Antarctica - Polar Circle - Whale watching (m/v Plancius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Plancius

Délka:   12 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 128 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Plancius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.

Den 1 - Ushuaia
Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastavil. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - 3 - Drakeův průliv
Během následujících dvou dnů v Drakeově průlivu si užijete některé ze stejných zážitků, s jakými se setkávali velcí polárníci, kteří tyto oblasti mapovali jako první: chladný slaný vánek, vlnící se moře a možná i plejtváka obrovského, který chrlí mořskou vodu. Po průjezdu antarktickou konvergencí - přirozenou hranicí Antarktidy, která vzniká střetem severně proudících studených vod s teplejšími subantarktickými moři - se ocitnete v cirkumantarktické zóně vzdouvání. Mění se nejen mořský, ale i ptačí život. Mezi ptáky, které můžete spatřit, patří albatrosi potulní, albatrosi šedohlaví, albatrosi černohlaví, albatrosi světlí, holubi hřivnáči, buřňáci jižní, buřňáci Wilsonovi, buřňáci modří a buřňáci antarktičtí.

Den 4 - 9 - Antarktida
Možností aktivit na Antarktickém poloostrově je mnoho a na konci léta nejsou o nic méně skvělé. V této oblasti se hojně vyskytují keporkaci, kteří se před svou migrací na sever živí krilem. Mláďata tučňáků také vyvádějí mláďata, která na plážích vzbuzují aktivitu, zatímco elegantní tuleni leopardí vyčkávají, připraveni zaútočit na ty méně šťastné.

Mezi místa vašich antarktických dobrodružství mohou patřit:

Na ostrově Livingston - zde se na Hannah Point vyskytuje široká škála tučňáků žlutolících a tučňáků kýlnatých, na pláži se prohánějí jižní buřňáci obrovští a tuleni sloní.

Ostrov Deception Island - Tento ostrov, který je vlastně subdukovaným kráterem, se otevírá do moře a vytváří přirozený přístav pro loď. Nachází se zde opuštěná velrybářská stanice a lze zde pozorovat několik druhů ptáků - buřňáky kapské, racky chaluhové, chaluhy hnědé a jižní a rybáky antarktické. V troskách velrybářské stanice ve Whalers Bay hnízdí také buřňák Wilsonův a buřňák černohlavý.

Ostrov Cuverville - Na malém srázném ostrově Cuverville, který se nachází mezi horami Antarktického poloostrova a ostrovem Rongé, žije velká kolonie tučňáků gentoo a hnízdí zde páry hnědých sku.

Přístav Neko - Přístav Neko, který je impozantní krajinou mamutích ledovců a nekonečného sněhu vyřezávaného větrem, nabízí možnost plavby a vylodění na lodi Zodiac, která poskytuje nejbližší výhled na okolní alpské vrcholy. Možná se vám zde také podaří vkročit na kontinent.

Rajská zátoka - v těchto rozlehlých, ledem pokrytých vodách můžete podniknout plavbu se zodiakem, při níž máte velkou šanci spatřit keporkaky a plejtváky.

Pléneau a Petermannovy ostrovy - Pokud to led dovolí, můžete proplout Lemaireovým průlivem a hledat tučňáky Adélie a modrooké plejtváky. Je zde také velká šance, že se setkáte s keporkaky a plejtváky obrovskými a také s tuleni leopardími.

Crystal Sound - Vaše cesta povede na jih podél Argentinských ostrovů k této ledem pokryté vodní ploše a odtud ráno přes polární kruh.

Ostrov Detaille - Zde můžete přistát u opuštěné britské výzkumné stanice a prohlédnout si vysoké hory a impozantní ledovce ostrova.

Rybí ostrovy - Dále na severu narazíte na jednu z nejjižnějších kolonií tučňáků Adélie a modrookých chaluh na Antarktickém poloostrově.

Melchiorovy ostrovy - Tyto ostrovy nabízejí nádhernou krajinu bohatou na ledovce. Vyskytují se zde tuleni leopardí, tuleni krakatice a velryby a jsou zde vynikající možnosti pro jízdu na kajaku a potápění.

Podmínky na Drakeově průlivu určují přesný čas vyplutí.

Den 10 - 11 - Drakeův průliv
Vaše zpáteční cesta zdaleka není osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih. Nyní se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 12 - Ushuaia
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vystoupit v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Plancius byla postavena v roce 1976 jako oceánografická loď pro holandské královské loďstvo a sloužila až do roku 2004. Poté byla zakoupena společností Oceanwide Expeditions. V roce 2009 byla kompletně přestavena na kapacitu 108 pasažérů a plně odpovídá bezpečnostním pravidlům SOLAS. Poslední modernizace byla v roce 2019. Interiéry jsou pohodlně a vkusně zařízeny, nicméně plavidlo nelze považovat za luxusní. A protože primárním cílem jsou expediční plavby se vzdělávacími programy a výstupy na pevninu, pasažéři tráví při výstupech na pevninu co nejvíce času. Plavidlo bylo postaveno do ledových oblastí se zesílenou přídí a zádí. Zesílený trup má navíc menší odstupy vzpěr (30 cm místo běžných 65 cm). Díky původnímu zaměření plavidla na výzkum má 6 speciálních bronzových lodních šroubů, které výrazně snižují hlučnost plavidla.

Více informací o lodi m/v Plancius