotujících pracovníků norské armády a Norského meteorologického ústavu, kteří jsou jedinými celoročními obyvateli, s výjimkou několika dalších pracovníků v létě. Přistání zde bude diktovat počasí a moře. Pokud to podmínky dovolí, sledujte při přibližování na palubě, jak se vynořuje nejvyšší vrchol ostrova ve tvaru lžíce. Dechberoucí sopka Beerenberg, vysoká 7 470 stop (2 277 m), se vyznačuje symetrickým kuželovitým tvarem a působivými ledovci, které se rozlévají do moře. V letních měsících je spodní část ostrova porostlá trávou, mechem a spoustou odolných květin, které dodávají jinak pustému terénu z černé lávy pestré barvy. Jednou z lokalit, kterou chceme navštívit, je Olonkinbyen a jeho okolí. Toto místo, pojmenované po rusko-norském polárníkovi Gennadiji Olonkinovi, je jedinou osadou na ostrově a nachází se zde meteorologická stanice, kde se možná budete moci seznámit s polárním výzkumem a zároveň se podívat, jak se monitoruje počasí na vrcholu světa. Další možností může být černá písečná pláž Kvalrossbukta, kde se nacházejí pozůstatky holandské velrybářské stanice ze 17. století a velká kolonie fulmarů severních. V roce 1632 se v malé zátoce vylodily dvě baskické lodě a stanici vyplenily. Následujícího roku sem byla vyslána holandská výprava, aby v zimě chránila suchozemské stanice, ale všech sedm mužů zahynulo na kurděje. Lov velryb v této oblasti skončil asi o 20 let později. Pokud to podmínky dovolí, můžeme si prohlédnout sopku a vrstevnaté útesy na velkolepém severním pobřeží, zatímco se budeme plavit kolem ostrova pomocí zodiaku a hledat divokou zvěř. Jan Mayen, který byl organizací BirdLife International vyhlášen významnou ptačí oblastí pro velký počet hnízdících mořských ptáků, obývají kolonie fulmara severního, alky malé, racka chechtavého, ledňáčka říčního a morčáka černého a morčáka Brünnichova. A pokud budeme mít štěstí, možná opět uvidíte "mořské papoušky", puštíky atlantské. Zdejší vody jsou bohatým krmivem pro mořské živočichy, takže si dávejte pozor na plejtváky myšoky, plejtváky obrovské, modré nebo keporkaky.

Den 10: Na moři
Až poplujeme dále na sever, strávíte nějaký čas se svými spolucestujícími v salónku, kde si budete vyměňovat příběhy a fotografie, nebo se na chvíli zastavte na můstku a připojte se k tomu, jak váš expediční tým vyhlíží velryby, tuleně a různé mořské ptáky.

Dny 11 až 13: Průzkum Špicberků, Špicberky
Největší ostrov souostroví Špicberky, drsný, divoký a ležící zcela za polárním kruhem, je nezapomenutelný. Od obrovských ledovců přes bujnou tundru až po polární pouště - zdejší krajina je stejně rozmanitá jako divoká příroda. Při průzkumu fjordů v jihozápadním cípu tohoto kouzelného ostrova se na vlastní oči přesvědčíte, proč jsou Špicberky "hlavním městem divoké přírody Arktidy". Mezi oblasti, které chceme navštívit, patří fjordy Hornsund a Bellsund a ledovec Hornbreen. Možná místa přistání v Hornsundu, nejjižnějším fjordu ostrova, mají bohatou historii. Možná navštívíme Isbjornhamnu, zátoku u vjezdu do fjordu, kde doufáme, že prozkoumáme kolonie rozkošných malých arů. Můžete také spatřit soby lachtany a vydat se na vyhlídku s výhledem na tající ledovce. Bellsund je 12 mil (20 km) dlouhá hloubka, která před sto lety lákala horníky na své přírodní zdroje. Dnes návštěvníci přijíždějí do Bourbonhamny a Calypsobyenu, aby si prohlédli historická důlní a traperská místa a obdivovali nádherné výhledy. Je možné se také vydat na pěší túru podél pestrobarevné tundry poseté květinami, které praskají pro chuť slunečních paprsků, a objevit staré velrybí kosti.

Den 14: Vylodění v Longyearbyenu a přelet do Helsinek
Nastal čas rozloučit se s novými přáteli a expedičním týmem. Po vylodění strávíte den prohlídkou pohraniční osady Longyearbyen a poté nasednete na charterový let do Helsinek.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (džusy,káva,čaj, voda). U večeří jsou v ceně vybrané druhy piva a vína. Ostatní nápoje alkoholické i nealkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Ocean Adventurer je již dlouho oblíbenou lodí mezi hosty a posádkou, kteří oceňují kouzlo a intimitu této lodi pro 128 cestujících, její rozsáhlou venkovní palubu, četná útulná místa pro setkávání na palubě - a venkovní vířivku. Před několika lety prošel Ocean Adventurer mnohamilionovou renovací, na níž se podílel talentovaný tým námořních architektů, inženýrů, návrhářů interiérů a specialistů na polární expedice. Společnost Quark Expeditions je hrdá na vylepšení této oblíbené polární lodi, která následně získala cenu Magellan Award časopisu Travel Weekly v kategorii Overall Small Cruise Ship (do 500 cestujících). Renovace, které si nyní hosté užívají, nabízí: osvěžený, moderní a nový vzhled a atmosféru na celé lodi, přidání šesti nových dvoulůžkových kajut a tří nových apartmánů, všechny stávající kajuty jsou vybaveny novým měkkým nábytkem a zcela novými koupelnami, přestavba společných prostor, jako je salonek a jídelna, významná technická vylepšení, jako jsou dva nové motory Rolls Royce, které zvyšují palivovou účinnost a minimalizují uhlíkovou stopu.

Více informací o lodi Ocean Adventurer