Antarctica - Elephant Island - Weddell Sea - Polar Circle (m/v Plancius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Plancius

Délka:   15 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 141 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Plancius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfery mezi letištěm, hotely a lodí pouze pro cestující na skupinových letech do Longyearbyenu a zpět
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště na konci plavby

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Antarktida - Sloní ostrov - Weddellovo moře - polární kruh

Tato dobrodružná polární expedice na Antarktickém kruhu kombinuje vzrušující Weddellovo moře s úžasným Antarktickým poloostrovem, včetně takových ikonických míst přistání, jako je legendární Sloní ostrov Ernesta Shackletona a mnoho ledových ostrovů Crystal Sound plných divoké zvěře.

Den 1 - Ushuaia
Vaše cesta začíná tam, kde se svět zastavil. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit horami lemovaným průlivem Beagle.

Den 2 - 3 - Na moři
Během následujících dvou dnů v Drakeově průjezdu si užijete některé ze stejných zážitků, s jakými se setkali velcí polárníci, kteří tyto oblasti mapovali jako první: chladný slaný vánek, vlnící se moře a možná i plejtváka obrovského chrlícího mořskou vodu. Po průjezdu antarktickou konvergencí - přirozenou hranicí Antarktidy, která vzniká střetem severně proudících studených vod s teplejšími subantarktickými moři - se ocitnete v cirkumantarktické zóně vzdouvání.

Mění se nejen mořský, ale i ptačí život. Mezi ptáky, které můžete spatřit, patří albatrosi potulní, albatrosi šedohlaví, albatrosi černohlaví, albatrosi světlí, holubi hřivnáči, buřňáci jižní, buřňáci Wilsonovi, buřňáci modří a buřňáci antarktičtí.

Den 4 - Sloní ostrov
Brzy ráno dorazíme na slavný Point Wild, Sloní ostrov, kde Shackletonova posádka poprvé přistála po ztrátě své lodi Endurance. Tento nehostinný výběžek pevniny je mezi našimi hosty oblíbený, a pokud to podmínky dovolí, nabídneme aktivity v okolí bodu, než se vydáme do Weddellova moře.

Den 5 - Ďáblův ostrov
Dnes vstoupíte do podivuhodného Weddellova moře, poměrně málo navštěvované oblasti, ve které doufáme, že budeme moci provádět aktivity v zátoce Erebus a Terror Gulf. Možná navštívíme i taková místa, jako jsou Beak Island a Devil Island, která se pyšní úchvatnými scenériemi i ledovou pokrývkou, jíž je Weddellovo moře proslulé.

Den 6 - Erebus a Terror Gulf
Jak budeme pokračovat v průzkumu oblasti Erebus a Terror Gulf, budeme hledat nové možnosti aktivit. Můžete také navštívit ostrov Vega a zažít divočinu Antarktidy v jejích nejodlehlejších místech.

Den 7 - Plavba
Nyní plujeme po západní straně Antarktického poloostrova a vplouváme do Orleánského průlivu. Zde doufáme, že uvidíme keporkaky a kosatky, zatímco poplujeme směrem k přístavu Mikklesen, kde nás čekají odpolední aktivity.

Den 8 - Ostrov Petermann
Po proplutí Lemaireovým průlivem příště dorazíte do oblasti Port Charcot, kde se nachází mohyla, kterou zde vztyčila francouzská antarktická expedice v letech 1903-05. V této oblasti se nacházejí i další památky. Odpoledne se vydáme na ostrov Petermann, kde uvidíme velké množství ptáků. Možná si také užijete plavbu na zodiacu mezi ledovými krami, které jsou velmi oblíbené u tuleňů leopardích a tuleňů krakaticových. Vyskytují se zde také plejtváci malí, keporkaci a tučňáci gentoo.

Den 9 - 10 - Ostrov Detaille
Dnes dorazíme do Crystal Sound, prohlédneme si krásné ledové útvary a divokou zvěř v této oblasti a poté přistaneme na ostrově Detaille. Na tomto odlehlém ostrově se kdysi nacházela britská výzkumná stanice, která je dnes historickou památkou.

Den 11 - Yalourské ostrovy
Následně dorazíte k Yalourským ostrovům, malému souostroví tvořenému převážně izolovanými skalisky a jedním hlavním ostrovem, který nám nabízí odměnu za přistání. Yalour je domovem tučňáků Adélie a jedněch z nejjižněji žijících tučňáků gentoa na světě a najdete zde také malé skvrny vousatých a krustovitých lišejníků, včetně xanthoria, buellia, caloplaca a usnea. K vidění jsou také rozsáhlé porosty mechů a některé druhy antarktické chlupaté trávy (Deschampsia antarctica).

Den 12 - Melchiorovy ostrovy
S Antarktidou se rozloučíme na Melchiorových ostrovech, kde nás čekají poslední aktivity před cestou do Drakeova průlivu.

Den 13 - 14 - Na moři
Vaše zpáteční plavba zdaleka není osamělá. Při plavbě přes Drakeův průliv vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z průjezdu na jih. Nyní se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 15 - Ushuaia
Každé dobrodružství, ať je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vystoupit v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet, ať už vaše další cesta povede kamkoli.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Loď M/V Plancius byla postavena v roce 1976 jako oceánografická loď pro holandské královské loďstvo a sloužila až do roku 2004. Poté byla zakoupena společností Oceanwide Expeditions. V roce 2009 byla kompletně přestavena na kapacitu 108 pasažérů a plně odpovídá bezpečnostním pravidlům SOLAS. Poslední modernizace byla v roce 2019. Interiéry jsou pohodlně a vkusně zařízeny, nicméně plavidlo nelze považovat za luxusní. A protože primárním cílem jsou expediční plavby se vzdělávacími programy a výstupy na pevninu, pasažéři tráví při výstupech na pevninu co nejvíce času. Plavidlo bylo postaveno do ledových oblastí se zesílenou přídí a zádí. Zesílený trup má navíc menší odstupy vzpěr (30 cm místo běžných 65 cm). Díky původnímu zaměření plavidla na výzkum má 6 speciálních bronzových lodních šroubů, které výrazně snižují hlučnost plavidla.

Více informací o lodi m/v Plancius