Antarctica - Beyond the Polar Circle - Wilkins Ice Shelf (m/v Hondius)

Oceanwide Expeditions

Loď:    m/v Hondius

Délka:   16 denní plavba

Doprava:      vlastní

Strava:      plná penze

Cena od 234 000 Kč

Cena zahrnuje

  • plavbu dle uvedeného itineráře
  • ubytování na palubě lodě Hondius ve vybrané kabině
  • stravování na palubě formou plné penze (čaj, káva, voda)
  • exkurze na pevninu včetně plaveb na zodiacích
  • zdarma zapůjčení gumových holínek a sněžnic
  • odborné přednášky na palubě
  • přístavní taxy
  • pojištění organizátora plavby proti úpadku
  • podrobný předjezdový manuál
  • transfer zavazadla na loď z určeného místa
  • skupinový transfer přístav - letiště

Cena nezahrnuje

  • doprava do/z místa nalodění, transfery, případný nocleh před/po plavbě
  • v ceně dále není zahrnuto: telefonní a internetové služby, praní prádla, alkohlické i nalkoholické nápoje na baru
  • komplexní cestovní pojištění
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (1,7x základní ceny), v případě sdílení kabiny není nutné platit single příplatek ( Twin, Triple a Qudruple kabiny)
  • obvyklé spropitné na konci plavby pro stevardy a další obsluhující personál na palubě (pokyny budou poskytnuty)

Slevy

  • děti do 16 let sleva 40% v kabině s dvěma dospělými osobami ( Superior a Triple)
  • 5% sleva pro klienty na druhé a další plavbě

Výlety

  • Fakultativní výlety je možné rezervovat před odjezdem dle nabídky u konkrétní plavby.
Za polárním kruhem

Tato plavba je skutečnou expedicí, která prozkoumá zřídka navštěvovanou oblast Bellingshausenova moře, Markétinu zátoku a Alexandrův ostrov. Prozkoumáme mnoho míst, která objevil Adrien de Gerlache během své belgické antarktické expedice (1897-1899) na palubě lodi Belgica. Tato plavba opouští Ushuaiu a míří přímo za antarktický kruh, kde chceme strávit zbytek cesty. Rozmanitosti přistání a divoké přírody v této oblasti se vyrovná jen málokteré místo na Zemi.

Uvidíme antarktické ledové šelfy, přistaneme na ostrovech, kam vkročila noha jen málokterého člověka, a užijeme si tuto obdivuhodnou oblast daleko od vyšlapaných cest běžných antarktických plaveb. Možná také uvidíme řadu exotických zvířat, včetně keporkaků a plejtváků malých, kosatek a různých druhů tuleňů: leopardího, sloního, krakatice, Weddellova, antarktického kožešinového a možná i Rossova. Tučňáci Gentoo a Adélie, chaluhy, rybáci a buřňáci obrovští jsou jen některé z ptačích druhů, které můžeme spatřit.

Den 1 - Ushuaia
Vaše plavba začíná tam, kde se svět zastavil. Argentinská Ushuaia, údajně nejjižnější město planety, se nachází na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky. Odpoledne se z tohoto malého letoviska na Ohňové zemi, kterému se přezdívá "konec světa", vydáte na cestu a po zbytek večera se budete plavit po horami lemovaném kanálu Beagle.

Den 2 - 3 - Plavba
Během následujících dvou dnů plavby Drakeovým průlivem si užijete některé ze stejných zážitků, s jakými se setkali velcí polárníci, kteří tyto oblasti mapovali jako první: chladný slaný vánek, vlnící se moře a možná i plejtváka obrovského chrlícího mořskou vodu. Po průjezdu antarktickou konvergencí - přirozenou hranicí Antarktidy, která vzniká střetem severně proudících studených vod s teplejšími subantarktickými moři - se ocitnete v cirkumantarktické zóně vzdouvání.

Mění se nejen mořský, ale i ptačí život. Mezi ptáky, které můžete spatřit, patří albatrosi potulní, albatrosi šedohlaví, albatrosi černohlaví, albatrosi světlí, holubi hřivnáči, buřňáci jižní, buřňáci Wilsonovi, buřňáci modří a buřňáci antarktičtí.

Den 4 - Pendletonův průliv
Odpoledne dorazíte na Antarktický poloostrov poblíž antarktického kruhu. Pokud to mořský led dovolí, můžete poté pokračovat přes Pendletonův průliv a pokusit se přistát na zřídka navštěvovaném jižním cípu ostrova Renaud. Zde budete mít příležitost spatřit první tučňáky Adélie na této cestě a také si vychutnat nádherný výhled na ledové hory v tomto surrealistickém, sněhem zavátém prostředí.

Odpoledne poplujeme k Rybím ostrovům a setkáme se s jednou z nejjižnějších kolonií tučňáků adéliových a modrookých na Antarktickém poloostrově.

Noc strávíme v oblasti Crystal Sound, jejíž scenérie vás nenechá spát až do pozdních hodin, v této oblasti je šance spatřit kosatky, keporkaky a plejtváky malé.

Den 5 - Ostrov Detaille
Ostrov Detaille - zde můžete přistát u opuštěné britské výzkumné stanice a kochat se vyvýšenou polohou ostrova a impozantní scenérií ledovců.

Poté proplujeme průlivem The Gullet, jedním z nejpůsobivějších úzkých kanálů v Antarktidě, s vysokými horami po obou stranách, ptáky sledujícími loď a hravými tučňáky a lachtany dovádějícími ve vodě, zatímco proplouváme touto velmi zvláštní částí cesty. Pokud to ledové podmínky dovolí, provedeme vylodění nebo plavbu i v odpoledních hodinách.

Den 6 - Porquoi Pas
Pourquoi Pas, který objevil a zmapoval slavný objevitel Charcot, nabízí příjemné přistání na skalnaté pláži na pozadí mohutného ledovce Moider. Mírná procházka z místa přistání poskytuje působivý výhled a tuleni antarktičtí odpočívající za pláží jsou příjemným doplňkem divoké přírody, se kterou jsme se během této plavby setkali.

Po obědě zamíříme k ostrovu Podkova, pojmenovanému podle jeho charakteristického tvaru. Opuštěná výzkumná stanice umožňuje nahlédnout do počátků vědeckého výzkumu a originální artefakty ukazují, jak odlišný byl život v těchto průkopnických dobách. Chata se nachází uprostřed jedné z nejkrásnějších scenérií Antarktidy, s výhledem na hory a sníh ostrova Pourquoi Pas i na horské pásmo ostrova Horseshoe Island. Jedná se o fotografické přistání v mnoha smyslech. Na místě přistání dokonce zůstávají dva staré dřevěné čluny, které jako by čekaly na své poslední spuštění na vodu.

Den 7 - 10
Pokud to led a povětrnostní podmínky dovolí, vydáte se příště k antarktickým ledovým šelfům (George IV a Wilkins). Doufáme, že vám zde ukážeme měřítko těchto obrovských útesů a ledových ploch, které nás i naši loď zastíní. Může se zde objevit řada antarktických živočichů, jako jsou keporkaci, lachtani, tučňáci Adélie a možná i jeden nebo více tuleňů Rossových.

Den 11
Ostrov Jenny, který nabízí vyvýšené pláže, visuté ledovce a mechové koberce, bude dalším aspektem vašeho antarktického zážitku. Ostrov je také oblíbený u divoké zvěře: Pravidelnými návštěvníky jsou zde rybáci, rypouši, rypouši sloní, rypouši leopardí a tučňáci Adélie.

Přistání na ostrově Leonie vám vyrazí dech. Je zde také možnost podniknout výšlap na vrchol ostrova, odkud se vám naskytne dramatické panorama zálivu Marguerite a ostrova Adelaide.

Den 12
Ostrov Lagoon je nejsevernějším ostrovem skupiny Leonie Islands, který rovněž objevil a zmapoval Jean-Baptiste Charcot. Tento nízko položený ostrov poskytne výrazný kontrast k předchozím dnům díky svým mírně se svažujícím plážím a rovinatým oblastem k prozkoumání. Živočišstvo se zde bude měnit v závislosti na sněhové pokrývce. Pokud je sněhu málo, vypadá půda téměř jako poušť.

Mikkelsenovy ostrovy nabízejí velkolepou plavbu se zodiakem, při níž doufáme, že se setkáme až s pěti druhy antarktických tuleňů. Možná uvidíme také nádherné druhy ptáků, například buřňáky obrovské a tučňáky Adélie.

Den 13 - 15 Plavba
Vaše zpáteční cesta zdaleka nebude osamělá. Při přeplouvání Drakeova průlivu vás opět přivítá obrovské množství mořských ptáků, které si pamatujeme z přechodu na jih. Teď se vám však zdají být o něco známější a vy jim.

Den 16
Každé dobrodružství, ať už je jakkoli velké, musí nakonec skončit. Nyní je čas vylodit se v Ushuaie, ale se vzpomínkami, které vás budou provázet všude, kde vás čeká další dobrodružství.

Stravování: plná penze

Během celé plavby je zajištěna plná penze včetně nápojů (káva,čaj, voda). Ostatní nápoje alkoholické i nalkoholické je možné zakoupit v baru.

Doprava: vlastní

Na přání klienta zajistíme leteckou dopravu do místa nalodění a případně ubytování nebo další program v destinaci.

Ubytování: loď

Hondius je první registrované polární plavidlo třídy 6. Splňuje nejpřísnější bezpečností, ale i ekologické požadavky IMO (International Maritame Organization) pro polární oblasti. Využívává nejmodernější technologie jako LED světla, ekologicky šetrné nátěry a oleje nebo speciální systém optimalizace spotřeby energie. Loď je také vybavena stabilizátory, které zvyšují komfort plavby v polárních oblastech. Toto plavidlo nabízí vysoký komfort pro 170 pasažérů v 80 kabinách a během plavby se o klienty stará 72 osob posádky. Celá jedna paluba je vyhrazena jako přednáškový a pozorovací sál, kde se konají odborné přednášky ve více jazycích. Interier lodě je moderní a útulný a její malá velikost umožňuje velice rychle reagovat na případné změny počasí nebo možné pozorování polární fauny. Hlavním cílem těchto polárních plaveb je pozorování fauny a flóry jak z paluby lodě tak i během výstupů na pevninu, tak i různorodé outdoorové aktivity. Proto je na palubě k dispozici dostatečný počet člunů Zodiac, které slouží k bezpečné přepravě pasažerů na pobřeží. K pohodlnějšímu nástupu a výstupu jsou na lodi dva speciální vchody v úrovni hladiny moře. Hondius je poháněn dvěma motory o výkonu 4200KW s maximální rychlostí 15 uzlů. Na lodi je restaurace / přednášková místnost, bar/pozorovací místnost a otevřené paluby. K dispozici jsou nafukovací čluny k vylodění na pobřeží.

Více informací o lodi m/v Hondius